Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Vat 6,5% był do 2011r czyli przed podwyżką vatu ale PiS utrzymał podwyżkę na vat

" Przyjęte przez Sejm zmiany zakładają, że stawki w wysokości 23 proc. i 8 proc., jak również stawka zryczałtowanego zwrotu podatku dla rolników w wysokości 7 proc. i stawka ryczałtu dla podatników świadczących usługi taksówek osobowych w wysokości 4 proc. będą obowiązywać od 1 stycznia 2019 r. do końca roku następującego po roku, w którym spełnione zostaną określone warunki relacji długu do PKB. "

źródło:https://ksiegowosc.infor.pl/wiadomosci/2811011,Stawki-VAT-na-2019-rok-przyjete-przez-Sejm.html

Edytowane przez PATr
Opublikowano
9 godzin temu, PATr napisał:

Vat 6,5% był do 2011r czyli przed podwyżką vatu ale PiS utrzymał podwyżkę na vat

" Przyjęte przez Sejm zmiany zakładają, że stawki w wysokości 23 proc. i 8 proc., jak również stawka zryczałtowanego zwrotu podatku dla rolników w wysokości 7 proc. i stawka ryczałtu dla podatników świadczących usługi taksówek osobowych w wysokości 4 proc. będą obowiązywać od 1 stycznia 2019 r. do końca roku następującego po roku, w którym spełnione zostaną określone warunki relacji długu do PKB. "

źródło:https://ksiegowosc.infor.pl/wiadomosci/2811011,Stawki-VAT-na-2019-rok-przyjete-przez-Sejm.html

Masz rację, uciekła mi ostatnią nowela i zmiany w Art. 146 ustawy.

Dzięki za sprostowanie.

Opublikowano

Po pierwsze: jest to interpretacja indywidualna i odnosi się tylko do tego przypadku.
Po drugie: kupujący był vatowcem, tylko faktura została wystawiona "błędnie" i jest do niej nota korygująca.

Opublikowano
8 godzin temu, MichLin89 napisał:

czy można wziąć sobie telefon na firmę? I odliczać pozniej 50% vatu?

możesz wziąć każdą rzecz i odliczać całość lub procentowo.
Ja np telefon stacjonarny+internet odliczam od pond 5lat w 100% a np komórki wcale.

Opublikowano
8 godzin temu, jacek1296 napisał:

Po pierwsze: jest to interpretacja indywidualna i odnosi się tylko do tego przypadku.
Po drugie: kupujący był vatowcem, tylko faktura została wystawiona "błędnie" i jest do niej nota korygująca.

Osoby starsze kiedyś otrzymywały nipy ale teraz osoby w wieku pełnoletności nie otrzymują. Trzeba by sie dowiedzieć w US jak to jest z odliczeniem Vatu Jesli mam fakurę ale bez nip ( bo byłem na ryczałcie) 

Opublikowano

pytanie od znajomego : posiadajac 2 ha w dzierzawie od ojca kolega chce przejsc na zasady ogolne vatu . plody rolne i koszty wszystkie chce wrzucac pod ten wspomniany vat . ojciec nie sprzedaje zboza , nie jest ubezpieczony w krus . wszystko sprzedaje syn jako ryczaltowiec . czy jest mozliwe rozliczanie vatu na zasadach ogolnych i wrzucenie 50 ha ktore ma ojciec i 2 ha co ma syn , na barki syna pod zasady ogolne ? dodam ze planowany jest zakup ciagnika i chca rozliczyc vat ..

Opublikowano

Jeśli nie będzie kombinował że na VAT będą szły tylko koszty bez sprzedaży to nie ma nic do rzeczy, może mieć przecież umowę ustną dzierżawy

Opublikowano
52 minuty temu, PATr napisał:

Jeśli nie będzie kombinował że na VAT będą szły tylko koszty bez sprzedaży to nie ma nic do rzeczy, może mieć przecież umowę ustną dzierżawy

US nie czepia sie umow ustnych? bo mam takich dosc duzo i nie mam pojecia jak do tego tematu podchodzą

Opublikowano

w tym roku suszy na ustnych dzierzawach nie mialem, bo wlasciciele sie nie bawili w latnie z kwitkami

@emtezecik

tzn jaki kwit? bo nie place za to podatku, nie podaje do dopłat, nie ubezpieczam swoim nazwiskiem

Opublikowano

no kwit z suszowego albo z doplat itd wtedy masz 50 ha dzierzawy ustnej i moge to.zboze rozlicUc z vat i nawozy tez .taki przyklad. prosze.powiedziec mi tylko czy jak zalozyc firme czyli gospodarstwo rolne ? masz ziemie i chvesz rozliczac vat na zasadach ogolnych czyli nip i wniosek do skarbowki ze chcesz przejsc na vat . dzialalnosc gospodarcza zaklada sie tylko jak chcesz miec pozarolniczy biznes ? czy tak to mniej wiecej wyglada ?

Opublikowano

no wlasnie, a kwitu tam raczej zadnego na siebie nie ugram bo nie ma takiej opcji. samo wskazanie numeru dzialki albo jakies oswiadczenie spisane z wlascicielem czy cos? albo najlepiej przedzwonie do us pod ktory podlegam i moze sie dowiem

chociaz z drugiej strony patrzac, wiecej zuzyje ON, nawozow czy srodkow ale tez wyprodukuje więcej towaru, wiec nie powinno to wygladac na szwindel

Opublikowano

US dopóki nie kombinujesz że sprzedajesz 40ton zboża z 100ha nie będzie się czepiał, dopłaty są dobrowolne, nie musisz ich brać

Opublikowano

Dokładnie tak jak kolega powyżej napisał, umowa ustna to zgodnie z kodeksem cywilnym również umowa. Będziesz ponosił większe wydatki na nawozy, paliwo, ŚOR ale również będziesz miał większy przychód. Kontrola z US może się pojawić w momencie kiedy będziesz więcej wydawał (Twój VAT naliczony) niż zarabiał (Twój VAT należny) z prośbą o wyjaśnienie skąd miałeś środki finansowe na inwestycje.

Pozdrawiam,

Opublikowano

ale tutaj też da się to obejść.
Wydajesz więcej niż masz - odkładałem 3 lata i teraz przechodzę na VAT i będę to wydawał na inwestycje ale to tak na krótką metę. Potem zawsze można zrobić darowiznę jakiś środków od rodziny i znów masz na wydatki ale cały czas tez inwestujesz (jakieś środki trwałe itp).
No i możesz pracować poza gospodarstwem - ja tak robię i sporo z tego dochodu wydaję na zakupy sprzętu lub na ulepszenia w maszynach. Od 2009roku się nie czepiali, kontrole owszem jakieś były.

Opublikowano

Z odkładaniem zgoda, ale tak jak napisałeś na krótką metę. Z darowizną bym uważał - uwaga na kwoty wolne od podatku. Praca poza gospodarstwem - super rozwiązanie, lecz wydaje mi się, że US dobrze wie jak przychód uzyskałeś - PIT - (oczywiście mówimy o pracy legalnej).