Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

możesz i zmienić, ja tam wiem że EŚT nie muszę prowadzić ale jednak jest bo była zrobiona pod MGR i tak została i nic się w niej nie zmienia bo nic nie kupuję z maszyn i szybko nie kupię. Powiecie kupisz auto? Owszem myślę o nowym ale leasing a potem wykup w ostatniej racie i od razu darowizna na tatę/siostrę i umowa użyczenia na mnie (oni mogą sprzedać na umowę KS ja niby na fakturę). Trochę pisania ale pojazd nie figuruje  na mnie a vat przez cały czas będzie w 50% odliczany ;)  
No i do oświadczenia majątkowego nie będę musiał takiego auta wpisywać ;)

Opublikowano

skądże, zresztą to mało ważne ale lepiej mniej majątku mieć na siebie niż więcej. ;)

A czytaliście to:
https://www.gofin.pl/podatki/17,2,62,175239,kolejne-zmiany-przepisow-o-vat.html
-------------------------------
Zwrot w terminie 25 dni
Zaproponowano także wprowadzenie zmiany w art. 87 ust. 6 pkt 3 ustawy o VAT poprzez doprecyzowanie jednego z warunków uzyskania zwrotu różnicy podatku w terminie 25-dniowym. Podatnik, aby uzyskać zwrot w tym terminie, będzie musiał złożyć w urzędzie skarbowym, w odniesieniu do faktur ujętych w deklaracji VAT, potwierdzenie zapłaty wynikających z tych faktur należności w całości za pośrednictwem rachunku bankowego, wskazanego w zgłoszeniu indentyfikacyjnym. Potwierdzenie zapłaty tych należności będzie należało złożyć nie później niż w dniu złożenia deklaracji.
O co tutaj chodzi?
Obecnie jak korzystam z 25 dniowego, a jest tak prawie zawsze, to faktury gotówkowe opłacam gotówką (do 15tys PLN) resztę przelewami i podpinam potwierdzenie przelewu lub wydruki z konta i jest zwrot w 25 dni od złożenia.
A jak teraz miałoby być? 

Opublikowano
23 godziny temu, Nikita_Bennet napisał:

na fakturach masz często części opisane lub nr katalogowe - jakby pracownikowi US chciało się sprawdzić to wklepie je w necie i będzie widział od czego ta część.

No i co z tego? Kilka przykładów końcówki targańca c-360, końcówki do CC jak i Ford-a, złączka naczepy tak na szybko nazwy z FV, nie mam C-360, CC, Ford-a jak i naczepy a wszystkie te elementy idą do maszyn rolniczych, alternator kupiony w składnicy rolniczej będzie do ciągnika a w sklepie motoryzacyjnym do samochodu i taka różnica. Więc moim zdaniem na nic ma się takie sprawdzanie tylko FV opisać do czego się zużyło i po problemie, inna sprawa jak FV zbierane z całej wioski!!

Opublikowano (edytowane)

Kupuję altek do C330 od poloneza, na fakturze opisusuję- wstawiono do C330M.
Uszczelki szyb fiat 126p - na fakturze dopisek wstawiono do Zetor 10145.
itd.
US może pytać do czego zużyłeś - opisujesz na fakturze i już.
Gorzej jak na fakturze masz nabicie klimy, wymiana filtru kabinowego, wymiana oleju (selenia)+filtra (nr katalogowy np z fiata), wymiana świec zapłonowych wraz z kablami (oznaczenie kat/producenta), wymiana filtra fazy lotnej itp a posiadasz opla w dieslu bez klimy gdzie nikt nie leje selenii bo jest droga, świec tam nie ma (chyba że żarowe). Dlatego tak ważne jest opisywanie faktur - najlepiej tak aby po 4-5 latach wiedzieć do czego to poszło.

Edytowane przez Nikita_Bennet
Opublikowano

Witam.

Jestem na zasadach ogólnych, chcę w tym roku zmienić pokrycie dachu na budynku gospodarczym. Czy jest to inwestycja w środki trwałe? Czy mogę po jej zakończeniu wrócić na ryczałt i nie zwracać z niej vatu?

Opublikowano
5 godzin temu, Nikita_Bennet napisał:

Kupuję altek do C330 od poloneza, na fakturze opisusuję- wstawiono do C330M.
Uszczelki szyb fiat 126p - na fakturze dopisek wstawiono do Zetor 10145.
itd.
US może pytać do czego zużyłeś - opisujesz na fakturze i już.
Gorzej jak na fakturze masz nabicie klimy, wymiana filtru kabinowego, wymiana oleju (selenia)+filtra (nr katalogowy np z fiata), wymiana świec zapłonowych wraz z kablami (oznaczenie kat/producenta), wymiana filtra fazy lotnej itp a posiadasz opla w dieslu bez klimy gdzie nikt nie leje selenii bo jest droga, świec tam nie ma (chyba że żarowe). Dlatego tak ważne jest opisywanie faktur - najlepiej tak aby po 4-5 latach wiedzieć do czego to poszło.

Tak właśnie trzeba opisać, odnośnie oleju "kto bogatemu zabroni", ale z pozostałymi rzeczami które tam nie występują może powstać problem. Ludzie różne rzeczy odliczają: pralki, zmywarki , łóżka itp, nieraz trzeba sobie zadać pytanie czy warto kombinować dla kilku stówek?

Opublikowano

Jak sie wszystko robi na legalu to nic nie trzeba opisywać

Opublikowano
3 godziny temu, Sadek napisał:

Tak właśnie trzeba opisać, odnośnie oleju "kto bogatemu zabroni", ale z pozostałymi rzeczami które tam nie występują może powstać problem. Ludzie różne rzeczy odliczają: pralki, zmywarki , łóżka itp, nieraz trzeba sobie zadać pytanie czy warto kombinować dla kilku stówek?

No roweru, motoroweru, motocykla czy lodówki do domu bym nie odliczał, natomiast lodówkę do kombajnu czy ciągnika tak, pralkę jak najbardziej o ile wstawiłbym ją w garażu (może kiedyś). Choć są ludzie którzy chcą się bawić i przechodzi motocykl cbr'ka ;) i trzymają to na EŚT. Tu jest właśnie kwestia czy warto bo wszystko się da ale nie wszystko warto jak mawiał klasyk. 

27 minut temu, miwigos napisał:

Jak sie wszystko robi na legalu to nic nie trzeba opisywać

tia, a po 4 latach kontrola i po co panu części do C360 jak nie ma i nie miał pan takiego ciągnkia? Albo po co pan kupił trzy obudowy termostatu do C330M skoro ma pan jeden ciągnik? Faktem jest że były mi potrzebne do pocięcia a były tańsze niż to co z nich potrzebowałem do obudowy termostatu w kombajnie. Kto będzie pamiętał po 4 latach do czego to poszło? Ja nie, dlatego tak jak Sadek opisuję prawie każdą fakturę żeby wiedzieć do czego to poszło bo ze skarbówką się nie wygra tak łatwo a mi szkoda nerwów się tam kręcić.

Opublikowano

Części kupuje mało ,tylko ten co się zużywa ,przeważnie orginały do zachodnich maszyn,często wymieniam na nowy ,więc duzo się nie psuje,12 lat na vacie ,zadnej kontroli jak narazie

Opublikowano
Dnia 22.03.2018 o 15:29, Nikita_Bennet napisał:

skądże, zresztą to mało ważne ale lepiej mniej majątku mieć na siebie niż więcej. ;)

A czytaliście to:
https://www.gofin.pl/podatki/17,2,62,175239,kolejne-zmiany-przepisow-o-vat.html
Zwrot w terminie 25 dni
Zaproponowano także wprowadzenie zmiany w art. 87 ust. 6 pkt 3 ustawy o VAT poprzez doprecyzowanie jednego z warunków uzyskania zwrotu różnicy podatku w terminie 25-dniowym. Podatnik, aby uzyskać zwrot w tym terminie, będzie musiał złożyć w urzędzie skarbowym, w odniesieniu do faktur ujętych w deklaracji VAT, potwierdzenie zapłaty wynikających z tych faktur należności w całości za pośrednictwem rachunku bankowego, wskazanego w zgłoszeniu indentyfikacyjnym. Potwierdzenie zapłaty tych należności będzie należało złożyć nie później niż w dniu złożenia deklaracji.
O co tutaj chodzi?
Obecnie jak korzystam z 25 dniowego, a jest tak prawie zawsze, to faktury gotówkowe opłacam gotówką (do 15tys PLN) resztę przelewami i podpinam potwierdzenie przelewu lub wydruki z konta i jest zwrot w 25 dni od złożenia.
A jak teraz miałoby być? 

Pewnie chodzi o takie sytuacje że bierzesz fakturę terminową. Powiedzmy że w lutym kupujesz ziarno i we wrześniu chcesz spłacić. A o zwrot vatu występuje już w marcu powiedzmy. Czyli występuje o zwrot vatu którego jeszcze nie zaplaciles.  Teraz będzie tak " pokaz najpierw czy zapłacileś a my ci oddamy..."

Opublikowano

To chyba o ten zapis chodzi, żeby mieć potwierdzenie w rachunku a nie papierowe?

Cytat

potwierdzenie zapłaty wynikających z tych faktur należności w całości za pośrednictwem rachunku bankowego, wskazanego w zgłoszeniu indentyfikacyjnym. 

Opublikowano (edytowane)

@Taurus83 jeżeli tylko o to to OK, bo te faktury terminowe zawsze mogę przerzucić na 2 następne okresy rozliczeniowe.
Teraz właśnie tak zrobię o tym co piszesz a chcą zmienic bo złożę o VAT w terminie 60 dni i dostanę go przed terminem płatności dwóch faktur nawozowych ;)
Oby tylko nie wyszło że wszystkie faktury mają być przelewowe przy zwrocie w 25 dni ;(

Edytowane przez Nikita_Bennet
Opublikowano

Ja kilka razy składałem faktury z 6 czy nawet 12 msc terminem płatności i zwrot dostawałem w 60 dni. Jak Ci mija 180 dni od terminu zapłaty i nie dostarczysz potwiedzenia to wtedy trzeba wycofać.

Opublikowano
Przed chwilą, Nikita_Bennet napisał:

@Taurus83 jeżeli tylko o to to OK, bo te faktury terminowe zawsze mogę przerzucić na 2 następne okresy rozliczeniowe.
Teraz właśnie tak zrobię o tym co piszesz a chcą zmienic bo złożę o VAT w terminie 60 dni i dostanę go przed terminem płatności dwóch faktur nawozowych ;)
Oby tylko nie wyszło że wszystkie faktury mają być przelewowe przy zwrocie w 25 dni ;(

Kolega jak sie czyta twoje posty to wynika że ty masz co miesiąc zwroty,tylko kupujesz i prawie nic nie sprzedajesz ?

Ja mam tylko jak kupuje maszyny,

Opublikowano
4 godziny temu, Thomas2135 napisał:

Ja kilka razy składałem faktury z 6 czy nawet 12 msc terminem płatności i zwrot dostawałem w 60 dni. Jak Ci mija 180 dni od terminu zapłaty i nie dostarczysz potwiedzenia to wtedy trzeba wycofać.

Te potwierdzenie , to gdzie trzeba dostarczać ?

Opublikowano

Do biura dołączają do tej faktury. Jak chcę zwrot i będą sprawdzać dokumenty to będą mieli potwierdzenie opłacenie. Mój US jest bardzo wymagający a nawet nadgorliwy jeśli chodzi o wszelkie potwietwierdzenia zapłaty. 

Opublikowano

Witam, od 1 marca 2018 jestem na vat i jeszcze jestem zielony w temacie zatem proszę o wyrozumiałość.
Do tej pory od początku miesiąca jedynie zbieram wszystkie faktury za zakupy lecz dziś przyszedł moment że będę sprzedawał owce.
Moje pytanie brzmi, czy muszę kupcowi wystawić fakturę vat, jeśli owce kupowałem wiele lat przed przejściem na vat? Czy jeśli nie wystawię tej faktury to urząd skarbowy może zweryfikować dane z ARiMR, w których wykryje że zgłoszone zostało przemieszczenie owiec a nie ma to odzwierciedlenia w przedłożonych fakturach?? Bardzo prosze o jak najszybsza odpowiedź

Opublikowano

jak zaniesiesz przemieszczenie owiec z datą sprzed przejścia na VAT ....... ;)
Wg. mnie musisz wystawić fakturę ale poczekaj aż reszta kolegów Ci podpowie. Wystawiając fakturę weź od gościa dane i sprawdź czy jest vatowcem i wtedy faktura na której wpisujesz NIP lub jeżeli nie jest VATowcem to faktura z peselem (https://ppuslugi.mf.gov.pl/_/ i po lewej klikasz sprawdź podmiot w VAT.)
Pamiętaj też że jeżeli chcesz się ubiegać o zwrot w 25 dni to musisz wykazać jakąś sprzedaż.

Opublikowano

Z datą na przemieszczeniu nie przejdzie bo kupiec dość skrupulatnie lata ze wszystkim do agencji i na pewno nie spodoba mu się że przekroczy termin dopuszczony na zgłoszenie przemieszczenia. Więc jeśli gość nie jest vatowcem to najlepiej by było wystawić jednak fakturę ale znacznie zaniżyć na niej cenę, o ile nie będzie to przeszkadzało kupcowi. Tak?