Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

no wiadomo, że co przeznaczone do roboty to się odpisuje, czy to ubrania czy rolka papieru do d*py do ciagnika jakby podczas orki zachcialo Ci sie sr**.... 

dasiekk ty chyba w ogóle nie rozumiesz a ja cie usiwadamiał nie będę bo to ja wychodzę na głupiego, że nid ospiałem sobie vatu od mebli do domu, chleba, herbaty, karmy dla psa.......

Opublikowano

skywalker89 - nie musisz mnie uświadamiać bo akurat w kwestii prawa i podatków mam trochę pojęcie. 

Nigdzie nie napisałem że da się odpisać vat od chleba,herbaty, garnituru itp. Ale już na przykład od karmy dla psów odpisuję, część od energii i wody też. Od większości ubrań kupowanych w PL też.  Wiadomo że jak kupuję zgrzewkę wody to nie proszę o fakturę - ale jak w sezonie kiedy mam pracowników kupuję paletę wody to głupotą byłoby żebym nie odliczał od tego vat.

Opublikowano

To jaką masz działalność paleta wody ,mam ponad 100 ha ,w sezonie 2 ludzi to obrobi i tyle byśmy miel wypić,jak odliczasz za pracowników to chyba masz ich zarejesrowanych ,czyli jesteś obszarnik

Opublikowano

Jasne że zatrudniam i mam ich zarejestrowanych. Mam w sezonie 5-6 pracowników do zbioru maliny i czarnej porzeczki (bo mam część która musi być zbierana ręcznie ). A czy obszarnik? z tym co dokupiłem chwilę temu to swojego mam blisko 70ha plus dzierżawy.

Opublikowano

Panowie a jak będzie jeśli wezmę nawóz z terminem płatności załóżmy na koniec października a faktura będzie wystawiona w maju/kwietniu?Kiedy będę mógł się z niej rozliczyć??Jak zapłacę czy w momencie zakupu(np na konie miesiąca/kwartału)?

Opublikowano

mam pytanie może trochę dziwne ale...

czy jak mam fakturę sprzedaży np. za styczeń to muszę ją ujawniać w rozliczeniu czy mogę  "niedopatrzyć" i pominąć ją??  pójde siedzieć za to czy bede miliony kary placił ?

Opublikowano

Panowie a jak będzie jeśli wezmę nawóz z terminem płatności załóżmy na koniec października a faktura będzie wystawiona w maju/kwietniu?Kiedy będę mógł się z niej rozliczyć??Jak zapłacę czy w momencie zakupu(np na konie miesiąca/kwartału)?

Ja mam faktury z płątnością za rok. Składam normalnie tak jak każdą fakturę, księgowy powiedział tylko że mógłby byc problem jak bym chciał odzyskac w terminie 25 dni, jak złoży normalnie 60 dni to nikt niczego sie nie czepia, bynajmniej w moim US.

Opublikowano

A jak to jest z dzierżawami w przypadku vat? Mam umowy z sąsiadami i tam załóżmy że według umowy co roku płace im 300 zł za dzierżawę? co jak przejdę na vat? muszę im fakturę wystawić płacić coś do urzędu albo zgłaszać gdzieś?

Opublikowano

A dlaczego mają zakwestionować ci teraz. Myślisz że oni tam wszystkie dokumenty szczegółowo weryfikują? Co któryś wyrywkowo tylko. Od tego jest inspektorat kontroli który ma przepierdo... na kontroli u ciebie. Jak możesz odzyskać Vat od kosztu teraz który poniesiesz za rok.?

Opublikowano

Jak chcesz zwrot VAT w 25 dni ,to musi byc zapłacone,jak 60 dni to nie

Opublikowano

Złożyłem te faktury na płatnośc za rok i jakoś skarbówka ich nie zakwestionowała i normalnie do zwrotu mam za IV kwartał  ponad 3 tysie.

Składasz te faktury swojemu księgowemu,US widzi tylko deklarację VAT,schody zaczynają się przy kontroli.

Opublikowano

podstawą odzyskania Vatu  jest uregulowanie płatności za te faktury.

VAT można odzyskać od faktury terminowej przed jej zapłaceniem. Z tym nie ma problemu.

Problem robi się jak się nie zapłaci w terminie 180 dni od dnia wymagalności. Wtedy istnieją duże szanse że trzeba będzie oddać VAT do US.

Opublikowano

Czy można odliczyć karmę dla psa?

Tak możesz i wszystkie usługi weterynaryjne także - przy kontroli na miejscu, panie zapytały czy to dla tego psa( którego widzą).

Opublikowano

Z żoną oboje pracujemy oraz prowadzę gospodarstwo rolne bez hodowli. Obecnie jestem na ryczałcie, ale zastanawiam się nad vatem. Czy praca zawdowa nie będzie kolidować z vatem. 

Opublikowano (edytowane)

VAT można odzyskać od faktury terminowej przed jej zapłaceniem. Z tym nie ma problemu.

Problem robi się jak się nie zapłaci w terminie 180 dni od dnia wymagalności. Wtedy istnieją duże szanse że trzeba będzie oddać VAT do US.

Zgadza się przyznaje się do błędu. Specjalnie rozmawiałem z księgowym.

Przemo-Nie ma problemu zadnego ja tak mam że oboje z żoną pracujemy też poza rolnictwem i każde prowadzi oddzielne działalność gospodarczą

Edytowane przez malorolny121
Opublikowano

W myśl art. 89b ust. 1 ustawy o VAT, w przypadku nieuregulowania należności wynikającej z faktury dokumentującej dostawę towarów lub świadczenie usług na terytorium kraju w terminie 150 dni od dnia upływu terminu jej płatności określonego w umowie lub na fakturze, dłużnik ma obowiązek dokonania korekty odliczonego podatku naliczonego wynikającego z tej faktury, w rozliczeniu za okres, w którym upłynął 150. dzień od dnia upływu terminu płatności określonego w umowie lub na fakturze. Przepis ten nie ma zastosowania wówczas, gdy dłużnik ureguluje należność najpóźniej w ostatnim dniu okresu rozliczeniowego, w którym upłynął 150. dzień od dnia upływu terminu płatności tej należności.

Jeżeli należność zostanie uregulowana częściowo, korekta dotyczyć będzie podatku naliczonego przypadającego na nieuregulowaną część należności.