Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Rzeczywiście w tej sytuacji umowa użyczenia jest najlepszym rozwiązaniem ale zastanawiam sie tylko kiedy us zrobi nam niespodziankę i przestanie tolerować owe umowy.. Jeśli chodzi o podatek od wzbogacenia 2% czy jest on naliczany ścisłe od kwoty na umowie czy us naliczy sobie ją wg swoich danych?

Opublikowano

Często liczą wg tego co na umowie, ale jeśli cena wydaje się podejrzanie niska będą się czepiać i sprawdzają cenę rynkową.

Opublikowano

ciągnik to środek trwały , nie możesz jako watowiec wystawić na niego faktury rr , bo taką fakturę watowiec wystawia dla rr jeśli kupuje od niego właśnie zboże, zwierzaki (płody rolne) albo rr wykonuje dla niego usługę rolniczą

Zaraz, czyli jesli kupuje zborze, zwierzeta i inne płody rolne od RR, to ja wystawiam fakturę kupna?

Opublikowano

Zamówiłem i ma być w Lutym

Też mam zamiar coś kupić tylko zastanawiam się jak udokumentować taki zakup, że będzie wykorzystywany wyłącznie na potrzeby gospodarstwa. Żeby się skarbówka przy kontroli nie czepiała.

Opublikowano

Zaraz, czyli jesli kupuje zborze, zwierzeta i inne płody rolne od RR, to ja wystawiam fakturę kupna?

Jeśli jesteś na ogólnych to tak, ty wystawiasz fakturę RR

Opublikowano

A jak pózniej to zapisac w ksiażce zakupów jak tam sa stawki 5%8%23% a na fakturze ryczałtowej jest podatek 7% a moze wogóle tego nie uwzgledniac w ksiązce? i czy jest obowiazek wystawienia tej faktury rr czy mozna zakupic nie wystawiając faktury ?

Opublikowano

nie pamiętam czy podejmowaliśmy już ten wątek, ale mam problem interpretacyjny, rozchodzi się o art 14 ustawy o vat, czy brak sprzedaży przez 10 miesięcy jest traktowany jako zaprzestanie działalności i należy przeprowadzić spis z natury, czy też nie?

Opublikowano (edytowane)

lolek1

generalnie to jest obowiązek wystawienia , możesz nie płacić przelewem tylko gotówką ale wtedy nie masz prawo do odliczenia takiego vatu . Jeśli rr stanowczo odmawia podania danych to można udokumentować dowodem wewnętrznym zakupu ( interpretacja ILPP2/443-1740/10-2/JK - numeracja artykułów może być nieaktualna , ale zasady są bez zmian)

kissmy... według mnie taka sytuacja powoduje konieczność spisu z natury

Edytowane przez ONA77
Opublikowano

nie pamiętam czy podejmowaliśmy już ten wątek, ale mam problem interpretacyjny, rozchodzi się o art 14 ustawy o vat, czy brak sprzedaży przez 10 miesięcy jest traktowany jako zaprzestanie działalności i należy przeprowadzić spis z natury, czy też nie?

Roman Włodarz podaje że ten termin zmniejszył się do 6 miesięcy kiedy to US może Cię zlikwidować

Opublikowano (edytowane)

No i kissmy zadał klina z tym spisem z natury. Nie wiedziałem że po jakiejś przerwie 10 czy tam 6 mcy. US może zawiesić czy zlikwidować jako czynnego. Pytani

- co w sytuacji jeśli z gospodarstwa nie będzie sprzedaży przez ww okres, ale z DG będą sprzedaże poniżej tych okresów.

- kto przeprowadza taki spis z natury.

- co w sytuacji jeśli będzie trzeba udokumentować zakup od RR dowodem wewnętrznym, a następnie odsprzedażą takiego towaru innemu podmiotowi (handel)

I ponawiam pytanie : Jak wygląda sprawa z typowym handlem. Są jakieś wytyczne co do rozliczania vat-u. Czyli kupuję towar + marża (swój zarobek) i sprzedaję (drożej). Mam na myśli tutaj zboże śruty paszę?

Edytowane przez SOKAN
Opublikowano

Us przy braku sprzedaży nie likwiduje , ani nie zawiesza nikogo jako vat czynnego, bo nie traktowane to jest jako likwidacja . Masz obowiązek zrobić spis z natury wyrobów własnych i towarów ( definicja towarów jest w ustawie) od których odliczyłeś wcześniej vat, i to opodatkować .Przy sprzedaży już vatu wtedy nie odprowadzasz. ( w czasie chyba 12 miesięcy)

Ma to na celu zapobiegnięcie sytuacji że ktoś np. nakupił towarów do działalności ,odliczył vat, a potem chce zlikwidować dział. ,wat mu wtedy zostaje ( US uważa że w działalności raczej rzadkie są przypadki że nie ma żadnej sprzedaży przez tak długi czas)

Jeśli z DG będzie sprzedaż to nie ma tej przerwy 10 m-cy , bo przecież vat rozliczasz od całości , nie dzielisz go na vat od DG i gosp.rol.

Spis robi podatnik

Od zakupu na DW normalnie naliczasz vat przy sprzedaży , ale nie masz prawa obniżyć swojego podatku od takiego zakupu , bo to nie jest dokument uprawniający do odliczenia , DW pozwala ci jedynie udokumentować że masz towar legalnie . Dw można wystawić tylko w niektórych transakcjach m.in zakup od RR jego płodów rolnych, zakupu np. oleju czy paliwa tak nie udokumentujesz(zakup na DW może być kosztem w pozarolniczej dział.)

Przy jednoczesnym prowadzeniu dział gosp. i rolniczej vat rozliczasz od całości, nie możesz z gosp. być vatowcem czynnym a z dział. gospodarczej zwolnionym, na przykład ze względu na obrót

Opublikowano

A jak jest z vatem na towary zakupione spoza UE? Kupuję coś za granicą, urząd celny nalicza vat i ewentualnie cło.

W deklaracji vat 7(14) pozycja 10 jest import towarów ale dlaczego to ma być vat należny, skoro jak go płacę to chyba powinien być naliczony?

Opublikowano (edytowane)

vat należny przy imporcie odprowadzasz samodzielnie, określając go właśnie w deklaracji vat7, chyba że wykazujesz go w dokumencie celnym i wtedy wykazujesz go w deklaracji vat7 jako vat naliczony

Ma to na celu zapobiegnięcie sytuacji że ktoś np. nakupił towarów do działalności ,odliczył vat, a potem chce zlikwidować dział. ,wat mu wtedy zostaje ( US uważa że w działalności raczej rzadkie są przypadki że nie ma żadnej sprzedaży przez tak długi czas)

akurat w działalności rolniczej (produkcja roślinna) 12 miesięczny okres produkcji jest naturalny, ale już pomijając intencje ustawodawcy to jakie są konsekwencje niedokonania spisu z natury(znajomy miał w 2012 roku 11 miesięczną przerwę w sprzedaży), bo chyba kiedyś US to wyłapie

Roman Włodarz podaje że ten termin zmniejszył się do 6 miesięcy kiedy to US może Cię zlikwidować

być może miał na myśli inną likwidację;] byłeś na jego szkoleniu? swojego czasu pokusiłem się o komentarz do jego artykułu, gdzie wskazano, iż małżonka prowadząca gospodarstwo rolne (ryczałt) będzie otrzymywała faktury za usługi rolnicze świadczone przez jej męża (podatnik vat czynny) - o rozdzielności majątkowej nie było mowy

Edytowane przez kissmy...
Opublikowano

to już jest prawdziwa rewelacja, zdaniem autora US mają dużą dowolność interpretacyjną i mogą wykreślić podatnika z rejestru nawet po 6 miesiącach bez sprzedaży, ponieważ ustawa o VAT nie precyzuje jakie okoliczności wskazują na zaprzestanie wykonywania czynności opodatkowanych

Opublikowano (edytowane)

us nie może sobie ot tak wykreślić podatnika według swojego uznania, może ale po przeprowadzeniu postępowania i w określonych przypadkach

Edytowane przez ONA77
Opublikowano

dipol -to będzie mój trzeci samochód na stanie ,więc do celów prywatnych mam już dwa i tak myślę to udowodnić,

A co w przypadku gdy ja mam jeden i on jeszcze jest na ojca - mam umowę użyczenia z nim zrobioną? Co kupujesz? Ja myślę o jakimś suwie.

Opublikowano

vat należny przy imporcie odprowadzasz samodzielnie, określając go właśnie w deklaracji vat7, chyba że wykazujesz go w dokumencie celnym i wtedy wykazujesz go w deklaracji vat7 jako vat naliczony

Czyli ten z dokumentu celnego można tak samo odliczyć jak od towarów kupionych w Polsce?

Opublikowano

Ogólne zasady czyli czynny płatnik vat (ten rozliczający podatek vat, jeszcze inaczej to ten który nie korzysta ze zwolnienia rozliczania podatku od towarów i usług)

Opublikowano

jeszcze jedno pytanie, kontrahent rolnika ryczałtowego wystawił za towar fakturę rr (z 21 dniowym terminem płatności) i przesłał ją mailem, czy kupującemu jest niezbędna podpisana kopia faktury? oraz czy rolnik na podstawie posiadanego obrazu faktury może wystąpić z wezwaniem zapłaty jeśli nie otrzymał należności w wyznaczonym terminie