Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Nie musi być ale jak nie ma to musisz mieć rejestr gdzie go zużyłeś. jak kupuję parę tys. l to muszę pisać ile i który ciągnik, kombajn itp zużył.

Opublikowano

Od stycznia nie ma obowiązku aby nr rej. był na fakturze. Dotyczy zarówno samochodów jak i ciągników...

Rejestr ile zużywasz ON też nie jest jest obowiązkiem ,ale jak masz duże zużycie może jedynie być pomocny żeby się wytłumaczyć przed US ...

Opublikowano

Witam

Troszke czytałem temat i jakoś nie znalażlem jak narazie najwazniejszej rzeczy. Jak przejsc na VAT?

Czy nadal jest cos w stylu min obrotu 20tys rocznie?

czy przechodzac na VAT moge sobie odrazu odliczyc VAT z sumy zakupionej maszyny tj. ciagnik?

Prosze o odpowiedź bo jak znam życie z pewnośćią nie wystarczy jeden wniosek w US i odliczamy sobie VAT

Opublikowano

Nie ma już tego limitu, wystarczy wniosek rezygnacji ze zwolnienia i opłata 170zł. Po jakimś czasie zapewne jeszcze przyjdzie wezwanie do uzupełnienia danych nip.

Opublikowano

A czy kiedyś w przyszlości zmuszą wszystkich do przejścia na Vat?

Bo słyszałem coś takiego że za pare lat czy 2 czy 3 maja tak zrobić jak wejdzie podatek dochodowy, co myslicie o tym co wiecie w tej sprawie?

Też myśle nad przejściem bo chce sie troche zmodernizować i by mi wrócili z 150-200 tys zł ale niewidzi mi sie ten vat, jak bym wiedział że za 2-3 lata bede zmuszony przejśc to przejde przed kupnem maszyn a tak nie...

Opublikowano

są kontrole, a na vat "przechodzi" się od pierwszego dnia miesiąca po miesiącu, w którym dokona się rejestracji,

w jaki sposób vatowiec bez kasy powinien zaewidencjonować sprzedaż na rzecz ryczałtowca, jeśli nie wystawia faktury?

Opublikowano

czyli powinna być to osobna ewidencja, czy też specjalne pole w zwykłej ewidencji sprzedaży?

i gdzie "kasowiec" ewidencjonuje raporty dobowe ze sprzedaży ewidencjonowanej na kasie? również w ewidencji sprzedaży czy też w specjalnej ewidencji?

Opublikowano

witam, jestem na vacie, chcialbym rozpoczac handel bydlem, zalozyc dzialalnosc na krus, czy w zwiazku z tym ze jestem vatovcem jakies dodatkowe lub wieksze podatki do us musialbym odprowadzac?

Opublikowano

Ponawiam moje Pyt: A czy kiedyś w przyszlości zmuszą wszystkich do przejścia na Vat?

Bo słyszałem coś takiego że za pare lat czy 2 czy 3 maja tak zrobić jak wejdzie podatek dochodowy, co myslicie o tym co wiecie w tej sprawie?

Też myśle nad przejściem bo chce sie troche zmodernizować i by mi wrócili z 150-200 tys zł ale niewidzi mi sie ten vat, jak bym wiedział że za 2-3 lata bede zmuszony przejśc to przejde przed kupnem maszyn a tak nie...

Opublikowano

Ja jestem od dwóch lat na vacie i cały czas jestem do przodu nawet po opłaceniu księgowego nie licząc zwrotu vatu za zakupione maszyny w kwocie 38 tys trzeba się troszkę pilnować ale się opłaci

Opublikowano (edytowane)

Rozumiem jak to działa, ale ja mam mało ziemi a dużo hodowli i słyszałem ze w takim przypadku nie opłaca sie wchodzic na vat, chodzi mi tylko o to czy zmusza tych reszte rolników do przejścia na vat, słyszał ktos coś takiego? podobno jak wejdzie dochodowy to tak mam sie stać ale znów niewiadomo czy wejdzie tak predko ten dochodowy...

???????

Edytowane przez zyga2905
Opublikowano

zyga - nikt nie będzie zmuszał Ciebie do przejścia na vat w momencie wprowadzenia podatku dochodowego. Albo będziesz miał do wyboru rozliczanie się ryczałtowo bądź w oparciu o pełną dokumentację prowadzoną w gospodarstwie.

Odnośnie kompensat to wydaje mi się, że faktury rozliczasz w momencie ich otrzymania bądź do 2 okresów rozliczeniowych po otrzymaniu. Płatność następuje w momencie dostarczenia i rozliczenia towaru. Obie strony zgodziły się na taką formę czyli na kompensatę

Opublikowano

jakie są obecnie obowiązujące stawki vat na owies, słomę i siano oraz z jakiego aktu prawnego one wynikają? spotkałem się niedawno z różnymi stawkami w kilku czasopismach rolniczych (konkretnie 8% dla owsa i słomy a 5% dla słomy, tymczasem z mojej wiedzy wynika, iż mamy 5% stawkę dla owsa i 8% dla słomy i siana)

Opublikowano (edytowane)

Jak myślicie da radę odliczyć vat na kosę spalinową do gospodarstwa(tylko produkcja roślinna)?

Jeszcze drugie pytanie chce kupic stół do rzepaku ale nie mam kombajnu tzn. kombajn jest ojca bede mógł odilczyc vat od tego stołu? Czy wcześniej musze zrobić umowę użyczenia na ten kombajn?

Edytowane przez Laver
Opublikowano

jak prawidłowo wypełnić książkę środków trwałych ? o gotowca można prosić kogoś kto prowadzi i tak w ogóle czy trzeba ją prowadzić ? przy składaniu wniosku o płatność do ARiMR pisze że jest wymagana albo oświadczenie że się nie prowadzi jak to wyglądało u was