Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam wszystkich mam taki problem iż przeszedłęm na vat i muszę wystawić pare faktur teraz no i nie moge znaleźć normalnego programu do wystawiania faktur możecie mi jakiś polecić w którym wpisze swqoje dane dane kontracenta oraz towar który sprzedaje i drukuj.

Z góry dziękuje

Opublikowano

efaktury.org ja używam tego programu, ale w darmowej wersji (można wystawić chyba tylko jeden dokument na minutę), gdyż wystawia wszystko, jest darmowy, prosty w obsłudze i dostępny z każdego komputera

• Like 1
Opublikowano

a ja mam pytanie czy kupiliście kasy fiskalne? ja większośc towarów firmom sprzedaje bądź innym vatowcom tak więc mniemam że nie potrzebna.

i drugie pytanko czy ktoś z was miał kontrolę z izby skrbowej , lub taką konkretną z US gdzie analizowali szczegółowo co jest na fakturze zakupu.

Opublikowano (edytowane)

Witam . Kolegi ojciec kupuje warchlaki z zagranicy , jest ryczałtowcem , paszę pełniporcjową kupuje syn który odlicza z niej vat . Tucznika sprzedaje ojciec, jak to wygląda w US ?? Jakie są konsekwencje takich działań ??

Edytowane przez vicia1223
Opublikowano

Witam

Mam pyatanie:

Jak to jest, jak przykładowo sprzedam 2 tuczniki a kupię 1000 litrów paliwa ??Czy jest jakaś zależnowść od tego ile sprzedam a ile kupię??

tobie chodzi o to czy mozesz sobie wydawac ile chcesz niezaleznie od wysokosci dochodu?

W sumie to wydatki powynny byc racjonalne do wysokosci przychodów bo jak potem wyjasnisz skad masz pienadze na te paliwo skoro za tuczniki dostales zaledwie czesc tej kwoty? potem to przy kontroli bedzie klopot

Opublikowano

a ja mam pytanie czy kupiliście kasy fiskalne? ja większośc towarów firmom sprzedaje bądź innym vatowcom tak więc mniemam że nie potrzebna.

i drugie pytanko czy ktoś z was miał kontrolę z izby skrbowej , lub taką konkretną z US gdzie analizowali szczegółowo co jest na fakturze zakupu.

jeśli ktoś nie przekroczył limitu to nie musi instalować kasy, u mnie każda kontrola z US sprawdza dokładnie wszystkie faktury na wyższą kwotę

Witam . Kolegi ojciec kupuje warchlaki z zagranicy , jest ryczałtowcem , paszę pełniporcjową kupuje syn który odlicza z niej vat . Tucznika sprzedaje ojciec, jak to wygląda w US ?? Jakie są konsekwencje takich działań ??

w najlepszym przypadku zwrot nienależnie odliczonego podatku w najgorszym prokurator i wakacje na koszt podatnika (wszystko zależy od skali i podejścia stron)

Opublikowano

witam, ojciec jest na vacie, sprzedaż jest mala, zeby US sie nie przyczepil tylko :) czy jesli kupimy teraz sammochod za 40 tys i bedzie zarejestrowany na ojca to US moze przyczepic sie skad mielismy kase skoro na konto ojca wplywa mala kwota ze sprzedazy?

Opublikowano

oszczędności

dopłaty

kredyty - szczegół że je spłaci za 2 miesiące - grunt byle był papier jako podkładka w US.

darowizny do kwoty 9 tys iluś tam

sprzedaż jakiś starych gratów niezwiązanych z rolnictwem (np zapas siatki której nie zużył 10 lat temu na ogrodzenie).

Opublikowano

jeśli ktoś nie przekroczył limitu to nie musi instalować kasy, u mnie każda kontrola z US sprawdza dokładnie wszystkie faktury na wyższą kwotę

w najlepszym przypadku zwrot nienależnie odliczonego podatku w najgorszym prokurator i wakacje na koszt podatnika (wszystko zależy od skali i podejścia stron)

zależy jaka kwota bo jak parę lat wstecz to nawet i z odsetkami

Opublikowano

Dzięki za odpowiedzi kissmy i kryha16dob ale mam jeszcze jedno pytanie.

O co chodzi z zasadnością rezygnacji ze zwolnienia? Możecie mi to wytłumaczyć tak po "chłopsku"??

Opublikowano (edytowane)

jeśli wysokość podatku należnego będzie przekraczała wartość podatku naliczonego to rezygnacja ze zwolnienia (ryczałtu) nie jest uzasadniona

A ta darowizna 9 tyś ileś tam to jest ograniczona np na rok bądź miesiąc??

Jakbym co miesiąc dostawał od ojca te 9 tyś ??

to jest roczny limit i to w dużym przybliżeniuw

wybaczcie limit istotnie jest 5 letni (dzięki ONA77, że czuwasz)

http://ksiegowosc.infor.pl/podatki/inne-podatki-oplaty/139260,Podatek-od-spadkow-i-darowizn-2013---limity--zwolnienia--terminy.html

Edytowane przez kissmy...
Opublikowano

Zwolnienia nie można załatwić:) To prawo z którego może skorzystać każdy po spełnieniu warunków...

Można dokonać zgłoszenia w określonym terminie i dodatkowo przy darowiźnie pieniędzy jest jeszcze wymóg aby te były najpierw wpłacone na konto (przez darującego na konto obdarowanego, itp..)...

Opublikowano

zastanawiam się czy przejśc na Vat i tak jestem producentem mleka i sprzedaje je za ok 5tys.zł/ miesiąc, wydatków miesięcznie mam ok1 1000zł + podatek rolniczy(1500zł), paliwo(8000zł),nawóz (15tyś. zł) prąd woda (2000zł) i pozostałe koszty ok 7tyś. i jak myślicie warto przejść na vat bo zamierzam kupić maszyny za ok 150tyś ?