Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

jeśli przekroczy się limit sprzedaży nieudokumentowanej (na rzecz osób fizycznych nie prowadzących działalności gospodarczej oraz rolników ryczałtowych) wynoszący w pierwszym roku 20tys. zł oraz 40tys. zł w kolejnych latach (od 2013 roku limit ten zostanie wyrównany i w każdym roku wyniesie 20ys. zł)

Opublikowano

ma ktoś z Was kasę fiskalną?bo ja chyba sobie skasowałem limit sprzedażą ciągnika (ze stawką ZW) i tak się zastanawiam skąd mam wiedzieć, czy mój klient jest rolnikiem ryczałtowym, vatowcem czy przedsiębiorcą? US to wyłapie?

takich rzeczy nie pisz na forum, nawet nie masz pojecia kto to czyta

Opublikowano

zasadniczo chodzi mi o to czy mam obowiązek weryfikować status moich klientów (czy brać od nich oświadczenie jak na RR?), kasę i tak prędzej czy później muszę zakupić, więc już się z nią przeprosiłem

Opublikowano

kasa to nic strasznego

moja kosztowała 1230zl brutto, US dopłaca do 700zł. US musisz poinformowac o fiskalizacji kasy. Jesli chodzi o to czy musisz poinformowac o przekroczenie limitu to Ci nie pomoge bo juz nie pamietam.

Opublikowano

Może da się ogarnąć tą kasę , ale jaki ma ona sens w gospodarstwie , gdzie jedynymi transakcjami które będą na niej ewidencjonowane , to sprzedaż starych maszyn ( własnych) ze stawką zw. Nie rodzi to żadnych należności dla US , a dochodzą dodatkowe obowiązki ( raporty ,przeglądy i pewnie inne ) łatwo coś przeoczyć i kłopot gotowy ( i kara ). Sztuka dla sztuki i tak jest co robić . Pozdrawiam Kasiarzy !

Opublikowano

na kasę trzeba nabijać cała sprzedaż nieewidencjonowaną czyli na rzecz osób fizycznych nie prowadzących działalności gospodarczej oraz rolników ryczałtowych ja sprzedaję warzywa i świadczę usługi rolnicze (zwolnione z ewidencjonowania na kasie wyłącznie do końca roku), a w jaki sposób uzyskuje się dofinansowanie do kasy i jak ewidencjonuje się paragony z kasy w ewidencji sprzedaży?

Opublikowano (edytowane)

Kwestią dofinansowanie zajmowala sie moja ksiegowa,kwota zostala rozlozana na raty w wysokosci 150zl

Na koniec dnia w ktorym byla jakas sprzedaz robi sie raport dobowy, pozniej po zakonczeniu miesiaca drukujesz raport miesieczny na podstawie raportów dobowych i to oddaje ksiegowej wraz z fakturami.

zapomnialem dodac jak wyglada ewidencja

raport miesieczny w rejestrze sprzedazy figuruje pod nazwa"za miesiec XX" a w pozycji numer farkury "RK"

Edytowane przez przemol87
Opublikowano

Może da się ogarnąć tą kasę , ale jaki ma ona sens w gospodarstwie , gdzie jedynymi transakcjami które będą na niej ewidencjonowane , to sprzedaż starych maszyn ( własnych) ze stawką zw. Nie rodzi to żadnych należności dla US , a dochodzą dodatkowe obowiązki ( raporty ,przeglądy i pewnie inne ) łatwo coś przeoczyć i kłopot gotowy ( i kara ). Sztuka dla sztuki i tak jest co robić . Pozdrawiam Kasiarzy !

Pierwsze slysze aby potrzebna byla do tego kasa fiskalna. Wystawia sie fakture ze stawka zw. Poza tym nie wiem czy to ja nie rozumiem czy wy ale przecież nikt nie powiedział że nie można wystawić osobie fizycznej czy tez ryczaltowcowi faktury.

Opublikowano

witam sprzedaje ciągnik rolniczy wyprodukowany w 1997r ojciec zakupił go w 2005r od roku jestem na zasadach ogólnych sprzedaje go rolnikowi ryczałtowemu musze wystawić fakturę i odprowadzić podatek vat?

Opublikowano

było!!

Jeżeli nabyłeś go od ojca (darowizna, przekazanie gospodarstwa, sprzedał Ci go) przed przejściem na VAT to sprzedajesz go wystawiając fakturę VAT ze stawką ZW.

Jeżeli wbijesz na fakturze wartość wyższą niż opisywaną kilka wątków wyżej .......

• Haha 1
Opublikowano

Wystawiając fakturę za sprzedaną krowę datę na fakturze muszę wpisać tę samą co wpisaną w przemieszczeniu do ARiMR czy może być tydzień późniejsza?

Termin na wytawienie faktury to 7 dni od daty sprzedaży.

• Like 1
Opublikowano

Prawdopodobnie przecieka mi piec c.o. i trzeba będzie kupić coś nowego a wiadomo, że cena za w miarę dobry piec zaczyna się od 2tys.zł czyli vatu trochę jest w tym, da się to jakoś wziąć na fakturę i odliczyć se VAT, macie jakieś pomysły ja to zakombinować aby U.S.się nie czepiał ?

Opublikowano

jeśli przekroczy się limit sprzedaży nieudokumentowanej (na rzecz osób fizycznych nie prowadzących działalności gospodarczej oraz rolników ryczałtowych) wynoszący w pierwszym roku 20tys. zł oraz 40tys. zł w kolejnych latach (od 2013 roku limit ten zostanie wyrównany i w każdym roku wyniesie 20ys. zł)

A ten "pierwszy rok" to który:ten po przejściu na vat, czy ten w którym nastąpiła pierwsza taka sprzedaż?(taka czyli ze stawką zw.)

Opublikowano

piec c.o. i trzeba będzie kupić coś nowego , da się to jakoś wziąć na fakturę i odliczyć se VAT, macie jakieś pomysły ja to zakombinować aby U.S.się nie czepiał ?

No nie wiem ja z miesiąc temu też kupowałem piec. Od producenta, więc sie dogadałem że biorę bez faktury, czyli po cenie netto i dostałem do niego kartę gwarancyjną+ ręczną notatkę o kwocie. Też kombinuję z watem jak sie da, ale na piec to jakoś nie mam pomysłu.

Opublikowano

Rolnik ryczatowy na mocy par.2 pkt 1 rozporzadzenia Min. Fin. z dn.. 26.07.2010 r w sprawie zwolnień z obowiązku prowadzenia ewidencji przy zastosowaniu kas jest zwolniony z obowiązku ewidencji sprzedaży przy użyciu kasy fiskalnej, ale rolnik vatowiec jest normalnym podatnikiem w rozumieniu ustawy vat i tak jak przedsiebiorcę , obowiazują go limity.

Do tego limitu wlicza się tylko sprzedaż na rzecz os. fizycznych i rolników ryczałtowych dokonywana przez vatowca( rolnika), nie wlicza sie towarów (usług) sprzedawanych "na fakturę" podatnikom vat