Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.może ktoś podpowie....robie remont w całym domu tzn wymiana centralnego, wymiana wszystkich drzwi....łazienka itd.można od tego odliczyć vat?słyszałem ze 15procent i ze mają czas 4 miesiące na oddanie...

Opublikowano (edytowane)

Witam.może ktoś podpowie....robie remont w całym domu tzn wymiana centralnego, wymiana wszystkich drzwi....łazienka itd.można od tego odliczyć vat?słyszałem ze 15procent i ze mają czas 4 miesiące na oddanie...

jako vatowiec nie mozesz ale kiedys byla ulga(nie jestem pewien czy jest teraz) na materialy budownale,wowczas mozna bylo odliczyc roznice vatu na materialy budowlane, ktorych stawka wzrosla z dniem wejscia Polski do UE(lecz tylko tą różnice). Ktore to produkty sprawdzisz po nr pkwiu,poszukaj w internecie

Edytowane przez przemol87
Opublikowano

Kto się orientuje w temacie samochodów osobowych w gospodarstwie? Bo ciągle coś zmieniają, że nie wiem, gdzie znaleźć dobre informacje. Od części, olejów, płynów, filtrów, opon odliczmy vat, ale już od samego zakupu i paliwa do niego nie możemy, mam rację?

Opublikowano

witam zadam moze kolokwialne pytanie: mam 58.000 zl przeniesionego zwrotu na lipiec, chce skladac o przys. 25 dni, ale mam tylko jedna fakture na 1000zl sprzedazy z czego jest na niej 60zl vatu sprzedazy, taka kwota jako jakakolwiek sprzedaz gwartantuje mi zwrot?

Opublikowano (edytowane)

Czy US oddaje VAT co do dnia, czy zwleka, jeśli deklaracja zwrotu jest 60 dni, i ile dni mam na oddanie vat-u od sprzedaży, od złożenia dekalaracji??? P.S. Przede mną pierwszy zwrot ;) Deklaracja złożona 18 kwietnia i kontrola, która wypadła pomyślnie ok. połowy maja. Kiedy oczekiwać przelewu na konto i jak oddać im różnice od sprzedaży. Sorry za dwukrotne pytanie, ale w innej formie. z góry dzięki za odp.: :)

Edytowane przez mgilek1
  • Root Admin
Opublikowano

różnie, czasem jest 59 dzień po złożeniu deklaracji, czasami jest to 45.

Jak ci zależy na czasie to nie czekaj z deklaracją do 25 dnia miesiąca tylko składaj 2-3, wtedy zyskujesz 20 dni :P

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
  • Podobna zawartość

• Przez Galandir
      Mam okazje zakupić grunty rolne o łącznej powierzchni 17ha (w jednym kawałku, z dojazdem asfaltowym) w cenie ok. 10tys/ha. Ziemia ta niestety przez ok. 10-15 lat była ugorowana, wiec większość porosły samosiejki, krzewy bądź duże drzewa. Działka posiada klasę ziemi III, IV, łąki, nieużytki, las. Pytanie z mojej strony jest takie: czy opłaca się zakupić taki grunt i zrekultywować go pod uprawę. Ile mniej więcej wyniosła by taka inwestycja (rekultywacji). Dodam, ze w miejscowości w której mieszkam grunty są bardzo drogie, rolników mało. Czy taka inwestycja mogła by się wrócić. Jestem bardzo zafascynowany rolnictwem i produkcją roślinną. Swoją przyszłość chciałbym związać właśnie z tym zawodem. Tato trochę gospodarzy ale na zaledwie 5ha z czego większość to dzierżawa, zajmuje się głowie produkcją ziemniaka na okoliczny rynek, nie ukrywam pieniądz z tego jest dobry. Na przepis ziemi nie liczę ponieważ na własność posiadamy jedynie 1,5ha ziemi. Inwestycje tą chciałbym związać z premią dla młodego rolnika (gdyby została przydzielona pokryła by 50% poniesionych kosztów na zakup gruntu) i wspomóc się kredytem i pomocą rodziców. Tato do tej inwestycji jest sceptycznie nastawiony, twierdzi ze nie ma sensu w dzisiejszych czasach posiadać ziemi na własność, lepiej takową dzierżawić poza tym według niego koszty rekultywacji takiej ziemi są niewyobrażalnie wysokie i nie wiadomo czy w ogólne kiedykolwiek się zwrócą. Zapraszam do dyskusji :lol:
    • Przez atom2
      Jak w tytule.

Kogo polecacie? Z kim warto podjac wspolprace ? 

Szukam kogos kto bedzie prowadzic VAT.
    • Przez PatrykReich
      Witam, mam pytanie odnośnie przetargu na grunty rolne. KOWR wystawia na licytację działkę, która leży w sąsiedztwie mojej działki, jestem jej właścicielem. Na przetargu będzie wielu chętnych na tą działkę, Czy mogę się starać aby wydzierżawić tą działkę bez licytacji i w jaki sposób ? 
      Kiedyś, gdzieś w TV mowili o możliwości odstąpienia od licytacji lub przetargu jeżeli napisze się podanie do dawnego ANR jeżeli się sąsiaduje z tą działką i jest się jej właścicielem. 
    • Przez MICH4Ł
      Witam. Chciałbym zacząć coś działać z usługami rolniczymi. Podpowie ktoś coś czy warto w to wchodzić, od czego zacząć i na co teraz jest zapotrzebowanie? Z góry dzięki za odpowiedź.
    • Przez przemoK92
      Szukam takiego koła kompletnego otwór na piastę 10 cm nigdzie nie mogę znaleźć 

• Dodaj nową pozycję...
v