Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
1 godzinę temu, karino25 napisał(a):

Prowadzisz ewidencję środków trwałych ? W jakim celu?

Ja sam rozliczam faktury z emikrofirma. nic nie płacę.

Nie wiem po co. Księgowa mi prowadzi. Pewnie po to żeby brać te 200 zł ;)

trudno się z tego korzysta? Robi się skany faktur czy wprowadza na piechotkę ? Ja jeszcze mam kasę fiskalną to bym musiał  rozkminić jak się to wprowadza 

Opublikowano (edytowane)
8 godzin temu, GRZES1545 napisał(a):

A np. Podwórko wjazd osniezyć w zimie 😜 ostatnio księgowa wspominała mi że motocykl rolnik będzie odliczał, ciekawe jak skarbowy zareaguje 🤔

śnieg nie wiem czy będzie taka potrzeba , w tym zezonie jescze nie była i nie zanosi sie , traktor tez dobrze odpalic raz  na miesiąc, jak nawieje więcej to turem trzeba wywieżć, quad nic nie zrobi

Edytowane przez wilkołak
Opublikowano
8 godzin temu, Taurus83 napisał(a):

Mi księgowa prowadzi ewidencję środków trwałych. Ile płacicie za miesiąc? U mnie przez lata było to 100 netto, później podskoczyło na 1 rok  na 150 brutto, a od roku na 200 brutto. 

Pewnie to też zaleźy od przychodu i olośvi faktur odemnie 300brutto biorą

Opublikowano
8 godzin temu, karino25 napisał(a):

Ja sam rozliczam faktury z emikrofirma. nic nie płacę.

Też sam jak jeszcze było w wersji papierowej to żona to rozliczała a jak już program to sam lub żona/córka podaje niezbędne dane moment i po temacie (szybciej jakby zawieźć FV do księgowej).

Opublikowano
W dniu 31.12.2024 o 12:54, wilkołak napisał(a):

klucz bardzo pozyteczny , sam mam , ale qad kompletnie niepotrzebny 

Ale on tego quada kupił do swojego gospodarstwa nie do Twojego, czego tutaj nie możesz zrozumieć?

• Like 1
  • Thanks 1
Opublikowano (edytowane)

Npisałem tylko że nie potrzebny , terenowe samochody dla szpanu też kupują , panele pompy ciepła też założyli bo moda , teraz niektórzy za prąd płacą po 20-30 tys na rok, panele to opłacalne kiedyś  były , teraz kiedy sie wrócą 

Edytowane przez wilkołak
Opublikowano
39 minut temu, ViveN napisał(a):

Ale on tego quada kupił do swojego gospodarstwa nie do Twojego, czego tutaj nie możesz zrozumieć?

I dalej to tylko zabawka nie maszyna do pracy w gospodarstwie .

Wilkołak; a masz fotowoltaike czy pompę ciepła?

Opublikowano
9 godzin temu, Taurus83 napisał(a):

trudno się z tego korzysta? Robi się skany faktur czy wprowadza na piechotkę ? Ja jeszcze mam kasę fiskalną to bym musiał  rozkminić jak się to wprowadza 

Program prosty, ogarniesz sam. Kasy fiskalnej nie mam to nie pomogę. Faktury wprowadzasz na piechotę.

Opublikowano
1 godzinę temu, wilkołak napisał(a):

Npisałem tylko że nie potrzebny , terenowe samochody dla szpanu też kupują , panele pompy ciepła też założyli bo moda , teraz niektórzy za prąd płacą po 20-30 tys na rok, panele to opłacalne kiedyś  były , teraz kiedy sie wrócą 

Nie mam pompy ciepła i jak nie było PV to rachunki też ponad 30 tysięcy/rok.

Opublikowano
W dniu 30.12.2024 o 17:42, wilkołak napisał(a):

Jesteś na polu idziesz pieszo żeby coś przywież qadem ?, próbki ziemi i tak po uprawach jeżdzisz i co 20-30 metrów stajesz

Chociażby i tak , bo chyba lepiej zawieść to w pole quadem niż iść z buta z powrotem w pole np parę kilometrów , ale jeśli jest ktoś w domu to na telefon i może ci podwiezie w pole , Co do próbek ziemi to raczej po żniwach się je pobiera , (a przynajmniej powinno się tak robić ) więc po jakich uprawach niby jezdzisz , 

W domu odśnieżanie , czy inne przepychanie czegokolwiek , do lasu jakieś drzewko uprzątnąć , na łąkach jakieś rowy przetkać czy coś innego , można by wyliczać bez końca , co nie znaczy że 90- 95 % rolników kupuje takie sprzęty z myślą o rekreacji , a że coś w gospodarstwie sobie też pomoże to chyba tylko na +

W dniu 30.12.2024 o 18:33, wilkołak napisał(a):

Kompletnie zbędny gadżet, ktry kosztuje chyba nie mało

Rower też zbędny gadżet , a jednak kupę ludzi go ma , motocykli czy skuterów też kupa , a przecie to zbędne gadżety , jeśli ktoś lubi to niech kupuje

W dniu 30.12.2024 o 19:11, robert1226 napisał(a):

Świat na huju staje kupować zabawki i jeszcze vat chcą  odliczyć,  jak cie stać na takie zabawki , a nie stać cie na te parę zł podatku ?

Skoro można odliczyć zgodnie z prawem to czemu ma ktoś nie odliczyć jak mu tak pasuje

18 godzin temu, karino25 napisał(a):

Jak byście zaliczyli taki zakup? do środków trwałych czy do pozostałych towarów i usług?

image.png

Jak kupowałem ze 2 lata temu piłę łańcuchową  za prawie 5 tys to normalnie bez żadnych środków trwałych , 

Wydaję mi się że wszystek drobny sprzęt , typu klucze wszelakiego kalibru , elektro narzędzia czy coś w tym stylu nie są wliczane w środki trwałe

• Like 1
Opublikowano
12 godzin temu, Taurus83 napisał(a):

Nie wiem po co. Księgowa mi prowadzi. Pewnie po to żeby brać te 200 zł ;)

Księgowa chce kopie paragonów, czy raporty dobowe, miesięczne? Dodajesz w emikrofirmie wszystkie do siebie i księgujesz jako dokument wenętrzny czy raport kasa jakoś tak.

5 godzin temu, slawek74 napisał(a):

Pewnie to też zaleźy od przychodu i olośvi faktur odemnie 300brutto biorą

Szok 🫣 no ale jak się autami premium faktury zawozi..

Opublikowano

U mnie 4 lat temu co się rozliczałem zaśpiewali mi 270 zł netto więc czym prędzej z tamtąd uciekłem , i znalazłem za 70 zł brutto miesięcznie ,  najpierw było 70, potem 120 , potem 150 , teraz jest 170 , po nowym roku pewnie będzie 200 brutto , ale to i tak nadal dużo mniej niż 5 lat temu było u poprzedniej księgowej 

• Like 1
Opublikowano
27 minut temu, toooomaszewski napisał(a):

Księgowa chce kopie paragonów, czy raporty dobowe, miesięczne? Dodajesz w emikrofirmie wszystkie do siebie i księgujesz jako dokument wenętrzny czy raport kasa jakoś tak.

Szok 🫣 no ale jak się autami premium faktury zawozi..

No i co w tym dziwnego? Napisz coś co wniesie do tematu...🙋‍♂️

Opublikowano
4 godziny temu, robert1226 napisał(a):

I dalej to tylko zabawka nie maszyna do pracy w gospodarstwie .

Wilkołak; a masz fotowoltaike czy pompę ciepła?

Nieopłacalne dla mnie na obecnych warunkach

Opublikowano
Godzinę temu, mysza103 napisał(a):

Chociażby i tak , bo chyba lepiej zawieść to w pole quadem niż iść z buta z powrotem w pole np parę kilometrów , ale jeśli jest ktoś w domu to na telefon i może ci podwiezie w pole , Co do próbek ziemi to raczej po żniwach się je pobiera , (a przynajmniej powinno się tak robić ) więc po jakich uprawach niby jezdzisz , 

Rower też zbędny gadżet , a jednak kupę ludzi go ma , motocykli czy skuterów też kupa , a przecie to zbędne gadżety , jeśli ktoś lubi to niech kupuje

Samochodem moge dojechać, albo rowerem , pola mam większośc blisko ,po żniwach nie ma czasu , bo zaraz idą nawozy i talerzowanie, wiosną pobieram zawsze,rower to dla zdrowotności w pewnym wieku dobry, jak ktoś spędza kika godzin dziennie przy zwierzętach nie musi , ale przyda sie podjechac pod budynki

Opublikowano
17 godzin temu, Sadek napisał(a):

Nikt nigdy się do mnie nie przyczepił za nierozdzielnie.

Fakt przy każdym wniosku muszę pisać z 2 oświadczenia że nie prowadzę ewidencji, bo w rozmowach z prowadzącym twierdzą że zawsze są.

A czy od zakupu pierwszego ś.t. miałeś kiedykolwiek kontroling?

Opublikowano (edytowane)

Jak możesz mieć opłacalne skoro prąd potrzebujesz na ogrzanie domu teraz zimą , a panele produkuja bardzo mało , oddajesz im za grosze , a placisz dużo, kiedyś jak ten wyprodukowany z lata mogłeś pożniej zużyć to był inny przelicznik, wytłamcz ta opłacalność

Edytowane przez wilkołak
Opublikowano

Zależy też dużo od lokalizacji, kto gdzie mieszka, jak rozbudowana jest sieć energetyczna i ile tych paneli jest. Jak linia w lecie jest przeciążona, to jak ta energia ma być odebrana. Dlaczego jeden płaci 20zł, a drugi dostaje rachunki po 2tys.

Opublikowano (edytowane)

Jakby obecnie komuś zależało na ekologi , to by wrócili do strych zasad , powinny być małe wiatraki z magazynem energi, na każdym gospodarstwie , za przyzwoite pieniądze

Edytowane przez wilkołak