Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
3 godziny temu, miwigos napisał:

Ale w ewidencji musisz wpisać opis ,szt. , cena za jedn. ,

Nie pomyliłeś z wystawianiem FV?

W ewidencji np. Taxmacine przepisujesz z faktury: datę wystawienia, Dane dostawcy towaru(po NiPie), numer FV i kwotę/ty netto przyporządkowaną do stawek Vat.

Oczywiście na samym początku wybierasz czy dana FV jest zakupowa (podatek naliczony) czy sprzedaży (należny)

• Like 2
  • Thanks 1
Opublikowano (edytowane)
18 godzin temu, miwigos napisał:

Czyli jak masz na fakturze dwa rodzaje nawozu to wpisujesz w zakup zbiorczy a jak jedna pozycja to faktura zakupu, wcześniej nikt tego nie wyjaśniał

Wszystko w zakup zbiorczy.

Przy sprzedaży jedynie rozbicie na poszczególne stawki vat, bo będzie to później potrzebne do deklaracji vat.

Edytowane przez toooomaszewski
Edycja
Opublikowano
Dnia 31.12.2020 o 11:14, Tipik napisał:

Piłe spalinową można normlnie odliczyć VAT ?

Tak jak koledzy wyżej wszystko co używasz do gospodarstwa, ja kupuję też ubrania robocze ,  mam drukarkę , laptopa  to 50 %- bo 50 % używam do gospodarstwa resztę prywatnie .

Można i samochód  czy pralkę ale trzeba to używać tylko do gospodarstwa , chyba że na 50 %.

A powiedzcie jak to z częściami jest maszyny to rozumiem , kupiłem na fakturę to przy sprzedaży wystawiam fakturę .

A kupiłem filtry do powietrza tylko nie takie jak trzeba na fakturę , to teraz przy sprzedaży wystawiam fakturę ?

Opublikowano (edytowane)

To ty handlujesz jak kupujesz i sprzedajesz  części ,to się nazywa działalność

Edytowane przez miwigos
Opublikowano
12 godzin temu, miwigos napisał:

To ty handlujesz jak kupujesz i sprzedajesz  części ,to się nazywa działalność

nie handluję kupiłem część (filtr powietrza) co nie pasuje a trochę poleżał to bym sprzedał tylko nie wiem czy fakturę mogę czy nie jakby ktoś chciał , a i przy okazji się może dowiem na przyszłość .

11 godzin temu, Ursusc385 napisał:

Jak się lemiesze zużywają to je wyrzucasz na złom a co Ty byś chciał z tym robić? Po co wystawiać fakture jak sprzedajesz drobne części???

No części zużyte idą na złom , ale to prawidłowo czy nie ?  W ogóle jest takie coś że można by na złom fakturę wystawić ? 

Opublikowano

to nie problem 😄 , ale nie pomyślałem o zbrojeniu betonu ,  zawsze to można zgubić na polu , coś się przyda do wspawania do konstrukcji czy maszyny . U mnie to też stare części leżą ale te co są jeszcze całe puki się nowe nie sprawdzą 😄, albo jakieś bardziej skomplikowane na części (rozrusznik, alternator czy jakiś rozdzielacz chodź te to nie wiem po co )

Ale tak zgodnie z rozliczaniem VATu to trzeba ten złom fakturować czy nie ?? 

Opublikowano

Niestety trzeba ,filtr który leży u ciebie od dawna teoretycznie już nie istnieje

Opublikowano

Witajcie, takie pytanie, czy takie urządzenie można wziasc na fakturę będąc vatowcem, ogólnie pilarke można wykorzystywać do wszelkich cięć płyt czy nawet łat na dachu, https://allegro.pl/oferta/pilarko-zaglebiarka-mafell-mt55-cc-midi-szyna-160-7375221574?utm_medium=app_share&utm_source=facebook

Opublikowano
22 godziny temu, munia2b napisał:

jakie formalności muszę wykonać żeby przejść na VAT? prowadzę gospodarstwo rolne zajmujące się produkcją roslinna

Najpierw regon z urzędu statystycznego, później złożenie wniosku do urzędu skarbowego i to wszystko. 

Opublikowano
1 godzinę temu, Bambi14 napisał:

Witajcie, takie pytanie, czy takie urządzenie można wziasc na fakturę będąc vatowcem, ogólnie pilarke można wykorzystywać do wszelkich cięć płyt czy nawet łat na dachu, https://allegro.pl/oferta/pilarko-zaglebiarka-mafell-mt55-cc-midi-szyna-160-7375221574?utm_medium=app_share&utm_source=facebook

Jeżeli do pracy w gospodarstwie to jasne że można, to takie samo urządzenie jak np szlifierka czy wiertarka.

Potrzebna i kupujesz.

Opublikowano
39 minut temu, poosa21 napisał:

Najpierw regon z urzędu statystycznego, później złożenie wniosku do urzędu skarbowego i to wszystko. 

kiedyś tak było, teraz wszystko załatwisz w US

• Thanks 1