Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Pomału ten vat się spłaci ,więc po co się sprzeczać jak po dobroci nie chcą

Opublikowano (edytowane)
Dnia 1.04.2020 o 19:39, audia424 napisał:

Kolego widze ze sie dibrze Orientujesz( ja vatowiec kupujacy ryczkt) Stosuje 5/ podatku na zboze???

vatowiec jak sprzedaje (obojętnie czy rolnikowi rr czy vatowcowi) wystawia fakturę

-z 5 % vatem na rośliny np zboża , warzywa owoce i mleko  

-8 % na zwierzęta 

http://www.klasyfikacje.gofin.pl/pkwiu/1,2,2,produkty-rolnictwa-i-lowiectwa-oraz-uslugi-wspomagajace.html#D01

Edytowane przez sebe1033
Opublikowano

Trawa nasienna na 8% i ten PKWIU?

01.19.31.0 Nasiona roślin pastewnych, włączając nasiona buraków pastewnych 8% - poz. 1 zał. nr 3 do ustawy o VAT

bo widziałem gdzieś w sklepie internetowym rajgras ze stawką 5% 

Opublikowano

Witam

Zastanawiam się nad przejściem na VAT. Gospodarstwo nie jest duże, ale planuję inwestycje (ciągnik, maszyny), i to właśnie pod tym kątem.

Pytanie na czym polegają koszty związane z przejściem na VAT ? czy tylko to że sprzedaję zboża w cenach netto, a nie brutto? Czy podatek ze sprzedaży musi się zrównać z podatkiem z zakupów bo jeśli nie to nie będę mógł odliczyć podatku od zakupów. Naświetlcie mi to w prostych słowach, żebym dobrze zrozumiał.

Pytanie numer dwa. Pracuję na etacie, opłacam ZUS czy z podatku doliczanego na ryczałcie muszę się rozliczyć przy deklaracji PIT? i jak to wyglada będąc na Vacie?

Opublikowano

Praca na ZUSie a Gospodarstwo rolne to dwie odrębne sprawy nie związane ze sobą (no chyba że składki krus). Sprzedaż musisz odprowadzić podatek, kupisz to tobie oddadzą. Jeżeli będziesz racjonalnie kupował to powinieneś mieć mały zwrot. Nie mówię tutaj już o inwestycjach, tylko normalnej działalności jeżeli uprawiasz tylko zboże ...

Opublikowano

Bez zakupu środków trwalych chcesz mieć zwrot nierealne chyba że plony 4 tony z hektara zbóż

Opublikowano

Uprawiam tylko zboża. Chodzi mi o to czy podatek odprowadzam tylko od tego co sprzedam, czy są jeszcze jakieś inne podatki i opłaty. 

Opublikowano

Rozliczasz się tylko z podatku VAT robisz zestawienie i jeżeli więcej dostałeś niż wydałeś to wpłacasz do US jeżeli odwrotnie to US Tobi zwraca po 60 dniach.

Jeżeli czas cię nie goni to zrób sobie przez rok rachunkowość i będziesz wiedział jak to wygląda, sam w ten sposób robiłem.

Opublikowano
3 godziny temu, SzB napisał:

Uprawiam tylko zboża. Chodzi mi o to czy podatek odprowadzam tylko od tego co sprzedam, czy są jeszcze jakieś inne podatki i opłaty. 

nie ma innych opłat , sprzedajesz po cenie brutto , VAT oddajesz z tego , kupujesz po cenie brutto VAT z tego tobie oddają .

Limitów nie ma ale wiadomo że pieniądze nie rosną na drzewie , po prostu to co zarobisz wydajesz , a że oprócz gospodarstwa możesz z pensji dokładać żaden problem , można i z kredytu . 

Kolega @Nikita_Bennet  może pomoże bo tak samo ma jak Ty 

Opublikowano (edytowane)
20 godzin temu, SzB napisał:

podatek VAT od tego co sprzedasz masz zapłacić a raczej różnicę między tym co odzyskasz VATu w zakupowanych towarach i usługach do produkcji rolnej a tym co naliczysz tego vatu na fakturze przy sprzedaży zboża. Wychodzi różnie, ja na 10 lat pierwszy raz zapłaciłem VAT 😉 Niewiele ale zapłaciłem.

Odliczasz dużo, jak prowadzisz gospodarstwo np 10 lat to zawsze w skarbówce powiesz że masz kasę z dopłat za te 10 lat w sejfie i już. No chyba że gdzieś składałeś oświadczenie majątkowe (samorządowiec czy mon czy mswia) to lipa - tyle możesz wydać na zakupy w gospodarstwie co zarobisz z gospodarstwa+z innej roboty.

Inne podatki - podatek rolny płacisz dalej, Krus także (należność publiczno-prawna), 

Dnia 5.04.2020 o 21:49, SzB napisał:

Witam

Zastanawiam się nad przejściem na VAT. Gospodarstwo nie jest duże, ale planuję inwestycje (ciągnik, maszyny), i to właśnie pod tym kątem.

Pytanie na czym polegają koszty związane z przejściem na VAT ? czy tylko to że sprzedaję zboża w cenach netto, a nie brutto? Czy podatek ze sprzedaży musi się zrównać z podatkiem z zakupów bo jeśli nie to nie będę mógł odliczyć podatku od zakupów. Naświetlcie mi to w prostych słowach, żebym dobrze zrozumiał.

Pytanie numer dwa. Pracuję na etacie, opłacam ZUS czy z podatku doliczanego na ryczałcie muszę się rozliczyć przy deklaracji PIT? i jak to wyglada będąc na Vacie?

dwie różne sprawy, ZUS płaci dalej pracodawca a ty rozliczasz PIT.
Gospodarstwo rolne to inna bajka.
Jak wylecisz z ZUSu (zwolnienie) a gospodarstwo jest na Ciebie (upraszczając nakaz płatniczy podatku rolnego na ciebie) to będziesz płacił KRUS.

Edytowane przez Nikita_Bennet
Opublikowano
Dnia 7.04.2020 o 12:21, Nikita_Bennet napisał:

podatek VAT od tego co sprzedasz masz zapłacić a raczej różnicę między tym co odzyskasz VATu w zakupowanych towarach i usługach do produkcji rolnej a tym co naliczysz tego vatu na fakturze przy sprzedaży zboża. Wychodzi różnie, ja na 10 lat pierwszy raz zapłaciłem VAT 😉 Niewiele ale zapłaciłem.

Odliczasz dużo, jak prowadzisz gospodarstwo np 10 lat to zawsze w skarbówce powiesz że masz kasę z dopłat za te 10 lat w sejfie i już. No chyba że gdzieś składałeś oświadczenie majątkowe (samorządowiec czy mon czy mswia) to lipa - tyle możesz wydać na zakupy w gospodarstwie co zarobisz z gospodarstwa+z innej roboty.

Inne podatki - podatek rolny płacisz dalej, Krus także (należność publiczno-prawna), 

dwie różne sprawy, ZUS płaci dalej pracodawca a ty rozliczasz PIT.
Gospodarstwo rolne to inna bajka.
Jak wylecisz z ZUSu (zwolnienie) a gospodarstwo jest na Ciebie (upraszczając nakaz płatniczy podatku rolnego na ciebie) to będziesz płacił KRUS.

Dzięki, bardzo jasno to tłumaczysz :)

Czyli rozliczam dwa pity tak? Z pracy na etacie i drugi z gospodarstwa, jeśli jestem na Vacie?

Robiłem takie roczne rozliczenie, zazwyczaj wychodziło że oba podatki się równoważyły. 

A co w sytuacji jeśli chce zainwestować, np. ciągnik za 100-150 tys netto? Jak wtedy wygląda sprawa rozliczenia podatku? 

Opublikowano
1 godzinę temu, SzB napisał:

Czyli rozliczam dwa pity tak? Z pracy na etacie i drugi z gospodarstwa, jeśli jestem na Vacie?

Robiłem takie roczne rozliczenie, zazwyczaj wychodziło że oba podatki się równoważyły. 

A co w sytuacji jeśli chce zainwestować, np. ciągnik za 100-150 tys netto? Jak wtedy wygląda sprawa rozliczenia podatku? 

PIT z pracy rozliczasz normalnie tak jak do tej pory.

Z gospodarstwa będziesz miał deklarację VAT lub VAT7K (ale to po roku możesz mieć bycia na vacie). Tutaj nie ma podatku typu PIT tylko różnica naliczonego/należnego.

Jak masz kasę na ciągnik to kupuj i odliczasz cały VAT, zawsze mogłeś mieć hajs w skarpecie z kilku lat zebrany 😉
W US najlepiej przechodzą podkładki typu umowa kredytowa czyli mam trochę wkładu, reszta w kredycie, odliczam VAT i spłacam kredyt (bo nie sprawdzają tego jak szybko spłacisz 😉 ). Szczególnie przy dużych zakupach na klikaset tysia a nie masz jak wykazać skąd tę kasę wziąłeś.

Opublikowano
11 godzin temu, SzB napisał:

nie mieszaj , z pracy pit sobie odliczaj , ale z gospodarstwa nie masz pitu tylko się rozliczasz z VATu 

Ten ze sprzedaży oddajesz , a do Ciebie wraca ten z zakupów .

Np Sprzedałeś coś z Vatem  równym 1000 zł ,  ale kupiłeś coś z Vatem równym 500 zł       musisz zapłacić  do US 500 zł 

Ale jak sprzedałeś coś z Vatem o wartości 1000 zł ale kupiłeś coś z Vatem o równowartości 2000 zł to US zwraca CI różnicę - 1000 zł 

Specjalnie pomijam wyliczenia stawek i wartość całości , Przy zakupach nie musisz korzystać z jednego źródła finansowania możesz jak wyżej kolega wspomniał oprócz sprzedaży mieć przecież pieniądze z kredytu , ale też i z pracy czy z dopłat 

Opublikowano
1 godzinę temu, sebe1033 napisał:

nie mieszaj , z pracy pit sobie odliczaj , ale z gospodarstwa nie masz pitu tylko się rozliczasz z VATu 

Ten ze sprzedaży oddajesz , a do Ciebie wraca ten z zakupów .

Np Sprzedałeś coś z Vatem  równym 1000 zł ,  ale kupiłeś coś z Vatem równym 500 zł       musisz zapłacić  do US 500 zł 

Ale jak sprzedałeś coś z Vatem o wartości 1000 zł ale kupiłeś coś z Vatem o równowartości 2000 zł to US zwraca CI różnicę - 1000 zł 

Specjalnie pomijam wyliczenia stawek i wartość całości , Przy zakupach nie musisz korzystać z jednego źródła finansowania możesz jak wyżej kolega wspomniał oprócz sprzedaży mieć przecież pieniądze z kredytu , ale też i z pracy czy z dopłat 

Ok, a czy US interesuje się jak dużo kupuję i co kupuję?

Z vatu można się rozliczać w okresie który wybierzemy? 

Opublikowano

jak najbardziej zawsze musisz mieć skąź kasę , jak nie z gospodarstwa to z pracy , dopłat , czy kredytu (jak brałem kredyt to odrazu w banku dali jakieś   pismo do US ) .

A jak masz "lewą " kasę odrazu sam się przyznajesz -dojdą w końcu .

Z Vatu rozliczasz się na bieżąco miesięcznie lub kwartalnie  , to musisz wziąść pod uwagę że jak w jednym miesiącu/kwartale  dużo nakupujesz a mało sprzedaż to masz zwrot , ale jak dużo sprzedasz a mało lub wcale nie kupisz to Ty płacisz do US .