Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Dlatego nie bez Przyczyny zrobili nip na paragonach 

Opublikowano

Przez nie wiedzę tysięcy ludzi państwo się chociaż na paragonie wzbogaci Może 

Opublikowano
37 minut temu, emtec123 napisał:

Jeżeli planujesz ten paragon wymienić na fakturę to obowiązkowo

W banku podobno chętnie dają kasę. Ale tu nie chodzi o brak funduszy, tylko po prostu ile można inwestować? Mając powiedzmy 30ha z produkcją roślinną, powymieniane maszyny na nowe, awarie sporadyczne, zakup ziemi nie jest opodatkowany to w co inwestować? Na siłę kupować części na zapas?
Albo tak jak przedsiębiorcy transportowi na siłę kupują nowe samochody by nie zapłacić dochodowego? Bezsens

dlatego ja już ileś stron temu pisałem, ten rok i za 10 lat odchodzę z VATu (teraz budynek i chyba koniec i schodzimy). Po prostu w tym roku 40dychy strzelą więć jak dożyję 50tki to nie będzie mi się chciało ganiać z papierami w skarbówce.

Opublikowano

Planuję przejść na VAT od marca, orientujecie się czy mogę odliczyć VAT od zakupów które robiłem we wrześniu (nawozy, materiał siewny)? Wszystko ma związek ze sprzedażą która będzie już podlegać pod VAT.

Opublikowano

Możesz odliczyć od środków produkcji zakupionych do zużycia po przejsciu na vat tylko powinien być nip na fakturze, Takie pytania najlepiej jest potwierdzić dzwoniąc na infolinie podatkową, tam dokładnie wyjaśnią.

Opublikowano
3 godziny temu, wyrebski1 napisał:

Możesz się cofnąć o 2 miesiące czyli w Twoim przypadku styczeń, luty.

No właśnie można więcej podobno o ile będą mieć związek tylko i wyłącznie ze sprzedażą podlegającą VAT.

1 godzinę temu, kris31 napisał:

Możesz odliczyć od środków produkcji zakupionych do zużycia po przejsciu na vat tylko powinien być nip na fakturze, Takie pytania najlepiej jest potwierdzić dzwoniąc na infolinie podatkową, tam dokładnie wyjaśnią.

Wydaje mi się, że z tym NIPem nie masz racji bo co z ludzmi którzy otrzymują NIP dopiero jak przechodzą na VAT? Mają być gorzej traktowani?

Opublikowano

Z nipem może być różnie, może będzie potrzebna korekta, może sie myle. Jak ja przechodziłem na vat to księgowa nie chciała mi rozliczyć zakupów z przed vat, Podzwoniłem, popytałem, księgowej powiedziałem i maszyne kupioną 4lata do tyłu odliczyłem(1/5 vatu rocznie można było). Na infolinii szczegółowo wszystko powiedzą, nawet paragraf z ustawy.

• Like 1
Opublikowano
Dnia 2.02.2020 o 17:20, marluk napisał:

Planuję przejść na VAT od marca, orientujecie się czy mogę odliczyć VAT od zakupów które robiłem we wrześniu (nawozy, materiał siewny)? Wszystko ma związek ze sprzedażą która będzie już podlegać pod VAT.

Możesz odliczyć wszystkie opryski, nawozy, paliwo itp do roku wstecz od momentu przejścia na VAT. Środki trwałe do 5 lat wstecz, pod warunkiem że na Fakturze Vat masz NIP. 

PS. art. 86 ust. 1 ustawy o VAT

• Like 1
Opublikowano

Dziś znowu cukrownia przelała kase za buraki na konto vat. Tylko nie mogę się doliczyć skąd oni te kwoty vat biorą. Bo z pierwszego przelewu na konto vat  poszło 2,7% a z drugiego przelewu 5,55%. Z całości mi przelali na vat około 3%. Czarna magia.

Opublikowano

ze 3 lata temu kupowałem jałówki i nic nie odliczałem , zresztą w fakturze piszesz co trzeba bez żadnych funduszy promocji . Z tego co wiem to ten fundusz pobierają tylko rzeźnie 

• Like 1
Opublikowano

Ci co myślą że z vat tak łatwo wyjść to się mylą ,należy zrobić spis i rozliczyć wszystkie zapasy zrobione za zakup do produkcji które są na magazynie oraz rozliczyć vat za plody rone zmagazynowane  w gospodarstwie,a najważniejsze co mnie zdziwiło ,wszystkie maszyny kupione na vat pomimo że minął okres 5-letni od kupna ,należy rozliczyć vat z maszyn po cenech rynkowych

Opublikowano

Jeśli były faktury powyżej 15tys zł wcześniej niż przed upływem 5 lat to się zgodzę. Jeśli ktoś przez ostatnie 5 lat na Vacie uważał żeby nie przekroczyć tych 15tys (10 lat budowlanka) to wychodzi bez przeszkód. Znajomy rezygnował z końcem grudnia to musiał oddać tylko 2tys za samochód. Bo kupił 3 lata temu. Nie strasz ludzi jakimiś spisami. Nie musimy co roku robić renamentu żeby spowiadać się z takich rzeczy przy rezygnacji. 

• Like 2
Opublikowano

Jestem po szkoleniu w skrbówce,na temat vatu,tak kierownik placówki potwierdził

Opublikowano

Jestem Vatowcem i sprzedaję cielęta od swoich krów, czy wystarczy na Fakturze w danych KUPUJĄCEGO napisać TYLKO imię, nazwisko, adres?

Ostatnio kupujący ryczałtowiec nie zostawił nr NIP ani pesel, a nie mam z nim kontaktu.