Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

EŚT obowiązkowa nie jest ale np jak brało się kasę z MGR to potem trzeba okazać EŚT wraz z zakupionym środkiem.

Nie ma podstaw prawnych dla konieczności prowadzenia EŚT przez rolnika-aktywnego VATowca no chyba że coś się zmieniło tak więc:

Musi

prosimy o źródło ;)

Opublikowano (edytowane)

EŚT obowiązkowa nie jest ale np jak brało się kasę z MGR to potem trzeba okazać EŚT wraz z zakupionym środkiem.

Nie ma podstaw prawnych dla konieczności prowadzenia EŚT przez rolnika-aktywnego VATowca no chyba że coś się zmieniło tak więc:

prosimy o źródło ;)

Wystarczyło oświadczenie, że nie prowadzi się EST.

Edytowane przez jacek1296
Opublikowano

koledzy mam pytanie, tata planuje przekazać mi gospodarstwo, czy mogę od razu zarejestrować jako podatnik vat czynny? 

Opublikowano

Jak tylko będziesz miał akt notarialny to możesz lecieć do Gus po regon.

Opublikowano

Przyłączam się do tematu . Jak to jest z tym Vatem w rolnictwie ? jak chce się zostać rolnikiem czynnym-vatowcem to jakie wymogi trzeba spelniać ? bo jestem w tym całym temacie zielony . Dodam że prowadzę gospodarstwo 20ha ornego z czego 5ha to moje a reszta dzierżaw i 7ha łąk i chciałbym zostać vatowcem , opłaca mi się wogóle  bawić w to ziemie u nas IV  V  VI klasa a czasem i nieklasyfikowane są na litych piachach .

Opublikowano

Coś kojarzę, żeby robić usługi legalnie i wystawiać faktury trzeba w GUS dopisać numer działalności usługowej. Nie pamiętam dobrze, może ktoś dopisze.

Opublikowano

Sprzedałem pszenice do mieszalni pasz. Jaka wystawić stawke vat na fakturze ?

Kolego jest podana strona do stawek kilka stron wcześniej, może ze 4-5 str.  A przed zadaniem kolejnego pytania zobacz czy już ktoś o to tu nie pytał.

Opublikowano

Miałbym kilka pytań odnośnie rozliczania podatku VAT na zasadach ogólnych.

Generalnie dzwoniłem do swojego US i dwóch księgowych i nie wszystkie odpowiedzi były tożsame.

I mam mieszane odczucia co do tego co się dowiedziałem :/

Prosiłbym praktyków i ludzi w temacie o rozwianie wątpliwości :)

Pytania:

1. Jeśli chcę przejść na VAT od 1 września i rozliczać się kwartalnie to pierwszą deklarację składam?

- w październiku (deklaracja za wrzesień)

- w grudniu (deklaracja za wrzesień, październik, listopad)

Jedna księgowa doradzała mi tylko rozliczenia miesięczne, druga doradziła aby przejść na VAT miesięcznie i łatwo zaś można przejść na rozliczenie kwartalne.

2. Czy muszę prowadzić ewidencję środków trwałych?

W US dostałem odpowiedź, że nie ma takiej potrzeby, natomiast obie księgowe to robią

3. Jak wygląda kwestia wystawiania faktur za mleko?

Wiadomo, muszę powiadomić mleczarnie i obie babki mówiły, że trzeba upoważnić mleczarnie do wystawiania faktury

Wg. tego co mi telefonicznie w US powiedzieli to niby mogę tylko ja...

4. Czy mogę odzyskać VAT od zboża i siana zakupionego od rolników ryczałtowców?

Tak wystawiam fakturę VAT-RR (pytam się was jeszcze o to bo kupujemy masę zboża od ludzi i to jest dla mnie ważne)

5. Czy mogę ubiegać się o zwrot podatku VAT w następującej sytuacji:

Gospodarstwo w Urzędzie skarbowym jest zgłoszone na tatę - np. Jan Kowalski
Faktura za maszyny rolnicze jest wystawiona na "Kowalski Jan, Kowalska Janina" lub "Gospodarstwo rolne 
Kowalski Jan, Kowalska Janina"

Byłaby to jednorazowa faktura w związku z rozliczeniem z ARiMR

W US powiedzieli, że można. Jedna księgowa, że absolutnie nie, druga księgowa, że coś od dealera będzie trzeba jeszcze dodatkowo dołączyć

Wniosek na modernizację jest na mamę i teoretycznie faktury powinny być na nią, mam jednak dwie interpretacje indywidualne, że faktury mogą być wystawione na małżonka wnioskodawcy, lub oboje małżonków, jeśli ci mają współwłasność majątkową. Jak co nie będzie problemu :)

Zresztą prowadzący wniosek w ARiMR mi to potwierdził, ale kilka razy przy okazji aneksu radził mi aby faktura była na oboje rodziców, bo ponoć takie dostają od rolników i nie ma problemów z US, a w ARiMR jest im łatwiej wniosek o płatność rozliczyć i kasa ponoć szybciej dotrze a tak mogą jakiś dodatkowych oświadczeń wołać.

​Prosiłbym o podpowiedzi jak to faktycznie wygląda.

Pozdrawiam,

Darek91