Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Nie przyglądałem się czy ten temat już był. Ale myślę że nie. Piszcie więc jaka jest obecnie cena dzierżawy jednego hektara w waszym rejonie. nie zapomnijcie dodać za jaką klasę i na jakich warynkach (czyje są dopłaty, kto płaci podatek?) u mnie teraz to poniżej 1000 za hektar II klasy nikt nie chce rozmawiać ale dopłaty są po stronie użytkującego a podatek płaci właściciel. :(

Opublikowano

u nas nastały takie czasy że ludzie proszą żeby dzierżawić ich ziemie nawet za darmo. ja dzierżawie 1 ha za kilka worków ziemniaków

Opublikowano

ja kawałek dzierżawie,ale to tak tylko narazie zeby trawe sobie wysiec,a jak inni dzierżawią to z tego co wiem nic za to niepłacą no i dopłaty tez biorą,u mnie to też się proszą zeby dzierżawić,ale teraz jeszcze taka głupia moda nastała że dużo osób sprzeduje pole na działki :P :P

Opublikowano

U mnie w okolicy (woj. podlaskie powiat wysokie mazowieckie) za 1ha dzierżawy trzeba dać od 300 nawet do 1000 zł dopłaty i podatek właściciela. Owszem to jest spowodowane dużą produkcją w mojej okolicy i często chęcio korzystania z funduszy unijnych a wiadomo jak się ma produkcję to trzeba mieć i ziemię. Ja osobiście płacę po 700zł/ha dopłaty i podatek właściciela klasa w większości 3 no i do tego kawałki 7-10ha. Pytanie czy mi się to opłaca... średnio ale muszę gdzieś wylać gnojowicę no i mam więcej swojego zboża więc mi odpada kłopot z zakupem bynajmniej jakiejś części potrzebnego towaru, a wierzcie mi kupienie jęczmienia jest czasami problemem bo u mnie przeważają trawy, kukurydza, pszenica i mieszanki, jęczmienia jest bardzo mało.

Opublikowano

U nas taka cena bo holendrzy rządzą. PGRy wykupili wszystkie wokoło i zostały ochłapy :P a teraz chłopi się o nie biją i cena rośnie. Więc pamiętajcie jak słyszycie holender to na przetargu walcie potrójną cenę bo oni się nie cackają :P Widzisz Kizo u nas jęczmień paszowy mało kto sieje bo hodowli jest zero krowy to jedynie na fotkach zobaczysz a i trzody mało. Za to browarny to teraz hit każdy ma tam po kawałku.

Opublikowano

W moim przypadku zasady dzierżawy są różne w stosunku do różnych osób. U jednych biore dopłaty i nic w zamian nie musze dawać, a u innych nie biorę dopłat ale w tedy też nic nie daje. Co do jakości tych gleb to są bardzo słabe V lub VI klasa.

Opublikowano

ja też tak jak Ty Misiek półdopłaty i podatek aie są tacy co chca całe doplaty i 100-200zł dzierżawy bo przeciez dopłaty to agencja płaciwiec wara aco smieszniesze że najwięcej chca ci którzy kiedyś naziemi nie umieli związac końca z końcem!!!

Opublikowano

to ja mam naprawdę fajną sytuację! :P kuzyn zrezygnował z pracy na roli i dogadał się ze mną, że on bierze dopłaty i płaci podatki, a ja mu w zamian dwa razy do roku ( na Wielkanoc i Boże Narodzenie ) połówkę świni daję!!! :P:D:) ...ale gra warta świeczki! w ten sposób dzierżawię od niego ponad 10.5 ha!!! :)

Opublikowano

Ja wziełęm wczoraj 6ha w dzierżawe.Dopłaty bierze właściciel,on też płaci podatek.Ale muszę zapłacić co roku do końca sierpnia po 100zł od hektara

Opublikowano

W mojej okolicy jest tak: Ten co dzierżawi to bierze wszystkie dopłaty i płaci podatek, a cena za 1ha waha się w przedziale od 750kg nawet do 1000kg pszenicy (w tym roku droga, to zarobią :P), zależy od klasy ziemi.

Opublikowano

u mnie to wygląda w ten sposób że rolników z prawdziwego zdażenia już praktycznie nie ma w okolicy więc każdy chce żeby brać jego ziemie bo nie musi się nią zajmować. Jedyny "głupi" który zbiera wszystkie ziemie od kogo sie tylko da to ja :P. Ceny są różne. Jednemu płace 100kg owsa rocznie za 56 arów, innemu 50zł za 2,5ha. Tak to mniej więcej wygląda w mojej okolicy

Opublikowano
u nas nastały takie czasy że ludzie proszą żeby dzierżawić ich ziemie nawet za darmo. ja dzierżawie 1 ha za kilka worków ziemniaków

u nas tak samo ;]

jak ja dzierżawie to jak są dopłaty to idą na pół ;]

Opublikowano

A ja mam 15 lat i wziąłem swoje pierwsze 1.5ha w dzierżawe od starszej pani która ziemi nie uprawia. Wczesniej przez wiele lat było tam zielsko. I nic nie płace i dopłat nie dostaje. Klasa ziemi II - III.