Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Kolejne pytanko odnosnie EHR. Jeśli opuszczę pług i pociągnę pokrętło dalej na "dociążenie" to czy siłowniki nie powinny pójść w dół aż poczujemy to na ciągniku ? U mnie nic się nie dzieje gdy dam dociążenie.

Opublikowano

właśnie o to mi chodzi czy to nie powinna być funkcja dociążenia maszyny ? tak jak miałem np w poprzednim ciągniku fortschritt 323 i chyba MTZty tak mają. Dla przykładu jak było miejsce twarde na polu np. po ścieżkach to mogłem wymusić dociążenie pługa aby zagłębił się w ziemi.

Opublikowano

Ale to wtedy musiałbyś mieć siłowniki dwustronnego działania, a w zetorach są przecież jednostronnego (zresztą jak przy większości ciągnikach). Inżynierowie uznali widocznie, że dociążanie maszyn jest zbędne, m.in. sprowadza się to przecież do zmniejszenia siły uciągu.

Opublikowano

@zorak, jak przytrzymasz do końca to powinien opuścić. Nie działa to tak jak w MTZ czy T-25 że przy pomocy jednego pieńka możesz koło zmieniać ale podczas pracy wymusza zagłębienie maszyny. Czuć to nawet po pracy ciągnika. Spróbuj kiedyś z agregatem lub inną maszyną na lżejszej ziemi to wtedy może zauważysz.

Opublikowano (edytowane)

.

Edytowane przez Gość
Opublikowano

Witam

Ma może któryś z kolegów schemat elektryczny do EHR ?

Mam zetora Forterre 9641 i jak zaciągnę hamulec ręczny to EHR przestaje działać i świeci się czerwona lampka, po spuszczeniu hamulca i zgaśnięciu kontrolki stop EHR działa poprawnie.

Myślałem że jest problem z przewodami ( masą ) ale wszystkie przewody są podięte i mają przejście.

Może któryś zkolegów miał taki przypadek.

prosze o jakieś wskazówki rady co jeszcze mam sprawdzić

pozdrawiam

Opublikowano

To o czym mówicie. to dociążanie to wg instrukcji nazywa się "szybkie zagłębianie narzędzi" i chodzi o to że tuz opuszcza się do samego spodu pomijając ustawienie pokrętła od głębokości opuszczania.

Opublikowano (edytowane)

Witam , mam problem z ehr w moim zetorze 11741 4c, kontrola  podnosnika ehr w srodku ciagnika jest mozliwa dopiero po zastosowaniu sterowania z blotnika , tak to wyswietla sie błąd 2-2 . w czym moze byc problem ? dzwonilem do ochab i tam powiedziano mi ze to czujnik polozenia tloka w ehr , czy ktos mial juz taki przypadek ? Prosze o szybka pomoc .

Pkt. 1.13 – pisanie postów pogrubioną czcionką
+1p. ostrzeżeń

Edit: kris14

Edytowane przez kris14
Opublikowano

u mnie  podnośnik mogłem opuszczać tylko przyciskiem zewnętrznym przeczyściłem panel od dzwigenki  bo dokładnej awarii nie znalazłem ale grunt ze działa :D

O który panel Ci chodzi ? Ten w kabinie od ehr? 

Opublikowano (edytowane)

Usterka grupy drugiej. Błąd 22 czujnik wysokości podnoszenia poprostu sprawdz czujnik , i napiecia dochodzące, ewentualnie instalacje.Pozdrawiam

Edytowane przez Agrotech1111
Opublikowano

Jednostka sterująca ma taką funkcje jak samodiagnoza i ta funkcja wykrywa błąd w odczycie z czujnika położenia ramion. Czujnika nie ma też co wymieniać w ślepo bo może  sie to okazać ze nie łączy któryś z pinów, przerwany kabel, zwarcie, itp czujnik jednak jest chyba najbardziej prawdopodobny. Ja osobiście zaczął bym od sprawdzenia czujnika

Opublikowano (edytowane)

Tłok nie powinien opadać bo  tylko przy włączonym silniku możemy opuścić podnośnik  sterownik nie może sterować  nim bez hydrauliki i prądu  myślę że to tłok przepuszcza  uszczelnienia do wymiany  u mnie  podnośnik całą zimę stoi na podniesionym i nie opada bo dobre są uszczelnienia :D jeśli to nie pomoże to trzeba próbować z tym czujnikiem usterka może być podwójna bo komputer raczej nie zdiagnozuje nam zużycia uszczelnień na tłoku podnośnika :P

Edytowane przez RafaSadowski
Opublikowano

Witam koledzy kupiłem zetora forterre 95 i mam problem z poprawnie działającym podnośnikiem tz , że gdy podczas opuszczania na wolnym czyli na pierwszym przesunięciu do siedzenia podnośnik zamiast opuszczać to podnosi i zapala się ta zielona strzałka sygnalizująca podnoszenia a gdy przełączę na szybkie opuszczanie to jest ok . Co może być za przyczyna takiej sytuacji proszę o porady i z góry dziękuję . Mam jeszcze małe pytanko odnośnie czujnika powietrza gdy przekręce kluczyk to idzie na maksa i w takiej pozycij pozostaje co może być przyczyną 

Opublikowano

Witam , dla wszystkich zainteresowanych, problemem okazalo sie zlocze ktore znajduje sie przy plytce ehr w kabinie. wystarczyło go odlaczyc i przepsikac kontaktem ;) dziki za odpowiedzi.

Opublikowano

Witam. Dziś podczas pracy pojawił mi sie problem z EHR a mianowicie nie moge opuścić maszyny . Po ustawieniu na opuszczanie podnosi agregat do góry, opuszcza jedynie wtedy gdy pocisne na docisk siłowy, ale jak puszcze to odbija i powinno zostac opuszczone a podnosi ..Czy ktoś sięz tym spotkał , ? proszę o pomoc