Skocz do zawartości

Ceny tuczników / trzody chlewnej 2026 – cenniki ubojni, żywiec i WBC

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
1 minutę temu, krzysiek277 napisał(a):

@kanalia2 Masz tylko wpisane że wszystkie inne sytuację podlegają pod kodeks cywilny ? 

Bo ja w umowach mam że wszystkie inne zmiany są traktowane według kodeksu cywilnego, a kodeks cywilny do zerwania umowy to 12msc od dostarczenia wypowiedzenia,  a wypowiedzenie musi dać w żniwa, I wtedy jeszcze rok się obsiewa 

Wszystkie kwestie nie uregulowane w umowie należy regulować zgodnie  z zapisami KC. To zgodnie  tym musi mi dać na piśmie, czyli rok a wiadomo za poczynione zasiewy musi i tak zapłacić. Kwesta czy warto mi się szarpać  o to pole.   Wiosna zadecyduje co robic , może mu to oddam odrazu. Ekonomia mówi aby to zrobic

Opublikowano

Ojciec nie raz wspomina gdy lata temu jak jeszcze miał Bebzona i kosił czasem komuś w okolicy to byli tacy co potrafiło ulecieć pół rozrzutnika z hektara i to pół na pół z chwastem. No kombajnu to za wuja nie pokrywało , do pola trzeba było dokładać. Później wzieło sie to w dzierżawe 3-4 lata i cyk czynsz w kosmos bo tak ładnie u niego na polu rośnie.

Opublikowano
2 minuty temu, rocco0987 napisał(a):

Ojciec nie raz wspomina gdy lata temu jak jeszcze miał Bebzona i kosił czasem komuś w okolicy to byli tacy co potrafiło ulecieć pół rozrzutnika z hektara i to pół na pół z chwastem. No kombajnu to za wuja nie pokrywało , do pola trzeba było dokładać. Później wzieło sie to w dzierżawe 3-4 lata i cyk czynsz w kosmos bo tak ładnie u niego na polu rośnie.

No to samo usłyszałem. Że mam ładnie na polu że mi ładnie rosnie że powinien dać więcej,   bo syn robi z kimś z powiatu gniezno i tam placi się dopłatę i czynsz, i ja zarabiam na polu a on ma marne 1480 zł.  Jak mu wyliczyłem że ja podobna sumę beż doplat dołożyłem do kukurydzy. I z czego mam mu dorzucić  to nie dociera, bo syn mowil

Nie docierało też że pod gnieznem to klasa 4 i 3 a on ma 6 klase i trochę 5

Opublikowano
Teraz, krzysiek277 napisał(a):

@kanalia2 Ty to za dużo mu dałeś, ja to proponuje stawke podstawowych, w tym roku 900zł włącznie z onw, a ekoschematy to są dla mnie

Pewnie masz rację. Ale przez 10 lat funkcjonowało,  a teraz ktoś podchecowal że można jeszcze 1000 zł wyszarpać za 1 ha jak w Gnieźnie  i mi dupe zawraca.

Opublikowano

Odmówiłem.  Powiedziałem że jak zyto na skupię będzie powyżej 800 zł to wtedy mu dołożę 500 zł a jak nie to nie . Jak ma ciśnienie to mu oddam ziemie, bo ekonomia jest bezwzględna i nie mam z czego dołożyć 

Opublikowano

Przecież to dopłaty tyle mu dajesz i jeszcze źle, tysiąc dołożyć to nie takie hop l, bo żytka uleci 5t, i prawie 2t trzeba mu dać, to zostanie tobie z żyta +- 1700zł gdzie kombajn weźmie 500, a gdzie tu reszta

Opublikowano

@misio3p Założyłem warunki af, i tak sporo zaniżyłem, bo tutaj srednia na 6 klasie nie schodzi poniżej 8t, na takiej ziemi nieda się komuś dołożyć tysiąca od siebie, każdy by chciał tylko kasę brać, jak u mnie w okolicy, dziewczyny porobiły po 3 dzieci i pierdo*ą do roboty nie zapędziłam, bo 800+ co miesiąc wpada, jakiś dodatek z gminy i po co mają robić, jak mogą cały dzień od domu do domu po kawach przejeździc 

Opublikowano
26 minut temu, kanalia2 napisał(a):

Odmówiłem.  Powiedziałem że jak zyto na skupię będzie powyżej 800 zł to wtedy mu dołożę 500 zł a jak nie to nie . Jak ma ciśnienie to mu oddam ziemie, bo ekonomia jest bezwzględna i nie mam z czego dołożyć 

Weź po żniwach powiedz że się zgadzasz, nie rób nic w polu, jak będzie się pytał dlaczego nic nie robisz to powiedz że będziesz siał kukurydzę. W maju mu powiedz że się rozmyśliłeś i rezygnujesz z dzierżawy 😅

Opublikowano
4 minuty temu, krzysiek277 napisał(a):

@misio3p Założyłem warunki af, i tak sporo zaniżyłem, bo tutaj srednia na 6 klasie nie schodzi poniżej 8t, na takiej ziemi nieda się komuś dołożyć tysiąca od siebie, każdy by chciał tylko kasę brać, jak u mnie w okolicy, dziewczyny porobiły po 3 dzieci i pierdo*ą do roboty nie zapędziłam, bo 800+ co miesiąc wpada, jakiś dodatek z gminy i po co mają robić, jak mogą cały dzień od domu do domu po kawach przejeździc 

Krzysiek ja z tego pola max 4 tony miałem.  Bo to pole to mozaika tam gdzie 5 klasa ( która on zdrogi widzi) to sypie i 6 to ale pod lasem to tonke ukosze  i srednia z całego pola 4 tony

Teraz, kanalia2 napisał(a):

Krzysiek ja z tego pola max 4 tony miałem.  Bo to pole to mozaika tam gdzie 5 klasa ( która on zdrogi widzi) to sypie i 6 to ale pod lasem to tonke ukosze  i srednia z całego pola 4 tony

Ja zawsze całe pole liczę a nie gdzie sypie najwiecej

Kukurydza  w tym roku ledwo 8 ton  

Opublikowano

od 2 stron pier**licie o pazerności właścicieli pola i o swojej głupocie gdzie dzierżawicie przyczepę żwiru za taczkę pieniędzy

a o świniach temat milczy

• Like 5
Opublikowano
19 minut temu, kopin napisał(a):

od 2 stron pier**licie o pazerności właścicieli pola i o swojej głupocie gdzie dzierżawicie przyczepę żwiru za taczkę pieniędzy

a o świniach temat milczy

A o czym chcesz mówić??. Sokolow Gądki  zgłoszone swinie 5 grudnia. Odbior po 6 stycznia miał być bo tyle towaru. Odebrali po świętach pol kabanos poza limitem. Za faktura 14 dni czekałem a za kasą  7 dni po terminie. Dziś kasę dostałem o sumie nawet kuxwa wpom8nac nie będę.

Opublikowano

Tak szczerze to jak wy to wszystko ogarniacie ? Zgłaszam do Sokołowa odbiór zawsze w ustalonym terminie, faktura na meila dzień po uboju , odsyłam meilem podpisana i około tydzień po uboju jest zapłacone . Przecież od lutego ksef .. ale to będzie rzeźnia ale na ludziach 

Opublikowano

wiem że temat cen świn to chujnia,ale nie ma co zaśmiecać bo równie dobrze możemy zacząć gadać o tym jak cyganie przed wojną kradli podkowy żeby podkuć swoje konie

wszystko ma swoje miejsce

Opublikowano

O świniach już się nawet nikomu gadać nie chce i przez to zmieniają temat😁 ale spoko jak to było w pewnej piosence "jeszcze będzie przepięknie jeszcze będzie normalnie" i tego sobie życzmy.

Opublikowano
kanalia2 napisał:

Jeszcze mnie wczoraj  jeden dzierżawca wkurwił.  Od 10 lat dzierżawie od niego 5 ha gruntu  4 ha to klasa 7 zyto nawet czasem wypala, i ha 5 klasy zawsze mu oddawałem całe doplaty za to . A wczoraj mi zaśpiewał że chce czynsz jeszcze 1000 zł bo inflacja

mi jeden dzierżawca z którym mam umowę na gębę powiedział że jeżeli będzie umowa pisemna to czynsz podnosi o 500 zł za hektar. dzierżawię od niego 8 ha. tą ustawą na robią więcej problemów niż korzyści

Opublikowano
3 minuty temu, adamn999 napisał(a):

mi jeden dzierżawca z którym mam umowę na gębę powiedział że jeżeli będzie umowa pisemna to czynsz podnosi o 500 zł za hektar. dzierżawię od niego 8 ha. tą ustawą na robią więcej problemów niż korzyści

Wbrew pozorom nie.. jeżeli rzeczywiście będą musieli wykazać faktury itp to ciekawe skąd on znajdzie te dokumenty ? Nikt na lewo mu nie wystawi bo w ksef będą przetrzymywane 10 lat 

Opublikowano
LonelySoul napisał:

Tak szczerze to jak wy to wszystko ogarniacie ? Zgłaszam do Sokołowa odbiór zawsze w ustalonym terminie, faktura na meila dzień po uboju , odsyłam meilem podpisana i około tydzień po uboju jest zapłacone . Przecież od lutego ksef .. ale to będzie rzeźnia ale na ludziach 

u mnie podobnie pieniądze 14 dni od odstawy do Sokołowa na koncie

jutro mam odstawę ciekawe jak wyjdą. maciora na dzień dzisiejszy 2, 5