Skocz do zawartości

Pogoda rolnicza 2026 i inne luźne wątki

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
3 minuty temu, malaczarna napisał(a):

Toż jeść nie chce. Mój miastowy by chciał okładów z piersi ale to nie wypada mi proponować. Może Pan uraczy? 

A toto nie każde pomagają 🙄

Opublikowano
1 minutę temu, malaczarna napisał(a):

To na receptę jest. Bardzo dobre. Po takiej niewyleczonej grypie zapalenie mięśnia sercowego młody człowiek miał w mojej rodzinie

Kolegi z pracy bratanek tak samo, mało co nie umarł.

Nie można zbagatelizować.

Opublikowano
Teraz, 12Pafnucy napisał(a):

Zych kobieta ..swego czasu sam se robiłem ...nic trudnego...właściwie

...

Zawsze mam opór wbić igłę. Tez sobie sama robiłam przez 7 miesięcy 2 razy dziennie

Opublikowano
7 minut temu, GRZES1545 napisał(a):

U mnie też w tym roku nie ma, zawsze słoninkę dziobały i kule kupione wiszą a tu nic nie ma🤔

Jak tam przemyślenia na temat 👇

Screenshot_20260124_165748_Facebook.jpg

No chyba lux. Tyle tu czytałem płaczów że dopłaty bierze właściciel a nie ten co obrabia. Rolnicy mają to czego oczekiwali. 

• Like 1
  • Thanks 1
Opublikowano
1 minutę temu, 12Pafnucy napisał(a):

To źle?

Będę te rogate dziadostwo ciągle trzymać musiała. Czasem mi się nie chce tam chodzić już do tej obory. Sąsiad po zawale ledwie łazi i sprzedał takie 600+ charolaise po 18 dostał. Ale byłyby byki fest

Opublikowano

To źle?

Pewnie że źle. To problem fakturę za bb nawozów, czy puszkę cherbicydow?

Żadnej kontroli malorolnym, a ja mam wszystko spełniać 🤔

Opublikowano

Zawsze mam opór wbić igłę. Tez sobie sama robiłam przez 7 miesięcy 2 razy dziennie

Cienka aby....no i zawartość ważna.

Aby w nerw nie trafić...

Jak jest potrzeba, to wszystko się....nagle potrafi 

Będę te rogate dziadostwo ciągle trzymać musiała. Czasem mi się nie chce tam chodzić już do tej obory. Sąsiad po zawale ledwie łazi i sprzedał takie 600+ charolaise po 18 dostał. Ale byłyby byki fest

Oj tam.

Póki co dobra cena jest...

Wie Pani po ile świniak Żywiec?

4pln, toż to...żałosna ta cena...

Opublikowano
3 minuty temu, 6465 napisał(a):

No chyba lux. Tyle tu czytałem płaczów że dopłaty bierze właściciel a nie ten co obrabia. Rolnicy mają to czego oczekiwali. 

Przecież to nic nie zmieni. 

5 minut temu, malaczarna napisał(a):

A po co? Dobrze zarabiasz, mąż też.🤷‍♂️

Opublikowano
Teraz, Krzysztof81 napisał(a):

Przecież to nic nie zmieni. 

Ale udają że coś robią. Chcesz dopłaty to pokaż umowę dzierżawy i składaj. Nie masz umowy nie ma dzierżawy. Myślisz że to lepsze rozwiązanie by było?. 

Opublikowano
40 minut temu, szymon09875 napisał(a):

Zawiozłem szwagierkę na studniówkę, ehh 10 lat od mojej minęło. Stary uj jestem już 

Małolat 18 od mojej minęło już. Matura zdana? Bo ja do technikum chodziłem to i mature zdałem i  egzamin zawodowy 😁

Opublikowano
3 minuty temu, 6465 napisał(a):

W szpitalu to sobie sam robiłem te podskórne. A w domu  czy w podróży to i domięśniowo  sobie sam zaaplikuje. 

W brzuch nic nie czuć..

...wiem z doświadczenia...

Fajne automaty teraz robią...

Echch dzieciaki...taki rozpieszczony Pioter robi na was wrażenie....bo się użala nad sobą...

...a już nic...

Opublikowano
23 minuty temu, malaczarna napisał(a):

Na krzywdzie kolegi bogacić się chcą Panowie? Wstyd. Ja mogę zaopiekować się cielaczkami tylko nie wiem gdzie je wcisne

A podobno Pani obrządzać nie lubi? Chyba że od razu do Żyda 😁

Opublikowano (edytowane)
6 minut temu, 6465 napisał(a):

Ale udają że coś robią. Chcesz dopłaty to pokaż umowę dzierżawy i składaj. Nie masz umowy nie ma dzierżawy. Myślisz że to lepsze rozwiązanie by było?. 

Może tak. Zobaczymy. Do mnie juz jeden dzwonił żeby brać faktury na niego. Ja jestem na ryczałcie to mam wywalone. Wezme kilka ton nawozu na tego co od niego dzierżawie i sprawa załatwiona.

Edytowane przez Krzysztof81
Opublikowano
2 minuty temu, Krzysztof81 napisał(a):

Może tak. Zobaczymy. Do mnie juz jeden dzwonił żeby brać faktury na niego. Ja jestem na ryczałcie to mam wywalone. Wezme kilka ton nawozu na tego co od nkego dzierżawie i sprawa załatwiona.

Nie masz zwierzaków?

...musi będą to ciągle poprawiać..ta definicje aktywnego..

Sami rolnicy nie wiedzą czego chcą . 

• Like 1
Opublikowano
2 minuty temu, 12Pafnucy napisał(a):

Nie masz zwierzaków?

...musi będą to ciągle poprawiać..ta definicje aktywnego..

Sami rolnicy nie wiedzą czego chcą . 

Tego aktywnego rolnika czy jak tam ma się zwać to najbardziej pragną wioskowi  obaszarnicy którym ciągle mało. Boli ich to że ktoś bierze dopłaty, albo sam obrabia pare swoich hektarów równoczesnie będąc gdzies na etacie.

Odbije się to niektórym obszarowcom rykoszetem, bo sami mają podzielone swoje latyfundia na kilka osób, żeby brać więcej dopłat. Wszystko da się obejść ale kombinacji będzie więcej.

• Like 2
Opublikowano
1 minutę temu, Krzysztof81 napisał(a):

Tego aktywnego rolnika czy jak tam ma się zwać to najbardziej pragną wioskowi  obaszarnicy którym ciągle mało. Boli ich to że ktoś bierze dopłaty, albo sam obrabia pare swoich hektarów równoczesnie będąc gdzies na etacie.

Odbije się to niektórym obszarowcom rykoszetem, bo sami mają podzielone swoje latyfundia na kilka osób, żeby brać więcej dopłat. Wszystko da się obejść ale kombinacji będzie więcej.

Ty naprawdę nie rozumiesz co to aktywny rolnik. 🤦‍♂️

Opublikowano
1 minutę temu, Krzysztof81 napisał(a):

się to niektórym obszarowcom rykoszetem, bo sami mają podzielone swoje latyfundia na kilka osób, żeby brać więcej dopłat. Wszystko da się obejść ale kombinacji będzie więcej.

Moim zdaniem niczego to nie zmieni..

No może trochę utrudni....nic na myśli nie mam...takim jak Ty..

2 minuty temu, Przemuś13 napisał(a):

Ty naprawdę nie rozumiesz co to aktywny rolnik. 🤦‍♂️

No kto?

Te nowe ..normy...żałosne są..

Opublikowano
2 minuty temu, 12Pafnucy napisał(a):

Moim zdaniem niczego to nie zmieni..

No może trochę utrudni....nic na myśli nie mam...takim jak Ty..

Mi niby czemu ma cokolwiek utrudnić? Mam na wszystko faktury. Na zakup i sprzedaż bo wszystkie zboże sprzedaje do firmy. Co do grosza. Czasami tam na 100-200 zł się nie brało. Teraz na wszystko wezme. Typowa produkcja roślinna której są setki tysięcy gospodarstw w Polsce.

Opublikowano

Czyli nie aktywny...

Dwa miesiące roboty prawdziwej...

Może mniej. Jak większość zbożowców. Nikt z czasu nie rozlicza. Możesz  nawet kilka godzin poświęcić w roku zamawiając usługe. Aby faktury były.

Opublikowano
39 minut temu, 12Pafnucy napisał(a):

Cienka aby....no i zawartość ważna.

Aby w nerw nie trafić...

Jak jest potrzeba, to wszystko się....nagle potrafi 

Oj tam.

Póki co dobra cena jest...

Wie Pani po ile świniak Żywiec?

4pln, toż to...żałosna ta cena...

Mniej niż 4 już. Szwagier się chwalil. Mówił że mi na dzień z byka 10 zł nie zostaje. Ja mu mówię że to rekreacyjnie aby się przewietrzyć