Skocz do zawartości

Pogoda rolnicza 2026 i inne luźne wątki

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
3 minuty temu, Bogdan_ja napisał(a):

dziecko nie masz zielonego pojecia a wpierdalasz sie na sile w dyskusje...rozumiesz ze byl w starstwie i lesniczy wyznaczony do nadzoru prywatnych dzialek lesny stwierdzil ze mozna to mozna ...kogo i przecz czym chcesz chronic jak jestes glupia jak but 😜

Widzisz dalej bredzisz. Nie odpowiedziałeś na moje pytanie więc się bulgoczesz ile maszyna da aby tylko na twoje wyszło. .

Gratuluję ci tego że nic nie wiesz co ja wiem na ten temat. 

Opublikowano
7 minut temu, 6465 napisał(a):

Chciałem i ja to przekształcić na grunty orne. Ale niestety mogę wyciąć ale muszę obsadzić. U nas  tylko 2% powierzchni gminy stanowią lasy i niestety nie da się już przekształcić lasu na grunty rolne. 

Ja wywaliłem i będzie pole rolne. 

• Like 1
Opublikowano
5 minut temu, 6465 napisał(a):

Chciałem i ja to przekształcić na grunty orne. Ale niestety mogę wyciąć ale muszę obsadzić. U nas  tylko 2% powierzchni gminy stanowią lasy i niestety nie da się już przekształcić lasu na grunty rolne. 

Jeśli masz potrzebę i nie ma na działce porządnego materiału, tylko jakiś opał to warto wyciąć i zasadzić. Wnuki sprzedadzą 😉

Jak na oborę szykowałem drzewo to z nadleśnictwa kazali dwie działki zrobić wyręb całkowity. Jedna 2ha starodrzew ponad 100lat, druga pół hektara też ten wiek. Tą małą wyciąłem w pień i odsadziłem. 11 lat i już fajny lasek się robi.

Ale wtedy trzeba dbać. Zostawić samo sobie to szkoda pracy i sadzonek. Grabina i akacja, czeremcha u nas okropnie zagłusza. 

• Thanks 1
Opublikowano
Teraz, 6465 napisał(a):

Oni za materiał to robią? Karpy też wyrwą?

Zabrali towar ale nie wszystko, zostawili pnie bez gałęzi takie grube. Karpy mają wykopać i zabrać.

• Thanks 1
Opublikowano
12 minut temu, Bogdan_ja napisał(a):

ty gowno wiesz i chcesz to ukryc a ci nie wychodzi 🤣🤣🤣🤔

Powiem ci tak nie warto z tobą rozmawiać.

Nie potrafisz na proste pytanie odpowiedzieć. Z jednej przyczyny ponieważ nie znasz mnie człowieku.

Cały czas się pienisz  tak jak  to robi wielu ludzi którzy nie zna odpowiedzi na zadane pytanie. 

Opublikowano
3 godziny temu, Rolnik1973 napisał(a):

I co to za życie

Idź pan w hvj 

Robić żeby roboty więcej robić😣🔨

O dziwo życie lekkie,mam wolne dzisiaj akurat i się nudzę.

3 godziny temu, Strongman napisał(a):

Nic ciekawego ,czasu nie masz bo kasy trzeba na maszyny do klasa.

Mam czas na wszystko,ale tutaj jakoś nie było kiedy zajrzeć. W domu siedzę nic się robić nie chce,do pracy pójdę to też za ciężko nie ma. Nie mam co narzekać. Z maszyn narazie nie wiem co kupić, przyczepę może jednoosiową żeby żona potrafiła cofnąć ze zbożem. 

Opublikowano
3 minuty temu, Belaruss820 napisał(a):

Mam czas na wszystko,ale tutaj jakoś nie było kiedy zajrzeć. W domu siedzę nic się robić nie chce,do pracy pójdę to też za ciężko nie ma. Nie mam co narzekać. Z maszyn narazie nie wiem co kupić, przyczepę może jednoosiową żeby żona potrafiła cofnąć ze zbożem. 

No to pisz inaczej

Bo to było jakbyś nie miał na nic czasu

Opublikowano (edytowane)
35 minut temu, Bogdan_ja napisał(a):

wszyscy cie poznali po tym co piszesz ,nie masz mozgu a udejesz ze cos wiesz  ...😲

Widzisz ja mogę mieć inne zdanie na ten temat.

Tym bardziej że pisanie nie świadczy o człowieku tylko o tym że jest świadomy tego co chce pisać i jak to ma wyglądać😃.

Edytowane przez Bezduszna
Opublikowano
15 minut temu, Belaruss820 napisał(a):

To już lepiej tandem. Więcej wytrzyma ładunku a i lepiej się jeździ 

Opublikowano
24 minuty temu, 12Pafnucy napisał(a):

O jakiej myślisz?

Ile ton?

Nowa, używka?...

Nowa, wstępnie 5-6ton, jakąś pospolitą polskiej produkcji

14 minut temu, Uziu92 napisał(a):

To już lepiej tandem. Więcej wytrzyma ładunku a i lepiej się jeździ 

Niby tak,ale musi być taka żeby w stodole dobrze się manewrowało cofając że zbożem w zapole. Wtedy długość zestawu wchodzi w grę a jednoosiowa będzie krótsza. Tak samo jak wysokość gra dużą rolę żeby pod kombajn do dyń się mieściła,bo np na dwuosiową 8t trzeba burtę ściągać. 

Kupiłem webasto 12kW do obory(parnicy) żeby woda nie zamarzała na głównej rurze i tak testuję drugi dzień 

Opublikowano
3 godziny temu, Strongman napisał(a):

Z tym wycinaniem lasu całkowicie to tak nie można niektórzy wycinają całkowicie ale to nielegalne i jak dziura się zrobi to zaraz u sąsiadów drzewa się pokrzywie od wiatrów A jak słońce wchodzi to też i te ciary rosną

U nas jeden las (w większości Grabina)w papierach u leśniczego figuruje już jako starodrzew i mówił że jak chce to mogę wszystko wyciąć pod warunkiem że posadzę nowe sadzonki i będę pielęgnował 

Godzinę temu, Uziu92 napisał(a):

Zabrali towar ale nie wszystko, zostawili pnie bez gałęzi takie grube. Karpy mają wykopać i zabrać.

A ta firma bawi się w krzaki na terenach torfowych gdzie wjazd jest możliwy podczas mroźnej zimy jaka teraz jest albo latem jesienią jak sucho jest???

• Like 1
Opublikowano
1 godzinę temu, Uziu92 napisał(a):

No to na tej samej zasadzie co u Agresta było. Ojj było tu co robić ale i opału by było😁 kupił bym Remeta i sam bym to sprzątnął 😎

Opublikowano
2 godziny temu, pedro2 napisał(a):

Można jak najbardziej. Właśnie harvester kładzie młodnik we wsi ok półtora hektara. Legalnie z pozwoleniem na wycinkę i przekształcenie na grunt rolny. Z 3 stron las. Były decyzje na BIP gminy 

W ciągu pół roku kilka działek w gminie dostały decyzje z RDOŚ. Od 1 do 4ha

u nas nie ma mowy przekształcić lasu w rolna, co innego jak np rolna przez zaniedbanie zarosła sosna, wtedy tylko zgłaszasz wycinke i przywrócenie do użytkowości 

Opublikowano
Godzinę temu, marulekk napisał(a):

U nas jeden las (w większości Grabina)w papierach u leśniczego figuruje już jako starodrzew i mówił że jak chce to mogę wszystko wyciąć pod warunkiem że posadzę nowe sadzonki i będę pielęgnował 

A ta firma bawi się w krzaki na terenach torfowych gdzie wjazd jest możliwy podczas mroźnej zimy jaka teraz jest albo latem jesienią jak sucho jest???

Myślę że kwestia dogadania 

Godzinę temu, tytanowyJanusz napisał(a):

No to na tej samej zasadzie co u Agresta było. Ojj było tu co robić ale i opału by było😁 kupił bym Remeta i sam bym to sprzątnął 😎

To co zostawili to będzie cięcia z dwa dni i z tydzień rąbania.