Skocz do zawartości

Pogoda rolnicza 2026 i inne luźne wątki

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
17 minut temu, Strongman napisał(a):

Nawet teraz widać pół polski na plusie a na wschodzie nadal -5 ,po prostu te powietrze z nad syberi robi się coraz silniejsze nie wpuszcza nizu.

Putin przewietrzenie robi by trochę ostygło wszystko 🙄

Opublikowano
12 godzin temu, szymon09875 napisał(a):

Panie dej Pan bo to moje ulubiene jest 🫣

Nieraz za tym tęsknię. 

2-3 rano wyjazd, zajechało się na plac, kawę z kolegą wypiło, ciągniki się nagrzały, wtedy o 7 zjeżdżali chłopaki z miasta do nas na kawę i pączka. Jak nie padało więcej to o 9 w domu się było spowrotem a nieraz siuntke się dwa razy tankowalo tyle roboty było. 

Ze szkoły autobusem zamiast do domu to odśnieżać ojca zmienić. 

Ehh kiedyś to było 

Myśmy żużel z pod kościoła do szkoły na parking (200-300m) taczka wozili w 6 klasie 🤣 jaka radocha była że nie trzeba było na lekcjach siedzieć. Zachowanie za to stopień wyższe i pochwała od dyrektora była 👌

O 4 wyjechałem komunalna i strażaki też tak ruszają. A cała patologia skierowana na odróbki do łopaty zaczyna właśnie się wyłaniać 😁 jak już wszystko udeptane. 

Umowne place już zgarnięte. Teraz prywata, fajnie jest bo zajezdzasz na osiedle domków do jednego, dwóch, a zaraz sąsiedzi przychodzą. Tu 50, tu 100, tu 200 i się zbiera.

• Like 1
Opublikowano
29 minut temu, Strongman napisał(a):

W lutym zawsze kiedyś byli większe mrozy niż w styczniu.

Jak mi się syn rodził w 2013 roku to 20 marca ledwie do domu wróciłem, taka śnieżyca była i okropny mróz. Z tydzień później położna przyjeżdżała do domu to śniegu po jaja było. Pamiętam, bo na widok wjeżdżającej na podwórko karetki bez duchu wracałem do domu z lasu. Okazało się, że rutynowa kontrola położnej. Ale kto wiedział, jak to pierwsze dziecko było.... Zawsze na pierwsze się chucha, kolejne to już tylko aby w wodzie nie leżało i tyle opieki. 

Wracając do tematu @Strongman jeszcze marzec może nieźle zaskoczyć z mrozami i śniegiem. W tym roku owsy zimowe mogą być dobre, bo mają okrywę. W zeszłym golutkie i jeszcze mrozem dostały z wiosny. I nas kto miał to wyorał, bo zmarzły do gołej ziemi. 

• Haha 1
Opublikowano

Mogłeś odśnieżyć żeby położnej jaja nie marzły. 

Ja rozumiem że ty zapędy Mogłeś w połogu w śniegu chłodzić, ale co położna winna 🙉

Opublikowano
1 minutę temu, HF86 napisał(a):

Mogłeś odśnieżyć żeby położnej jaja nie marzły

Gdybym ja się jej wtedy spodziewał, to bym spokojnie podszedł do tematu. Ja widzisz niezapowiedzianą karetkę wjeżdżającą na podwórko masz w głowie różne myśli. Żadne z nich nie są pozytywne 

Opublikowano (edytowane)
19 minut temu, Rolnik1973 napisał(a):

@Chłoporobotnik

Pojoter tak się odśnieża a nie tam popchnąć c

entymetr

Screenshot_20260115_103341_com.android.gallery3d_edit_1245252757845400.jpg

Screenshot_20260115_103426.jpg

Tak powinno być odśnieżane.

A nie jakieś tam tunele porobić aby tylko można było przejść. 

Gratuluję dobrej roboty 

Edytowane przez Bezduszna
  • Thanks 1
Opublikowano (edytowane)
Godzinę temu, Bananek napisał(a):

Jak mi się syn rodził w 2013 roku to 20 marca ledwie do domu wróciłem, taka śnieżyca była i okropny mróz. Z tydzień później położna przyjeżdżała do domu to śniegu po jaja było. Pamiętam, bo na widok wjeżdżającej na podwórko karetki bez duchu wracałem do domu z lasu. Okazało się, że rutynowa kontrola położnej. Ale kto wiedział, jak to pierwsze dziecko było.... Zawsze na pierwsze się chucha, kolejne to już tylko aby w wodzie nie leżało i tyle opieki. 

Wracając do tematu @Strongman jeszcze marzec może nieźle zaskoczyć z mrozami i śniegiem. W tym roku owsy zimowe mogą być dobre, bo mają okrywę. W zeszłym golutkie i jeszcze mrozem dostały z wiosny. I nas kto miał to wyorał, bo zmarzły do gołej ziemi. 

W 14 roku i koło 10 kwietnia zasypało śniegiem niedawno w 22 albo pierwszym to tak samo koło 1 kwietnia tyle nawaliło a jeszcze kilka lat wstecz to na majówkę nawaliło wtedy już liście byli i co tak te drzewa połamało, Mrozy większe to do marca a śniegu to może napadać i do maja

Edytowane przez Strongman
Opublikowano
14 minut temu, Rolnik1973 napisał(a):

A po co trawę rwać

Tak na podnośniku ustawiony by nie dotykał ziemi

Boisz się że kostkę porysujesz 🤔🤭

14 minut temu, Bezduszna napisał(a):

Tak powinno być odśnieżane.

A nie jakieś tam tunele porobić aby tylko można było przejść. 

Gratuluję dobrej roboty 

On to z nudy tylko robi 🤣

Opublikowano
8 minut temu, Strongman napisał(a):

jeszcze kilka lat wstecz to na majówkę nawaliło wtedy już liście byli i co tak te drzewa połamało,

U mnie żyto wtedy przycisnęło do ziemi 

Opublikowano (edytowane)
18 minut temu, slawek74 napisał(a):

On to z nudy tylko robi 🤣

Nawet jeśli jest jak mówisz.

Jednak nie siedzi w domu i nie pierdzi w stołek tylko pracuje i przede wszystkim ta pracę widać 😃🙃

Edytowane przez Bezduszna
  • Like 1
  • Haha 1
Opublikowano
2 godziny temu, pedro2 napisał(a):

Musi na Podlasiu Pioter nigdy żeś nie był 🤭 

Musi jo 

A na co mnie tam jechać? 

"Jo" to u nas jest "ja" - "jo zem był"... Ale osobiście wolę formę "jakem był".

2 godziny temu, Strongman napisał(a):

Musi normalne słowo.Widocznie innych nie słyszałeś.

Normalne ale nie wplątane w zdanie.

52 minuty temu, Rolnik1973 napisał(a):

@Chłoporobotnik

Pojoter tak się odśnieża a nie tam popchnąć c

entymetr

Screenshot_20260115_103341_com.android.gallery3d_edit_1245252757845400.jpg

Screenshot_20260115_103426.jpg

Podwórko jak kawałek pola u nas.

• Haha 2
Opublikowano
Godzinę temu, Bezduszna napisał(a):

Nawet jeśli jest jak mówisz.

Jednak nie siedzi w domu i nie pierdzi w stołek tylko pracuje i przede wszystkim ta pracę widać 😃🙃

A co on ma do roboty 🤔🤣🤣🤣 

Opublikowano (edytowane)
Godzinę temu, Bananek napisał(a):

U mnie żyto wtedy przycisnęło do ziemi 

A z 3 lata temu 1 stycznia 16 na plusie było.No niby tylko raz się zdarzyło 

Edytowane przez Strongman
Opublikowano
5 godzin temu, GRZES1545 napisał(a):

Mogło by dosypać jeszcze...tylko wiesz co by na drogach było? Znajomy woził sól drogowa to ponoć żadnych zapasów nie ma, biorą po trochu bo kasy brak. Będzie uśmiechnięta zima jak dokipruje śniegu.  

Standardowa strategia, po słabych zimach nikt nie chce magazynować dziesiątek czy setek ton do przyszłego roku, gdzie nie jest pewien czy przetarg wygra. Jedynie GDDKiA trochę inaczej to rozgrywa.