Skocz do zawartości

Pogoda rolnicza 2026 i inne luźne wątki

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
1 minutę temu, HF86 napisał(a):

Poprzednie strajki dały mi osobiście z 25 tyś zł. Raczej gdyby ich nie było to i dopłat wszelkich by nie było. 

I co Ci po tych strajkach jak nie ma zmian systemowych ?? Kasa szybko się kończy a problemy zostają ... Dali trochę do nawozów, a teraz nawozy o 50% droższe niż 5 lat temu i już nikt nie płacze ...

Opublikowano
Teraz, Tomasz0611 napisał(a):

I co Ci po tych strajkach jak nie ma zmian systemowych ?? Kasa szybko się kończy a problemy zostają ... Dali trochę do nawozów, a teraz nawozy o 50% droższe niż 5 lat temu i już nikt nie płacze ...

Chłopy w wiosce nie potrafią się dogadać, a co dopiero rządy obalać 😂

Najbardziej pazerna i zawistna grupa społeczna. 

U mnie mleczaki strajkowali podczas poprzednich protestów, a część z nich dzień wcześniej upcainskie ziarko podgarniali w szopce bo tanij jak u sąsiada, a i jak nie wydoła to i ziemia będzie. 

• Like 1
Opublikowano
5 minut temu, 6465 napisał(a):

A to kiedykolwiek nie była dostępna, czy ktoś tego ma zabronić 🤔

Po części jest bezpłatna. Dlatego dla mnie osobiście propozycja tej partii aby można było przywrócić aborcję jest trochę dziecinny. 

Opublikowano

7 minut temu, wojtal24 napisał(a):

Ty się nie nadajesz do żadnej pracy nawet za najniższa krajowa

Dobrze że u siebie mam trochę powyżej tej minimalnej. Piertole za grosze robić u wyzyskiwaczy januszów

• Haha 1
Opublikowano
1 minutę temu, HF86 napisał(a):

Chłopy w wiosce nie potrafią się dogadać, a co dopiero rządy obalać 😂

Najbardziej pazerna i zawistna grupa społeczna. 

U mnie mleczaki strajkowali podczas poprzednich protestów, a część z nich dzień wcześniej upcainskie ziarko podgarniali w szopce bo tanij jak u sąsiada, a i jak nie wydoła to i ziemia będzie. 

Dlatego póki mi dobra kasa z tego rolnictwa zostaje to się dłubie w tej ziemi. Przestanie się opłacać względem etatu to się obsieje jakimś zbożem, a jak się nie będzie to opłacać to chwastem zarośnie ...

Opublikowano
40 minut temu, Chłoporobotnik napisał(a):

Idź od tego od głowy...

Stary chłop a tak niepoważny...

A co to da 🤔🤭🤣🤣🤣

40 minut temu, 6465 napisał(a):

Ja jadę na 17:30🫢

50zł zdrożało 🙆‍♂️

Opublikowano
9 godzin temu, 12Pafnucy napisał(a):

Jak tam, nie zamarzli? 🙋

-8 i trochę wieje...

Cza dzień zacząć od odśnieżania...🙆

Możesz i u mnie...Jakoś do domu wróciłam. Ale jutro to się stąd nie wydostanę. 

• Like 1
Opublikowano
12 minut temu, slawek74 napisał(a):

A co to da 🤔🤭🤣🤣🤣

50zł zdrożało 🙆‍♂️

Jakoś to przeżyje, dziś wpłynęła wypłata za grudzień. 

Opublikowano (edytowane)
5 minut temu, Kallina86 napisał(a):

Ale jutro to się stąd nie wydostanę. 

U mnie w sumie wiele nie napadało.

Dużo odśnieżania nie miałem.

Trochę zaspy powyżej kostek, przez to że wiatr gdzieś nawiał.

Na dziś spory mróz nadają...

15 minut temu, slawek74 napisał(a):

50zł zdrożało

A to nie zależy co się robi?

Na NFZ cza...🤷

Edytowane przez 12Pafnucy
  • Confused 1
Opublikowano
41 minut temu, 12Pafnucy napisał(a):

...w karty byś miał z kim pograć...🤭

Kto gra w karty to ma łeb obdarty.

7 minut temu, 6465 napisał(a):

Jakoś to przeżyje, dziś wpłynęła wypłata za grudzień. 

Mi też wpłynęła, nie ma źle. 

Opublikowano
12Pafnucy napisał:

1 minutę temu, wojtal24 napisał(a):

Nie znasz człowieka...

sam pisze ze nie ma fachu w ręku po za przerzucaniem obornika to jego słowa

• Like 1
Opublikowano
36 minut temu, HF86 napisał(a):

Trochę dystansu 😁

To że zaleją toto prawda, bo innego wyjścia nie ma. Albo wojna domowa bo miasto nie wytrzyma spożywki, albo zalanie tanią paszą marketów i spokój kosztem rolników. 

Trochę opóźniło spadki mleka mięsa i ziarka, bo nikt sobie w takim okresie nie pozwoli gdy otwarta beczka prochu, ale zaraz wiosna i można kosić, bo chłopy sieją. 

Gdzie ta spożywka taka droga że miastowy wyjdzie na ulice 🤔

Opublikowano
Michał18 napisał:

7 minut temu, wojtal24 napisał(a):

Dobrze że u siebie mam trochę powyżej tej minimalnej. Piertole za grosze robić u wyzyskiwaczy januszów

dlaczego uważasz że wszyscy to wyzyskiwacze Janusze?

Opublikowano
11 minut temu, 12Pafnucy napisał(a):

U mnie w sumie wiele nie napadało.

Dużo odśnieżania nie miałem.

Trochę zaspy powyżej kostek, przez to że wiatr gdzieś nawiał.

Na dziś spory mróz nadają...

A to nie zależy co się robi?

Na NFZ cza...🤷

Ogólnie zdrożało a i tak tanio nie było a  NFZ to lepiej nie bo można się nie doczekać 🙆‍♂️ potem będą się tylko śmiać ze mnie a nie ja 🤭🤪🤦

Opublikowano
Teraz, wojtal24 napisał(a):

Jak nic sobą nie reprezentuje i patrzy jak przepierdzieć 8h na etacie to takie ma zdanie o pracodawcach ...

Opublikowano
30 minut temu, Michał18 napisał(a):

Najpierw to trzeba umieć coś robić a nie tak z łapanki 🙋‍♂️🤦

Opublikowano
4 minuty temu, wojtal24 napisał(a):

sam pisze ze nie ma fachu w ręku po za przerzucaniem obornika to jego słowa

No jeszcze potrafi powiedzieć za ile by nie robił...

Jednak mlody jest, mozliwe że sie czegos nauczy 

2 minuty temu, wojtal24 napisał(a):

A jak ma wyjaśnić to że nigdzie nie był by zarobić?

• Haha 1
Opublikowano
1 minutę temu, Tomasz0611 napisał(a):

Sam dwa dni temu pisałeś o maśle po 7-8 zł za kostkę 200g ...

Ale to nie jest drogo, tylko pisałem że mleko tanie a masło sprzedają normalnie poza promocją w markecie. I pisanie że żywność będzie tania bo z Mercosuru przyjedzie chyba jest na wyrost, prosty przykład świnie tanie jak barszcz a w sklepie byle kiełbasa 40 zł , kaszanka 25 itd

Opublikowano
2 minuty temu, Nieustraszony1044 napisał(a):

prosty przykład świnie tanie jak barszcz a w sklepie byle kiełbasa 40 zł , kaszanka 25 itd

...podatki, transport, pracownicy...

...to kosztuje...

Opublikowano
2 minuty temu, Tomasz0611 napisał(a):

Jak nic sobą nie reprezentuje i patrzy jak przepierdzieć 8h na etacie to takie ma zdanie o pracodawcach ...

To też zależy, bo niestety często jest tak, że zrobisz więcej, pokażesz że można więcej to wtedy to zostaje standardem, a nie wyczynem. I wtedy masz gorszy dzień, przychodzisz do roboty, a ktoś jeszcze pier**li za uchem, że wolno idzie- to faktycznie można pierdolca dostać. A najgorzej jak pracodawca zatrudnia nowego i jego wypłata nie różni się za wiele, od pracownika który pracuje kilka lat. To jak ludzie mają mieć inne mniemanie o pracodawcach? Nie bez powodu mnóstwo osób zaczyna działać na własną rękę, ciekawe ile przybyło jdg w tamtym roku.