Skocz do zawartości

Pogoda rolnicza 2026 i inne luźne wątki

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano

Raczej na Podlasiu nigdy. 

A żeby pompy działały to i mentalność ludzi musi się zmienić. Domki 70 do 100 m2 nowoczesne i dobrze izolowane a nie chalajzy komunistyczne 300 metrowe a na stropie trochę trocin i mysich bobków 

• Like 4
Opublikowano
3 minuty temu, 6465 napisał(a):

Pewnie za kilka albo kilkanaście lat każdy z nas będzie to miał i nie będzie się mógł nachwalić jaka to wygoda. I powie kurde ale wygoda szkoda że wcześniej nie zamontowałem. A teraz psioczy. Myślę że palenie drewnem i węglem przejdzie do lamusa. 

Dla mnie nie ma znaczenia określenie,tylko póki co najtaniej wychodzi 

Opublikowano
Teraz, 6465 napisał(a):

Ale kosztuje to najwięcej pracy. Teraz każdy dąży za wygodą. 

Ja za kilka lat jak najmniejsze podrośnie montuję kominek jak szwagier ma 

W rogu salonu stoi kilka drewienek i wiatrak ciepłem bucha aż miło.Na wspólne wieczory  i rozważania - miodzio

• Like 2
Opublikowano (edytowane)
13 minut temu, 6465 napisał(a):

Pewnie za kilka albo kilkanaście lat każdy z nas będzie to miał i nie będzie się mógł nachwalić jaka to wygoda. I powie kurde ale wygoda szkoda że wcześniej nie zamontowałem. A teraz psioczy. Myślę że palenie drewnem i węglem przejdzie do lamusa. 

Powinieneś już dzisiaj se to założyć, bo możesz się później nie doczekać czasem.   :P

Edytowane przez Desperado
Opublikowano
3 minuty temu, 6465 napisał(a):

Z czasem tak tyle że teraz to czysta matematyka. Po pierwsze paliwa kopalne są tansze a po drugie najważniejsze - większość instalacji elektrycznych nie jest do tego przystosowana. Jak pisałem wyżej mój brat miał to zamontowane w domu, w szeregówce, kupił dom z tym wynalazkiem. Był mróz, pompa nie dawała rady nagrzać z przyczyn technicznych, wywalało zabezpieczenia, cos tam fachowcy pozmieniali to w domu było ok to padały na ulicy, bo wszyscy w szeregówkach mieli te pompy. Projektował to normalnie jakis mistrz elektryfikacji. Jak masz podłączone pod dom moc przyłączeniową 7,5kw a sama pompa ma tyle samo to włączysz kuchenke indukcyjną i wywala zabezpieczenia. U mnie kable do domu ledwo wiszą, jak włącze indukcje, piekarnik to przy włączaniu czajnika wywala zabezpieczenia. To w jaki sposób mam mieć pompe ciepła czy ładowarke do samochodu elektrycznego? W większości nowych domów jest tak samo. 

W jakimś programie facet który miał pojęcie mówił dokładnie to samo. Sieć elektryczna w PL nie jest do tego przystosowana.

• Like 2
Opublikowano
1 minutę temu, Qwazi napisał(a):

Dzień dobry...-2° i słonecznie...

@Buszmen11 oraz pozostali imiennicy, o  których nie wiem, Najlepszego 💯🥂...

No właśnie Mariuszek,wylaz z pod blatu -stawiaj na stół 🤬

Zdrówka 

• Thanks 1
Opublikowano

A co jak byłaby jakaś katastrofa w mroźną zimę i nie było prądu, nie dzień dwa, tylko dłużej, pomyślał ktoś o tym, czy tylko myślicie o wygodach, tak samo jak zim już miało nie być?

• Like 1
Opublikowano
1 minutę temu, Desperado napisał(a):

A co jak byłaby jakaś katastrofa w mroźną zimę i nie było prądu, nie dzień dwa, tylko dłużej, pomyślał ktoś o tym, czy tylko myślicie o wygodach, tak samo jak zim już miało nie być?

To jak masz pompe ciepła to trzeba kupić agregat powiedzmy 15kw.🤷‍♂️

Można też posłuchać ministra który coś tam mówił o gazie itp.

Opublikowano
4 minuty temu, Baks00 napisał(a):

No właśnie Mariuszek,wylaz z pod blatu -stawiaj na stół 🤬

Zdrówka 

Dzięki 

Z trudem, ale żem wylazł...oczywiście postawić jest co, więc ten tego no 😉😁

Opublikowano
3 minuty temu, Krzysztof81 napisał(a):

To jak masz pompe ciepła to trzeba kupić agregat powiedzmy 15kw.🤷‍♂️

Można też posłuchać ministra który coś tam mówił o gazie itp.

I ciągnik żeby to napędzał i 1000L ON, ja nie mówię o braku prądu dzień dwa, tylko tygodniami.

Opublikowano
7 minut temu, Desperado napisał(a):

Zapas opału mom...centralne może chulać bez prądu, trzeba tylko na piecu trzymać jakieś 25° więcej. Agregat mom, to by się krowy wydoiło i napoiło, bo studnie tyż mom w użytku. Sianokiszonki ni mom, tylko siano, to nie zmarznie, a kiszonki z kukurydzy mogę nie dawać, bo w piwnicy mom kartofle, to se krowy zamiast qq zjedzą. Zdaje mi się że bym jakoś przeżył. Gorzej, gdyby długo paliwa nie można było kupić 

• Like 1
Opublikowano
15 minut temu, Desperado napisał(a):

Naczytałeś się poradnika od Tuska?  Najłatwiej rządzić zestrachanym narodem. 

Opublikowano
7 minut temu, Krzysztof81 napisał(a):

Wtedy zostaje tylko modlitwa.

No raczej, wystarczy żeby wybuchła wojna do której tak dążą i parę bomb na elektrownię i po ptokach z pompami na długi czas. do innych źródeł też byłby problem, ale tam wystarczą małe agregaty, byleby paliwo wtedy zdobyć.

Opublikowano
1 minutę temu, 6465 napisał(a):

No raczej ty popadłeś w narrację ekologi i wygody i pieprzysz bzdury o zaprzestaniu palenia drewnem i węglem, otóż zapewniam cię że nigdy nie spełni się twoja wizja ani durnowatych pseudoekologów, chyba że wszelakie złoża naturalne opału się wyczerpią.

• Like 1
Opublikowano
4 minuty temu, 6465 napisał(a):

"Chcesz mieć pokój, gotuj się na wojnę". To wcale nie jest straszenie. Problemem naszym jest przyzwyczajenie do wygód. Nikt nie dopuszcza do siebie myśli, że coś się może wydarzyć. A nie żyjemy w czasie absolutnego pokoju. Obecna wojna nie będzie wyglądała tak, jak sobie ja wyobrażamy. Społeczeństwa tak uzależnionego od technologii jak jest obecnie, wystarczy pozbawić prądu, żeby panikowało. A pozbawienie prądu nie musi być wynikiem ataku zbrojnego. Wystarczy działanie hakerskie służb. I ta perspektywa może być bliższa niż nam się wydaje. Książeczka rządowa nie jest głupia, ale to zbiór wiadomości, które każdy z nas powinien wynieść z podstawówki 

• Like 3
Opublikowano

Jeśli coś takiego nastąpi to się westfalke po dziadkach do chałupy wstawi , będzie ciepło i zupę się ugotuje. Odmawiać sobie wygody bo wojna wybuchnie? Jak wybuchnie to się będę martwił. 

Jak wchodziły kombajny było wielu przeciwników, telefony komórkowe tak samo. Teraz wszyscy tego używają i bardzo sobie chwalą. 

• Like 1
Opublikowano
3 minuty temu, Qwazi napisał(a):

"Chcesz mieć pokój, gotuj się na wojnę". To wcale nie jest straszenie. Problemem naszym jest przyzwyczajenie do wygód. Nikt nie dopuszcza do siebie myśli, że coś się może wydarzyć. A nie żyjemy w czasie absolutnego pokoju. Obecna wojna nie będzie wyglądała tak, jak sobie ja wyobrażamy. Społeczeństwa tak uzależnionego od technologii jak jest obecnie, wystarczy pozbawić prądu, żeby panikowało. A pozbawienie prądu nie musi być wynikiem ataku zbrojnego. Wystarczy działanie hakerskie służb. I ta perspektywa może być bliższa niż nam się wydaje. Książeczka rządowa nie jest głupia, ale to zbiór wiadomości, które każdy z nas powinien wynieść z podstawówki 

Ludzie dzisiaj w swej głupocie, nie są wstanie nawet sobie wyobrazić wojny, a wtedy nie będzie nic, sklepy opróżnione w dzień dwa, brak paliwa, gazu, prądu, zero internetu, nie ma w krótkim czasie gdzie ugotować w większości, czym się zagrzać i giną te laleczki i pi*dusie.

1 minutę temu, 6465 napisał(a):

Jeśli coś takiego nastąpi to się westfalke po dziadkach do chałupy wstawi , będzie ciepło i zupę się ugotuje. Odmawiać sobie wygody bo wojna wybuchnie? Jak wybuchnie to się będę martwił. 

Jak wchodziły kombajny było wielu przeciwników, telefony komórkowe tak samo. Teraz wszyscy tego używają i bardzo sobie chwalą. 

Tylko ugotuj dużo, bo ci się zwalą z miasta i to bez zaproszenia.

• Like 1
  • Haha 2
Opublikowano

Teraz mało kto by poradził sobie w czasie wojny. Bez internetu, paliwa,wygód, większość nie potrafi żywności na własne potrzeby sobie zrobić tylko musi w sklepie kupować. A w razie wojny w sklepie nie kupi

• Like 1