Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Może komuś podpowiem z mego doświadczenia też potrzebowałem żmijki ale głównie do załadunku zboża z pryzm na przyczepę po na mysle kupiłem z rurą 140 mm plus wózek co pozwala samemu ustawić przejechać załadować 6ton 20 do 30 min zależy ile chodzi na luzie to znaczy 1 człowiek nie zawsze zdąży podsypać ziarno aby brała na max by musiało być dwoje ,gdybym to wiedział kupiłbym max 120mm spokojnie by starczyła może 5do 10 min dłużej bym ładował te 6ton ale byłby i tańsza i lżejsza co nie bez znaczenia

Opublikowano

A jak myślicie czy przenośnik pionowy taki jak ten http://www.dozamech.pl/nowa_strona/images/stories/DSC_8909.jpg sprawdzi się do zasypywania paszy sypkiej do silosa, czy pasza nie będzie spadać w dół rury podczas załadunku silosa ? Czy łożyska nie będą się zapychac przy pracy z pyłem? Proszę o każdą informację dotyczącą załadunku paszy sypkiej do silosa za pomocą przenośnika pionowego.

Doradzi mi ktoś ?

Opublikowano

Ja co prawda skośną żmijką ale podaje trociny do pieca, i jakoś idzie. Kurzyć się też kurzy ale żmijka na tulejach plastikowych. Trocin do końca nie wybiera. Jak masz jedną paszę to może warto spróbować tylko czy się nie uklepie gdzieś potem np na wylocie.

Opublikowano (edytowane)

Hu* ja też non stop żmijka robiłem w tamtym sezonie kupiłem dmuchawę na zamówienie z dużym silnikiem i powiem ci ze jest to żajebist** sprawa nie potrzebujesz nikogo sam zwalisz ;) .

Edytowane przez Dinek94
Opublikowano

hej. Jestem w tym temacie nowy.

Przeczytałem wszystkie wypowiedzi i mam pytanie. interesuje mnie dmuchawa ( ale taka do siana bo taką już mam)ssąco tłocząca o wydajności 20 t/h. z napędem elktrycznym. i czy ta z m rolu z silnikiem 15 kw da rade?

pozdrawiam.

Opublikowano (edytowane)

Witam, ja też miałem dylemat co wybrać dmuchawę, pompę ssąco tłoczącą lub samą żmijkę. Ale skończyło się na podajniku kubełkowym niżej dałem linka do filmiku, zawsze to pomoże w znalezieniu dla siebie odpowiedniej techniki rozładunku.

http://www.youtube.com/watch?v=scAKITFDEX8&context=C3f0ec35ADOEgsToPDskJWzxcU_cAGO4ux0llAVUwf

10 minut przy koszu

Pozdrawiam

Edytowane przez franko
Opublikowano

A ile taki kubełek kosztuję? Żmijka 9,2 kw, 14 metrów z 3 drożnym rozdzielaczem, 20 ton na godzinę wydajność, ocynkowana do 10 tyś. Można tańszą za 8 malowaną. Dmuchawa 8-10 ton wydajność, 15,5 kw jakieś ponad 11 tyś. Podałem ceny brutto. Z tego co wiem kubełek ponad 20 tyś, i może netto?

Opublikowano

Tak to prawda cena jest większa, lecz ja podałem sposób na bardzo szybki rozładunek jaki był mi potrzebny, gdyż nie mogłem pozwolić sobie na dłuższe stanie przy rozładunku.

Wcale nie mam ochoty przekonywać, lecz zamieściłem to po to aby osoby zainteresowane tematem rozładunku miały możliwość wyboru dla siebie odpowiedniej metody.

Opublikowano

Mi też się podoba kubełek,ale niestety cena. Żmijką o wydajności 20t to też da rady, a jednak z 8 może 9 netto wyjdzie. Zbiorniki mam 2x130 i płaskie magazyny, na płaski to turem.

Opublikowano (edytowane)

Koło mnie spółdzielnia ma taką żmijkę z Augustowa i daję ładnie. U mnie żona stoi przy wsypie do zboża i tylko pilnuję.Przez dwa lata dmuchawę ssącą , a w tamtym roku żmijkę do dmuchawy dałem bo dawała z 13 ton/h.

Edytowane przez tomek73
Opublikowano

Witam.

koledzy jakie sa zalety tego uzadzenia??

Z ogloszenia...Dmuchawa do zboża firmy Konskilde o mocy 11 kW z zellenradem, 23 m rur w ocynku na klamry, 4 kolana,rozdzielacz oraz 2 cyklony ( Wydajność około 25t/h).

Jakie zadanie ma ten zellender??? Ta wydajnosc jest mozliwa??

Opublikowano

Według mnie lepszym rozwiązaniem byłą by żmijka jest ona wydajniejsza i czasami nawet szybsza od dmuchawy. Wujek ma dmuchawę i żmijkę i czasami kiedy mu pomagałem przy rozładowywaniu zboża to się męczyliśmy przy dmuchawie a gdy zakupił żmijkę nie ma porównania , żmijka szybko sobie radzi z prznoszeniem zboża itp . + dla żmijki !