Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
38 minut temu, jahooo napisał(a):

Tymczasem nikt się nawet nie zająknie, że te 120 miliardów złotych dodatkowych podatków zostanie zabrane obywatelom w dodatkowych opłatach, z czego 3-4 może dostaną w postaci zwrotu na transformację energetyczną. Bo tak działaja urzędy i biurokracja, że większość pieniędzy przejedzą sami, fundując sobie wzrost biurokracji. 

Toż Korwin mówi o tym od 40 lat a durny lud tego nie może pojąć i ciągle glosuje na POPISdzielców

• Like 2
  • Thanks 1
  • Haha 1
Opublikowano
43 minuty temu, jahooo napisał(a):

jeszcze kamienie

Dziś w mediach zadyma o ETS

Tymczasem nikt się nawet nie zająknie, że te 120 miliardów złotych dodatkowych podatków zostanie zabrane obywatelom w dodatkowych opłatach, z czego 3-4 może dostaną w postaci zwrotu na transformację energetyczną. Bo tak działaja urzędy i biurokracja, że większość pieniędzy przejedzą sami, fundując sobie wzrost biurokracji. 

1-5, 1-6 ? albo i mniej zresztą to rozdawnictwo jest jeszcze gorsze niż sam podatek , a po drugi to przeczytaj swój rachunek energetyczny tam prócz ETS jest sporo opłat 

Opublikowano
Teraz, jarecki napisał(a):

1-5, 1-6 ? albo i mniej zresztą to rozdawnictwo jest jeszcze gorsze niż sam podatek , a po drugi to przeczytaj swój rachunek energetyczny tam prócz ETS jest sporo opłat 

te oplaty wiążą się bezpośrednio lub pośrednio z ETS, bo jego wejście narzuciło rozwiązanie kontraktów długoterminowych, kogenerację, zielone certyfikaty itp

Opublikowano (edytowane)
57 minut temu, jahooo napisał(a):

te oplaty wiążą się bezpośrednio lub pośrednio z ETS, bo jego wejście narzuciło rozwiązanie kontraktów długoterminowych, kogenerację, zielone certyfikaty itp

no nie zupełnie ETS to jedno a dodatki do rachunku to drugie , pisałem za 80 pobranych kw 130 zł , reasumując podwójnie nas kroją i to znowu wiekszość tych opłat wprowadził PIS  , NAWET SIE POSWIECE  i napisze co jest na faktórze ;       OPŁATA HANDLOWA 16,27 ZŁ ; OPŁATA SIECIOWA STAŁA 22,79 ZŁ ;OPŁATA MOCOWA 21 ,13 ZŁ  to sa opłaty stałe raz na miesiąc  I co to ma wspołnego z ets ? to jest prócz ceny za prąd i przesył               no i abonament 0,50 gr 

Edytowane przez jarecki
Opublikowano
31 minut temu, Siedzacybyk napisał(a):

a ile z tych podatkow ets trafi do budzetu ujnii?

większość

8 minut temu, jarecki napisał(a):

no nie zupełnie ETS to jedno a dodatki do rachunku to drugie , pisałem za 80 pobranych kw 130 zł , reasumując podwójnie nas kroją i to znowu wiekszość tych opłat wprowadził PIS 

a jakie wyjście miało PiS - musiało zaimplementować prawodawstwo unijne, jednocześnie rekompensując elektrowniom kontrakty długoterminowe, wyższe koszty na "kogenerację z zielonej energii" i inne głupie pomysły, które nie dają nic, poza większymi kosztami wytwarzania energii.

Opublikowano (edytowane)
Godzinę temu, Tomasz0611 napisał(a):

Stary dziad rozkręcił zadymą i się zesr i szuka frajerów by mu pomogli. Jak pluł i obrażał tak teraz prosi się o pomoc nawet Ukraińców. Zaraz Batyrowi każe wojsko przysłać. 

Po co mu  wojska NATO skoro jak twierdził że zawsze stali z tyłu a Amerykanie walczyli?😀

Edytowane przez hubertuss
Opublikowano

Rosja wasalem Chin .

Putin oddaje niezależność Rosji w zamian za wsparcie Chin .

Cytat .

— Rosja oddaje swoją suwerenność w ręce Chin — mówi litewski dyplomata Zygimantas Pavilionis. Według niego Rosja coraz głębiej wchodzi w chińską orbitę wpływów, a skutki tego procesu mogą być bardzo poważne. 

https://wiadomosci.onet.pl/swiat/putin-oddaje-swoj-kraj-chinom-czy-rosja-straci-kontrole-nad-wlasna-przyszloscia/rsc9hh3

Opublikowano (edytowane)

pis ma narazie problem sam ze sobą , musi się na nowo odnalesc , całkowita krytka poczynań rzadu nic nie wnosi ot chociażby wybór członków TK , coraz bardziej wydaje mi się żę PIS chcąc dalej istnieć musi od nowa szukać elektoratu , zmienić narracje na umiarkowana  , wydaje mi się żę wraz z odejsciem Morawieckiego ta partia zaliczy ostry zjazd w sondażach   , PO jako partia rzadzaca tez nie ma wiele 35 % to nie jest dużo 

Edytowane przez jarecki
Opublikowano

Ropa będzie tanieć czy Tusk zarabiać ile się da ?.

Odblokowali statki mogą płynąć .

Cytat .

Minister spraw zagranicznych Abbas Araghchi z Iranu powiedział, że Cieśnina Ormuz pozostaje otwarta dla międzynarodowej żeglugi, ale statki ze USA i Izraela mają mieć zakaz przepływu. Według Fox News Araghchi stwierdził, że „w rzeczywistości Cieśnina Ormuz jest otwarta”, jednak doprecyzował, że jednostki należące do USA i Izraela nie będą mogły z niej korzystać. Podkreślił, że Iran uważa te państwa za swoich przeciwników, dlatego wyklucza ich statki z korzystania z tego strategicznego szlaku.

Wyjaśnił, że przeprawa pozostaje dostępna dla wszystkich innych krajów, natomiast zamknięta jest dla tankowców i statków należących do państw uznawanych przez Iran za wrogie. Dodał, że choć wiele jednostek nadal przepływa przez cieśninę, zwiększone obawy o bezpieczeństwo sprawiły, że niektóre państwa zaczęły unikać tego obszaru. Zaznaczył również, że ograniczenia dotyczą wyłącznie statków powiązanych ze Stanami Zjednoczonymi i Izraelem, podczas gdy pozostałe kraje mogą nadal korzystać z tej trasy.

Cieśnina Ormuz jest jednym z najważniejszych szlaków morskich na świecie — przepływa przez nią około jedna piąta światowego transportu ropy naftowej. Oświadczenie Iranu podkreśla zarówno jego deklarację utrzymania szlaku otwartego dla większości państw, jak i zamiar wykorzystania tej drogi wodnej jako narzędzia nacisku w sporach geopolitycznych.

Opublikowano

Nie jest dużo ale trzymają stabilnie. A to oni w rządzie powinni tracić a opozycja zyskiwać. W pisie kuleje przywództwo odklejony Kaczyński nie rozumie, że straszenie Niemcami działa już tylko na ciemny beton partyjny.

Opublikowano
33 minuty temu, hubertuss napisał(a):

Nie jest dużo ale trzymają stabilnie. A to oni w rządzie powinni tracić a opozycja zyskiwać. W pisie kuleje przywództwo odklejony Kaczyński nie rozumie, że straszenie Niemcami działa już tylko na ciemny beton partyjny.

Wbrew pozorom o czym już wiele razy pisałem to nie PO jest problemem ale jej koolicjanci gdyby PO rządziła samodzielnie to myślę że mogła by liczyć nawet na 50 % obecnie , a bo nie dopisałem o co mi chodziło to kiepskie sondaże z Nawrockim są powiązane ze spadkiem w sondażach PIS 

Opublikowano

"Co to się stanęło?" się pytam, że nagle neo-sędziowie są git, no chyba, że neo-neo sędziowie to inna bajka. Najpierw rząd tłucze, że TK nielegalny, że ustawa o wyborze łamie praworządność i konstytucję, że nie uznajemy i nie wybieramy kolejnych sędziów, nagle ustawa dobra, ba alimenciarz grozi, że prezydent musi podpisać bo parlament wybrał sędziów zgodnie z ustawą, potem marszałek powołuje się na przepisy konstytucji które nie mają zastosowania gdyby nie było Nawrockiego odbioru ślubowania, jednocześnie przekazując partyjnie/rządowo, że to zwyczaj nie przepisy i niech się Batyr jebie ze swoim fochem ,na dokładkę pisiory swoją ustawę podają do TK bo według nich łamie konstytucję.

Spytałbym się nasze prorzadowe szczekaczki, ale to za wcześnie i bez przekazu z centrali chyba nie będą wiedzieć co myśleć o tym. To Kolejna różnica, betonowe pisdzielce wiedziały od razu co rząd myśli, beton popaprański czeka chyba na instrukcje. I nie wiem ile w tym tego że pis to sprawniejsza partia w rządzeniu niż KO a ile tego że może i elektorat pisdzielski głupszy ale popaprański ciemnogród może i bardziej wykształcony i mądrzejszy, ale jednocześnie jakby bardziej tępy.

Cyrk na kółkach, nie dziwię się, że podczas wolnej elekcji, każdy był lepszy tylko nie rodak.

4 godziny temu, jarecki napisał(a):

no nie zupełnie ETS to jedno a dodatki do rachunku to drugie , pisałem za 80 pobranych kw 130 zł , reasumując podwójnie nas kroją i to znowu wiekszość tych opłat wprowadził PIS  , NAWET SIE POSWIECE  i napisze co jest na faktórze ;       OPŁATA HANDLOWA 16,27 ZŁ ; OPŁATA SIECIOWA STAŁA 22,79 ZŁ ;OPŁATA MOCOWA 21 ,13 ZŁ  to sa opłaty stałe raz na miesiąc  I co to ma wspołnego z ets ? to jest prócz ceny za prąd i przesył               no i abonament 0,50 gr 

akurat ENEA ma te opłaty prawie o połowę mniejsze, mimo, że w tej dziedzinie to i tak monopol z pozornym wyborem, coś jak  my co 4-5 lat.

eee takie pytanie przy okazji. Jeśliby twój ojciec siał pszenicę na 6 klasie i mu nie wychodziła przez x lat, to ty też byś ją siał i po marnym efekcie obwiniał ojca? Czy może coś zmienił?

Obecni rządzący mieli ponad 2 lata by coś z tym zrobic, ale woleli zostawić jak pisiory bo połowa ludzi pogubi się w rachunku a reszta albo łyknie bo rachunek "rozbity", albo będzie narzekała na koszty manipulacyjne, bo goła cena jest oki

• Like 1
Opublikowano

Zaś chłopi to mają pomysły -Rolnicy apelują o skup interwencyjny . 

Kryzys na rynku zboża. 

Rynek zbóż mierzy się z presją niskich cen skupu i rosnącą niepewnością wokół cen nawozów. Te ostatnie, powiązane z ceną gazu, obrywają  - rykoszetem -  wskutek wojny na Bliskim Wschodzie. Rolnicy domagają się od władz UE skupu interwencyjnego po nowej stawce - 230 euro za tonę.

Jednym z kluczowych postulatów Federacji Branżowych Związków Producentów Rolnych jest aktualizacja cen interwencyjnych skupu zbóż przez Komisję Europejską. Agrofakt.pl podaje, że obecna stawka to 101,37 euro za tonę i nie zmieniła się od 2013 roku. Środowiska rolnicze chcą podniesienia referencji do minimum 230 euro za tonę.

Kapusty w Polsce brakuje ?. 

Kapusta z zagranicy znów napływa do Polski w dużych ilościach. W jeden miesiąc ponad 1,6 tys. ton .

Na początku 2026 roku import kapusty do Polski wyraźnie przyspieszył. W samym styczniu do kraju trafiło 1,65 tys. ton warzywa o wartości ponad 4,1 mln zł, czyli znacznie więcej niż rok wcześniej. Największe dostawy napłynęły z Albanii, Niemiec i Portugalii.

https://www.warzywa.pl/rynek/kapusta-z-zagranicy-znow-naplywa-do-polski-w-duzych-ilosciach-w-jeden-miesiac-ponad-1-6-tys-ton-2648622

Opublikowano
4 godziny temu, jarecki napisał(a):

• opłata OZE [zł/MWh] − wynika z mechanizmów i instrumentów wspierania wytwarzania energii elektrycznej z odnawialnych źródeł energii oraz biogazu rolniczego i ciepła w instalacjach OZE, związana jest z zapewnieniem dostępności energii ze źródeł odnawialnych w krajowym systemie elektroenergetycznym, jej stawka jest co roku ustalana przez Prezesa URE,
  • opłata kogeneracyjna [zł/MWh] − związana z zapewnieniem dostępności energii elektrycznej z wysokosprawnej kogeneracji w krajowym systemie elektroenergetycznym, ustalana stosownym rozporządzeniem przez rząd.
Opublikowano (edytowane)

Minister Rolnictwa dba o Rolnika .  Minister chciał bardzo chciał - dać dopłaty do świni ale -KE mówi  NIE :D  ale ministerstwo zapowiada pomoc .

Minister Stefan Krajewski odwiedził dziś gospodarstwo Katarzyny i Jarosława Dylewskich, którzy od ponad 20 lat udowadniają, że pasja połączona z żelazną konsekwencją to przepis na rolniczy sukces.

Brak dostępnego opisu zdjęcia.

Edytowane przez galan99
Opublikowano
16 minut temu, jahooo napisał(a):
  • opłata OZE [zł/MWh] − wynika z mechanizmów i instrumentów wspierania wytwarzania energii elektrycznej z odnawialnych źródeł energii oraz biogazu rolniczego i ciepła w instalacjach OZE, związana jest z zapewnieniem dostępności energii ze źródeł odnawialnych w krajowym systemie elektroenergetycznym, jej stawka jest co roku ustalana przez Prezesa URE,
  • opłata kogeneracyjna [zł/MWh] − związana z zapewnieniem dostępności energii elektrycznej z wysokosprawnej kogeneracji w krajowym systemie elektroenergetycznym, ustalana stosownym rozporządzeniem przez rząd.

opłata OZE  jest dodatkowo 0,00730 gr netto za kw  a opłata kogeneracyjna 0,0030 gr netto za kw ,  przeczytaj faktóre za prąd , ja podałem opłaty stałe dodatkowe co miesiąc