Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano
6 minut temu, Tomasz0611 napisał(a):

Do 50tys się nie pytali, jak więcej to już były pytania.

To już duży Bank , 50tys to już dużym powiatowym oddziale PKO SA trzeba informować , chyba było do 20tys wypłata bez powiadomienia 

25 minut temu, racyl napisał(a):

Nie są uzależnieni od importu energii bo jednocześnie stawiają stabilne źródła energii oparte o węgiel i też mają czarne złoto 

A u nas mamy węgiel , mamy drogą energię, drogie OZE a chcemy od razu porzucić węgiel i mieć OZE

Bo atomu tak żeby pokrył chociaż połowę zapotrzebowania nie widać na horyzoncie 

I mają najwięcej elektrowni węglowych na świecie 😄

Około 400-500 mln ton węgla Chiny importują rocznie 

Opublikowano (edytowane)
1 minutę temu, jarecki napisał(a):

To już duży Bank , 50tys to już dużym powiatowym oddziale PKO SA trzeba informować , chyba było do 20tys wypłata bez powiadomienia 

Ja mówiłem o wpłacie a nie wypłacie. Wypłata powyżej 20tys trzeba było zadzwonić dzień wcześniej.

Edytowane przez Tomasz0611
Opublikowano
1 minutę temu, jarecki napisał(a):

Około 400-500 mln ton węgla Chiny importują rocznie 

Ok. ale cały czas kopią swój i nowe kopalnie otwierają i nikt im nie nakazuje niczego zamykać 

Opublikowano
Godzinę temu, racyl napisał(a):

Algorytm cię wychwyci czy to co wpłacasz ma pokrycie w dochodach .

To tak jak znajdą dużą kasę w domu i nie masz dokumentów skad jest tak samo ci opodatkują i nie wiele ci zostawią 

Ale o co ty tu dzisiaj bijesz pianę? Kto ma przychód poza papierami nie zaniesie kasy do banku, no chyba że jest idiotą ale wtedy nie szkoda ze go złapią ot selekcja naturalna zadziała 

Kto ma kasę poza ewidencją ten zapłaci gotówką co się da albo ulokuje w rzeczach nie ewidencjonowanych 

Opublikowano
1 minutę temu, Tomasz0611 napisał(a):

Ja mówiłem o wpłacie a nie wypłacie. Wypłata powyżej 20tys trzeba było zadzwonić dzień wcześniej.

Tak tylko że te twoje wpływy ze sprzedaży na giełdzie nie mają kwitów 

Opublikowano
Teraz, Ulman napisał(a):

Ale o co ty tu dzisiaj bijesz pianę? Kto ma przychód poza papierami nie zaniesie kasy do banku, no chyba że jest idiotą ale wtedy nie szkoda ze go złapią ot selekcja naturalna zadziała 

Kto ma kasę poza ewidencją ten zapłaci gotówką co się da albo ulokuje w rzeczach nie ewidencjonowanych 

Rolnicy produkujący warzywa i sprzedający chociażby na giełdzie . Nie trzeba daleko szukać

Opublikowano
Teraz, Tomasz0611 napisał(a):

Jak jesteś na ryczałcie to co za problem ??

Są limity 

Rolniczy handel detaliczny (RHD) pozwala na sprzedaż własnych produktów bez podatku
do limitu 100 000 zł przychodu rocznie (stan na 2025 rok). Po przekroczeniu tej kwoty nadwyżka podlega 2% zryczałtowanemu podatkowi dochodowemu

2 minuty temu, Tomasz0611 napisał(a):

Kupujący szukają ludzi żeby fakturę wystawić, bo większość Januszy na ryczałcie się boi hasła faktura ...

Tomasz. wszystkie stragany w miastach niczego nie mają 😄

Opublikowano (edytowane)
11 minut temu, racyl napisał(a):

Są limity 

Jakie limity xD Nie ma limitów, będąc ryczałtowym rolnikiem na fakturę możesz sprzedawać do kwoty 2 milionów euro, czyli obecnie prawie 9 milionów złotych ...

11 minut temu, racyl napisał(a):

Tomasz. wszystkie stragany w miastach niczego nie mają 😄

A ja ci mówię jak to wygląda z mojej strony ... Kupujący się pytają, czy nie znam jakiegoś ryczałta, żeby mu fakturę wystawić, bo nie mają jak udokumentować zakupów ... Bazary i stragany uliczne giną, coraz więcej towaru idzie na sklepy czy hurtownie współpracujące z gastro.

Opublikowano
12 minut temu, racyl napisał(a):

Ok. ale cały czas kopią swój i nowe kopalnie otwierają i nikt im nie nakazuje niczego zamykać 

I tak jak tam kilowat energii kosztuje 30gr to nikt nie musi nakazywać przesiadania się do samochodu elektrycznego. Ludzie policzą co się opłaca i sami kupują elektryki.

• Like 1
Opublikowano
7 minut temu, Tomasz0611 napisał(a):

Jakie limity xD Nie ma limitów, będąc ryczałtowym rolnikiem na fakturę możesz sprzedawać do kwoty 2 milionów euro, czyli obecnie prawie 9 milionów złotych ...

bez faktur i zaniesieniu tej kasy do banku życzę powodzenia 😄

10 minut temu, Tomasz0611 napisał(a):

A ja ci mówię jak to wygląda z mojej strony ... Kupujący się pytają, czy nie znam jakiegoś ryczałta, żeby mu fakturę wystawić, bo nie mają jak udokumentować zakupów ...

Do sklepu, baru, garmażerki to owszem chcą bo muszę mieć też udokumentowane do sanepidu skąd pochodzi towar. 

A stragany w całych miastach na każdym skwerku czy przy markecie neleżą jednej, dwóch trzech  osób gdy zaczyna sie jagodowe szaleństwo 😄

Opublikowano (edytowane)
4 minuty temu, racyl napisał(a):

A stragany w całych miastach na każdym skwerku czy przy markecie neleżą jednej, dwóch trzech  osób gdy zaczyna sie jagodowe szaleństwo 😄

Z roku na rok coraz mniej tych straganków ... 

4 minuty temu, racyl napisał(a):

Jak byłem jeszcze na ryczałcie to właśnie nosiłem, spore kwoty i jakoś nie było problemów ... Teraz na VAT, wszystko na fakturę, 90% pieniędzy idzie od razu przelewem.

• Haha 1
Opublikowano
2 minuty temu, racyl napisał(a):

Co ty masz z tym bankiem? Obsesja jakaś? Już ci napisałem że nikt normalny tam lewej kasy nie zaniesie więc po co bijesz pianę jak wioskowy głupek?

• Like 1
Opublikowano (edytowane)
4 minuty temu, Tomasz0611 napisał(a):

Jak byłem jeszcze na ryczałcie to właśnie nosiłem, spore kwoty i jakoś nie było problemów ... Teraz na VAT, wszystko na fakturę, 90% pieniędzy idzie od razu przelewem.

No to mnie rozbawiłeś Tomasz teraz tym swoim byciem na Vat i jego oddawaniem skarbówce z każdej łubianki  🤣

Edytowane przez racyl
Opublikowano (edytowane)
2 minuty temu, racyl napisał(a):

No to mnie rozbawiłeś Tomasz teraz tym swoim byciem na Vat i jego oddawaniem skarbówce z każdej łubianki  🤣

A chcesz to się śmiej, fakturka, przelew, pieniądze na koncie i święty spokój ... Pieniądze poleżą rok na koncie oszczędnościowym i z odsetek masz VAT od tej faktury, a w skarpecie nic z tego nie masz i jeszcze cię mogą skroić ...

• Haha 1
Opublikowano
15 godzin temu, Roman176 napisał(a):

jak bym sie uczył doszedł bym do czego ? do sklepu i do domu ? 

Do sklepu po flachę to z pewnością chodzisz bo za kierownicę się nie nadajesz a czy do domu wracasz czy pijesz z lujami to tego nie wiem. 

27 minut temu, Tomasz0611 napisał(a):

A chcesz to się śmiej, fakturka, przelew, pieniądze na koncie i święty spokój ... Pieniądze poleżą rok na koncie oszczędnościowym i z odsetek masz VAT od tej faktury, a w skarpecie nic z tego nie masz i jeszcze cię mogą skroić ...

Daj spokój, nie wytłumaczysz durniowi. Racyl nie ma pojęcia o czym pisze . Dziś wymyślił podatek od wzbogacenia a potem pisze o vat i pcc. Wioskowy głupek 

Opublikowano
33 minuty temu, Ulman napisał(a):

Co ty masz z tym bankiem? Obsesja jakaś? Już ci napisałem że nikt normalny tam lewej kasy nie zaniesie więc po co bijesz pianę jak wioskowy głupek?

To myślisz, że tam trzeba zanieść kasy 🤣