Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Teraz, Ulman napisał(a):

Oj ciekawi mnie narracja elyt.  Tak Putin jak i Trump chcieli obalić tzw. reżim.  Jeden to agresor i zbrodniarz a drugi?

Drugi jak wiadomo broni demokracji

Opublikowano
6 minut temu, Ulman napisał(a):

A jak Maduro zagrażał demokracji?

Jak mógł zagrażać, kiedy jej tam nie było? Taki deficyt mieli że trza było aż lotniskowiec posłać z tą demokracją, bo na mniejszy okręt się nie mieściła.

Opublikowano (edytowane)
3 minuty temu, Ulman napisał(a):

Żartujesz czy na serio?

Na przykładzie Libii widać jak wygląda hamerykańskie wprowadzanie demokracji, póki rządził tam Kaddafi to trzymał towarzystwo za mordę, w Europie nie było większych problemów z uchodźcami, a jak hamburgery wprowadziły tam demokrację to nikt nad tym nie panuje i przez to jadą brudasy do Europy ...

Edytowane przez Tomasz0611
  • Like 1
Opublikowano
2 minuty temu, Ulman napisał(a):

Żartujesz czy na serio?

A w czym Saddam Husejn zagrażał demokracji w USA ?? Po prostu miał czelność realizowac włąsną politykę, dziś tak samo USA traktuje Iran. Gdyby Polska weszła w konflikt interesów z USA, też by pewnie przysłali swoje komando, żeby wywiozło naszego prezydenta czy premiera. Jak ZSRR wkroczyło do Czechosłowacji, było to takie samo pogwałcenie suwerenności tego kraju, jak atak USA na Wenezuelę i uprowadzenie prezydenta tego kraju. 

Dla mnie Irak czy Iran mają takie samo prawo do swobodnego kształtowania swojego ustroju, jak inne kraje. A że USA się to nie podoba ? Trudno, to ich problem.

Opublikowano
3 minuty temu, jahooo napisał(a):

Gdyby Polska weszła w konflikt interesów z USA, też by pewnie przysłali swoje komando, żeby wywiozło naszego prezydenta czy premiera. 

Jakby zabrali jeszcze sejm, senat to warto zaryzykować

• Haha 1
Opublikowano
16 minut temu, jahooo napisał(a):

Gdyby Polska weszła w konflikt interesów z USA, też by pewnie przysłali swoje komando, żeby wywiozło naszego prezydenta czy premiera.

A pokija angażować aż takie środki? Przysyła się ambasadora , taką Panią Mosbacher i ta ustawia se Prezydenta i resztę jak chce.

• Haha 3
Opublikowano (edytowane)
16 minut temu, Takeda napisał(a):

I prezydenta z całym tym jego cyrkiem, zapomniałeś pan o prezydencie xD

Edytowane przez Tomasz0611
Opublikowano
32 minuty temu, jahooo napisał(a):

A w czym Saddam Husejn zagrażał demokracji w USA ?? Po prostu miał czelność realizowac włąsną politykę, dziś tak samo USA traktuje Iran. Gdyby Polska weszła w konflikt interesów z USA, też by pewnie przysłali swoje komando, żeby wywiozło naszego prezydenta czy premiera. Jak ZSRR wkroczyło do Czechosłowacji, było to takie samo pogwałcenie suwerenności tego kraju, jak atak USA na Wenezuelę i uprowadzenie prezydenta tego kraju. 

Dla mnie Irak czy Iran mają takie samo prawo do swobodnego kształtowania swojego ustroju, jak inne kraje. A że USA się to nie podoba ? Trudno, to ich problem.

Tu nie pytanie o prawo do suwerenności ale o zestawienie Putina z Trumpem. Ciekawym czy oba agresorzy i zbrodniarze czy tylko jeden. Jak myślicie, Europa nałoży kilkanaście pakietów sankcji na USA? Może na początek uniezaleznimy się od USraelskiego gazu?

• Like 1
Opublikowano
2 godziny temu, Ulman napisał(a):

Tu nie pytanie o prawo do suwerenności ale o zestawienie Putina z Trumpem. Ciekawym czy oba agresorzy i zbrodniarze czy tylko jeden. Jak myślicie, Europa nałoży kilkanaście pakietów sankcji na USA? Może na początek uniezaleznimy się od USraelskiego gazu?

Dla mnie obaj są w tej chwili zbrodniarzami, Trump zaatakował suwerenne państwo i więzi jego obywateli - bez sądu. Rości sobie prawo do narzucenia innym państwom, kto będzie tam sprawował władze. Tak samo chciał zrobić Putin na Ukrainie, tylko mu nie wyszło tak, jak w Gruzji czy innych marionetkowych państwach

Opublikowano
W dniu 2.01.2026 o 10:55, Bogdan_ja napisał(a):

witam w nowym temacie i pozdrawiam cierpiacych pisowców 🤣

ok bagaty rolniku dzięki rudemu 

3 godziny temu, Takeda napisał(a):

tu niema ryzyka , tu tylko korzyść 

Opublikowano
2 godziny temu, Ulman napisał(a):

Jak myślicie, Europa nałoży kilkanaście pakietów sankcji na USA?

Nie nałoży. Albowiem rozpoczęła się właśnie akcja zmiany narracji w sprawie najazdu na Wenezuelę. Otóż nasi specjaliści twierdzą iż Maduro sam poprosił o porwanie, bo dogadał się z amerykanami że przekaże bezkrwawo władzę jak mu uratują życie, czyli go porwą. 

• Haha 4
Opublikowano (edytowane)
39 minut temu, jahooo napisał(a):

Dla mnie obaj są w tej chwili zbrodniarzami, Trump zaatakował suwerenne państwo i więzi jego obywateli - bez sądu. Rości sobie prawo do narzucenia innym państwom, kto będzie tam sprawował władze. Tak samo chciał zrobić Putin na Ukrainie, tylko mu nie wyszło tak, jak w Gruzji czy innych marionetkowych państwach

Czyli rozumiem twierdzisz, że od 1950 za ostatnie 75 lat w USa rządziło więcej zbrodniarzy niż w ZSRR i potem federacji rosyjskiej bo w rosji jednak rzadziej przywódcy się zmieniają?

To samo co robi Trump robili pozostali prezydenci. Masz w latach 50 koreę, egipt z kanałem sueskim, liban, w 60 masz zatokę świń, wietnam, interwencję w dominikanie, w latach 80 masz iran i aferę z nikaraguą, liban ponownie, grenada, libia, panama, w latach 90 irak, somalia, haiti, bośnia, afganistan, sudan, kosowo, a po 2000 już chyba nie muszę przypominać. 

A jeszcze są epizody jak Albania czy Grecja tuż po 2 wojnie światowej, wspieranie puczów w ameryce południowej itp.

Po 45 roku podobno to USA odpowiadają za 80% wybuchających konfliktów, czy to bezpośrednio militarnie, czy to naciskami polityczno finansowymi, czy prozaiczne wysyłanie najemników nie pod swoją banderą.

Po imperialistycznych brytolach mamy bajzel wszędzie gdzie mieli kolonie, a po amerykanach i ich eksporcie demokracji do krajów którym nie leży w naturze jeszcze większy syf

Ba u nas też robią co chcą czy politycznie czy finansowo, za zeszły rok masz że giełdą warszawską rządzili amerykanie, pierwsza trójka to goldman sachs, jp morgan i coś jeszcze zgarneli większość tortu

Edytowane przez Takeda
  • Like 1
Opublikowano
5 minut temu, mirro napisał(a):

Nie nałoży. Albowiem rozpoczęła się właśnie akcja zmiany narracji w sprawie najazdu na Wenezuelę. Otóż nasi specjaliści twierdzą iż Maduro sam poprosił o porwanie, bo dogadał się z amerykanami że przekaże bezkrwawo władzę jak mu uratują życie, czyli go porwą. 

W sumie tak mogło być 🤣

Opublikowano

Pamiętaj, że historię piszą zawsze zwycięzcy, Rosja wygrała wojnę w Wietnamie, była to wielka trauma dla USA. Popieranie reżimu czy to w Wietnamie czy w Korei jest może korzystne politycznie dla USA, natomiast tak całkiem bezstronnie patrząc, jest tak samo naganne moralnie, jak przygarnięcie zbrodniarzy wojennych z hitlerowskich niemiec i trzymanie nad nimi parasola ochronnego, bo byli przydatni w wyścigu zbrojeń czy w nauce dla USA.

relatiwizujemy większe lub mniejsze zło w zależności od tego, czy odnosimy z tego korzyść , czy nie

Opublikowano
3 minuty temu, jahooo napisał(a):

relatiwizujemy większe lub mniejsze zło w zależności od tego, czy odnosimy z tego korzyść , czy nie

Tutaj jest jeszcze coś. Bo ruska Specjalna Operacja Wojskowa na Ukrainie i ta akcja w Wenezueli w gruncie rzeczy miały ten sam cel. Tyle że ruskie wykonanie jakie jest widzimy a amerykańskie to - "sukces i morda w kubeł".

Opublikowano
Teraz, mirro napisał(a):

Tutaj jest jeszcze coś. Bo ruska Specjalna Operacja Wojskowa na Ukrainie i ta akcja w Wenezueli w gruncie rzeczy miały ten sam cel. Tyle że ruskie wykonanie jakie jest widzimy a amerykańskie to - "sukces i morda w kubeł".

No cóż, USA tez miało obsuwy, takie jak Zatoka Świń, świat nie jest tylko czarno biały

Opublikowano (edytowane)
2 minuty temu, jahooo napisał(a):

No cóż, USA tez miało obsuwy,

Miało ale ten numer , akurat dzisiaj, jest im propagandowo na rękę. Jak im ruscy będą coś sapać, to im powiedzą. "Wołodia ty patrz i ucz się jak trza takie sprawy załatwiać"

Nooooo chyba że Załeński też zacznie się zastanawiać, czy nie poprosić o odsunięcie od władzy i żeby ti jednak amerykanie zrobili, nie Putin.

Edytowane przez mirro