Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano
Teraz, racyl napisał(a):

z mopsu się nie utrzymasz, za takie mieszkanie też trzeba płacić jak i inne opłaty.

coś ci się pomięszało że za to przeżyje 

No jakoś chyba jednak przeżyje, sąsiad wali naftę, żona nigdzie nie pracuje, 3 dzieci i jakoś żyją, nie wiem jak, ale nie pracują, opał co miesiąc im przywożą ...

Opublikowano
Teraz, jacor73 napisał(a):

Pewnie że głupi, tak samo jak ci co wierzą politykom

Sołtysi udostępniali świetlice wiejskie tym firmom na swoje prezentacje, jak się odezwałem, to byłem wielkim wrogiem dla większości mieszkańców.

A ja jestem mądry inaczej i mnie tak w uja nikt nie zrobi😁

Jak ktoś miał wielodzietną rodzinę to wszystko miał za darmo z tego czystego powietrza

panele, pompa, elewacja ,drzwi okna

Opublikowano
1 minutę temu, Krzysztof81 napisał(a):

Od tego powinno być Państwo Polskie aby chronić przed oszustami a nie udostępniać im lokale na konsultacje.

Państwo to dostawało w kieszeń i jeszcze pomagało takim oszustom ...

Opublikowano
Teraz, Krzysztof81 napisał(a):

Od tego powinno być Państwo Polskie aby chronić przed oszustami

Aaaaaa racyl uwierzył oszustowi i teraz ma pretensje że ten jest Premierem.

Opublikowano
2 minuty temu, Tomasz0611 napisał(a):

Nie. To jest złe, lewicowe podejście. Zabierać bogatemu bo jest bogaty i niech utrzymuje biednego. Jeszcze może niech ten biedny nie pracuje on utrzymuje się z 800+, mopsów, gopsów itp, mieszkanie socjalne, węgiel z GOPS ... Renta alkoholwa równa minimalnej emeryturze z KRUS, to nie jest normalne, to nakłania do patologii ...

Jak ktoś z własnej woli nie pracuje to nie powinien dostawać zapomogi ...

Dyskusja nie dotyczyła zapomóg, tylko ulg podatkowych dla ludzi pracujących

Opublikowano
Teraz, Tomasz0611 napisał(a):

No jakoś chyba jednak przeżyje, sąsiad wali naftę, żona nigdzie nie pracuje, 3 dzieci i jakoś żyją, nie wiem jak, ale nie pracują, opał co miesiąc im przywożą ...

to jakaś bogata gmina bo normalnie nikt węgla tak nie daję 

Opublikowano

Dyskusja nie dotyczyła zapomóg, tylko ulg podatkowych dla ludzi pracujących

Ulga tylko jedna, na dzieci, żadnej innej, żadnych kwot wolnych, rozliczania z małżonkiem i innego kombinatorstwa ...

Opublikowano
1 minutę temu, racyl napisał(a):

Jak ktoś miał wielodzietną rodzinę to wszystko miał za darmo z tego czystego powietrza

panele, pompa, elewacja ,drzwi okna

No i się skończyło

A teraz płacz bo za prund trzeba płacić

• Haha 2
Opublikowano

No i się skończyło

to też ale nie o to chodzi 

Tam był potrzebny wkład finansowy nawet u tych najbiedniejszych a te firmy tak robiły że nic nie trzeba było płacić bo zawyżały na czym innym 

Gorzej jak wszystko pomontowali a dotacji nie było to obciążyli beneficjenta

Opublikowano
1 minutę temu, jacor73 napisał(a):

No i się skończyło

Gmina zapłaci. To nie jest takie proste jak wygląda z boku. Rozmawiałem ostatnio o tym z wójtem. U nas nie ma odpowiednich narzędzi do skutecznej walki z biedą a raczej nieróbstwem przekazywanym z pokolenia na pokolenie.

Opublikowano
Teraz, Tomasz0611 napisał(a):

Ulga tylko jedna, na dzieci, żadnej innej, żadnych kwot wolnych, rozliczania z małżonkiem i innego kombinatorstwa ...

Jakim kur..wa kombinatorstwem jest kwota wolna od podatku albo rozliczanie się z małżonkiem

Może podatek 40% dla wszystkich, żeby politycy jeszcze bardziej się rozpaśli

Może zero kombinatorstwa w rolnictwie, zakaz rozliczania się gotówkowego z firmami, wprowadzenie podatku dochodowego jak dla każdej innej firmy.

Grosza podatku dochodowego nie płacisz a żniesz wielkiego pokrzywdzonego

Opublikowano

Gmina zapłaci. To nie jest takie proste jak wygląda z boku. Rozmawiałem ostatnio o tym z wójtem. U nas nie ma odpowiednich narzędzi do skutecznej walki z biedą a raczej nieróbstwem przekazywanym z pokolenia na pokolenie.

A jakie może być narzędzie ? nauka i jakaś praca .

Jak nie masz nic to ciężko o spokojną naukę a potem pracę 

Opublikowano (edytowane)
9 minut temu, racyl napisał(a):

to jakaś bogata gmina bo normalnie nikt węgla tak nie daję 

Noo, u nas to jak w Polsce A, urodziło się 40 dzieci, zmarło 30 osób, dodatni przyrost naturalny, rzecz rzadko spotykana w gminach typowo wiejskich.

3 minuty temu, jacor73 napisał(a):

Jakim kur..wa kombinatorstwem jest kwota wolna od podatku albo rozliczanie się z małżonkiem

Jest ulgą podatkową ... Powinno być np 12% od każdej zarobionej złotówki i tyle, żadnych kwot wolnych.

3 minuty temu, jacor73 napisał(a):

Może zero kombinatorstwa w rolnictwie, zakaz rozliczania się gotówkowego z firmami, wprowadzenie podatku dochodowego jak dla każdej innej firmy.

A dlaczego nie ?? Jak najbardziej. I tak już bardzo rzadko korzystam z gotówki, bo wygodniej przelewem albo kartą.

Edytowane przez Tomasz0611
Opublikowano
1 minutę temu, jacor73 napisał(a):

Może podatek 40% dla wszystkich, żeby politycy jeszcze bardziej się rozpaśli

Ja nie moge pojąć jak firmy latami mają koszty na równi z zyskiem a funkcjonują latami 😂

Z jaką firmą rolnik rozlicza się pod stołem ?

Bez faktury nikt nie chcę kupić zboża, nikt bez dokumentu nie sprzeda oprysków ani nawozu 

Opublikowano
3 minuty temu, Tomasz0611 napisał(a):

Noo, u nas to jak w Polsce A, urodziło się 40 dzieci, zmarło 30 osób, dodatni przyrost naturalny, rzecz rzadko spotykana w gminach typowo wiejskich.

Nooooo to widać listonosze nie obijają się w obowiązkach.

Opublikowano

..Jest ulgą podatkową ... Powinno być np 12% od każdej zarobionej złotówki i tyle, żadnych kwot wolnych.

Ulga nie jest kombinatorstwem

A wiesz, że od każdej złotówki płaci się nie 12 a 21%?

Na pewno te 12 procent dla wszystkich pomogło by w zwalczaniu ubóstwa🫢

Opublikowano
Teraz, racyl napisał(a):

A jakie może być narzędzie ? nauka i jakaś praca .

Jak nie masz nic to ciężko o spokojną naukę a potem pracę 

Zmusisz kogoś? U mnie w gminie też tacy są. Jest rodzina, mąż, żona kilka dzieci. Pracownicy mopsu każą iść do pracy, oni nie pójdą bo trzeba dojeżdżać, daleko itp itd, tysiące wymówek. Jak robi się zimną dzwonią do mopsu żeby dostarczyć opał albo przychodzą codziennie. Chcą zabrac dzieci to organy nadrzędne piszą opinie że taniej wychodzi dać kase rodzinie niż utrzymać w domu dziecka. Jak nie mają jedzenia itp to dzwonią po fundacjach tv a nawet policji. Cyrki się dzieją uwierzcie.  

Za komuny to dzieci by zabrali a nierobów do pgru. Teraz nie można.

Oni to wiedzą i dymaja wszystkich w koło a ja takich sqrwieli utrzymuje.

• Like 1
  • Thanks 1
Opublikowano
4 minuty temu, Tomasz0611 napisał(a):

A dlaczego nie ?? Jak najbardziej. I tak już bardzo rzadko korzystam z gotówki, bo wygodniej przelewem albo kartą.

I za te truskawki od ciebie co trafią na stragany dostajesz przelewem , albo za bób na giełdzie ? 😄

Opublikowano

Ulga nie jest kombinatorstwem

A wiesz, że od każdej złotówki płaci się nie 12 a 21%?

No właśnie nie, bo masz kwotę wolną, rozliczanie się z małżonkiem, i jak jedna osoba w małżeństwie tylko pracuje na etacie, a druga jest rolnikiem to nieźle można zakombinować ... A nie powinno tak być.

Teraz, racyl napisał(a):

I za te truskawki od ciebie co trafią na stragany dostajesz przelewem , albo za bób na giełdzie ? 😄

Tak, tylko jeden klient płaci gotówką, reszta przelewem. 

2 minuty temu, Krzysztof81 napisał(a):

Zmusisz kogoś? U mnie w gminie też tacy są. Jest rodzina, mąż, żona kilka dzieci. Pracownicy mopsu każą iść do pracy, oni nie pójdą bo trzeba dojeżdżać, daleko itp itd, tysiące wymówek. Jak robi się zimną dzwonią do mopsu żeby dostarczyć opał albo przychodzą codziennie. Chcą zabrac dzieci to organy nadrzędne piszą opinie że taniej wychodzi dać kase rodzinie niż utrzymać w domu dziecka. Jak nie mają jedzenia itp to dzwonią po fundacjach tv a nawet policji. Cyrki się dzieją uwierzcie.  

Taką rodzinkę mam właśnie za miedzą ...

Opublikowano
2 minuty temu, racyl napisał(a):

Ja nie moge pojąć jak firmy latami mają koszty na równi z zyskiem a funkcjonują latami 😂

Z jaką firmą rolnik rozlicza się pod stołem ?

Bez faktury nikt nie chcę kupić zboża, nikt bez dokumentu nie sprzeda oprysków ani nawozu 

Np wyjazd na wczasy to wyjazd w celach promocji firmy.

Kolacja z rodziną to kolacja biznesowa z partnerem handlowym.

Samochody, meble, wyposażenie domu  itp to nawet nie ma co wspominać.

Nawet jakaś posłanka kupiła 3 roboty sprzątające do 40m2 biura bo lubi jak jest czysto.🤷‍♂️

Opublikowano

Tak, tylko jeden klient płaci gotówką, reszta przelewem. 

Płaci przelewem a potem trafia na stragan bez kasy ? . może małe ilości 

Np wyjazd na wczasy to wyjazd w celach promocji firmy.

Kolacja z rodziną to kolacja biznesowa z partnerem handlowym.

Samochody, meble, wyposażenie domu  itp to nawet nie ma co wspominać.

Nawet jakaś posłanka kupiła 3 roboty sprzątające do 40m2 biura bo lubi jak jest czysto.🤷‍♂️

Niski podatek od przychodu zamiast wrzucania wszystkiego w koszty 

Opublikowano
Teraz, racyl napisał(a):

Płaci przelewem a potem trafia na stragan bez kasy ?

Szczerze, nie interesuje mnie co on z tym robi, gdzie to dalej sprzedaje i ile ma na tym zysku. Mi się wszystko zgadza, cena pasuje, więcej mnie nie interesuje ... Może i jakieś swoje naklejki na to dawać i sprzedawać do Dino/Biedronki/Lidla ...