Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano

Ja mam zetora 7745 i zużycie paliwa jest mniejsze niż w 7245 chociaż silnik jest większy :) ja posiadam z orbitrojem bo wiem że nie wszystkie mają. Jakaś różnica jest też chyba w wyposażeniu kabiny tylko już nie pamiętam jaka. :) Pozdrawiam

Opublikowano

Zawsze się zastanawiałem nad pojemnością silników pomiędzy 7245 i 7745? Na czym tak faktycznie polega różnica w pojemności, czy to są różne wymiary tulei i tłoków czy tylko chodzi o inne ukształtowanie komórki spalania w tłoku. Nigdy na allegro nie spotkałem się z zestawem naprawczym do 7745 czy 7711. Jak to jest?

Opublikowano

Tył jest ten sam

A jak kolega pisał różnica jest w wykorbieniu wału o 5 mm

czyli skok tłoka jest wyższy o 10 mm w porównaniu do 7245 czy 7211

a teraz pytanie: jeśli wykorbienie jest większe, to czy jest wyższy jest blok, czy krótsze korbowody? Ktoś wie?

Opublikowano

To wiadome ,że ma inny nr. katalogowy  choćby po to że  wybity jest na bloku 7701  typ silnika.

Tuleje  cylindrowe maja taki sam wymiar  w silnikach 7201  i 7701  a reszta wszystko jest  raczej tak samo.

Opublikowano

Pytam bo:

Mam zetora orginalnie 7745. Kilka ładnych lat temu przeciwwaga bokiem wyskoczyła i kilka elementów poszło na złom. Silnik pojechał do Ostródy.

W papierach pisze ze: jest nowy blok silnika 7201, nowy wał, tuleje i uwaga! 1 KORBOWÓD. Jeśli korbowody mają inne długości to chyba by wszystkie wymieniali jak się uparli go na 7201 przerabiać.

Ciągnik nie miał siły po remoncie tyle co na orginalnym silniku, muł cały czas, a teraz po jakichś 10 latach i 2 szlifach wału to c360 ma więcej siły.

Pora go remontować, tylko jaki to jest silnik? :D Mix w tych bebechach jest.

Dlatego szukam info jak to jest z tymi różnicami w częściach w silniku miedzy 7701 a 7201, najbardziej mi chodzi z tymi korbowodami i blokiem...

Bo co do wału to wiem ze w 77 ma większe wykorbienie.

Opublikowano

Blok silnika 7201  i 7701 jest taki sam. Różni się jak napisałem oznaczeniem. 

Po za tym  właśnie  wał korbowy ma większe wykorbienie,korbowody inne(krótsze) ,pompa wtryskowa ma inne sekcje (większe niż 7201) dawka paliwa oczywiście wyższa i najważniejsza sprawa  tłoki z 7701 mają większą komorę spalania niż tłoki z silnika 7201 a wymiary mają identyczne 102mm.

Podejrzewam ,że jak wymienili tylko jeden korbowód a reszta stara  to silnik jest nadal 7701.

Opublikowano

Po za tym  właśnie  wał korbowy ma większe wykorbienie,korbowody inne(krótsze) ,pompa wtryskowa ma inne sekcje (większe niż 7201) dawka paliwa oczywiście wyższa i najważniejsza sprawa  tłoki z 7701 mają większą komorę spalania niż tłoki z silnika 7201 a wymiary mają identyczne 102mm.

Podejrzewam ,że jak wymienili tylko jeden korbowód a reszta stara  to silnik jest nadal 7701.

Dzwoniłem do sklepu Agrozetor w Kaliszu. Facet mi dokładnie wytłumaczył wszystkie różnice. W 7701 blok jest 10 mm wyższy niz w 7201 !!!! , wał korbowy 5mm większe wykorbienie, tłok ma większą komorę spalania - 56 mm, oczywiście inne sekcje w pompie wtryskowej.

Korbowody, głowice, tuleje cylindrowe są takie same.

U mnie jest blok i wał od 7201, korbowód był tylko jeden wymieniony no bo ta różnica 10 mm to jest w bloku, a tłoki mam od 7701...

Mówił ten facet że nie dziwi się że w Ostródzie mi wstawili blok od 72 bo tych do 77 jest bardzo mało a jak już się znajdzie to cena kosmiczna.

Opublikowano (edytowane)

Jesli mają różną pojemność a taka samą srednice tloka to różnica jest w wale korbowym. Inne sekcje to chyba wtedy pompa podaje wyzsze cisnienie 190 bar. A modele 77 a 72 różniły jeszcze hamulce w 77 tarczowe i cylinderki hamulcowe są z tyłu tylnego mostu. Tylnymi oponami przez co 77 byl szybszy. I zeby zgrac predkosci mostow jest inne przełożenie w przednim moscie, mogą byc rózne dyfry, nawet samoblokujące typu "nospin"

Edytowane przez adrian2
Opublikowano

Dzwoniłem do sklepu Agrozetor w Kaliszu. Facet mi dokładnie wytłumaczył wszystkie różnice. W 7701 blok jest 10 mm wyższy niz w 7201 !!!! , wał korbowy 5mm większe wykorbienie, tłok ma większą komorę spalania - 56 mm, oczywiście inne sekcje w pompie wtryskowej.

Korbowody, głowice, tuleje cylindrowe są takie same.

U mnie jest blok i wał od 7201, korbowód był tylko jeden wymieniony no bo ta różnica 10 mm to jest w bloku, a tłoki mam od 7701...

Mówił ten facet że nie dziwi się że w Ostródzie mi wstawili blok od 72 bo tych do 77 jest bardzo mało a jak już się znajdzie to cena kosmiczna.

Kolego  Radek nie  masz  racji 

Dokładnie jak  kolega Łukasz pisze  , blok  nie  jest taki  sam, jest  wyższy .

Wykorbienie  wału  5 mm  większe ,  skok 10 mm  większy