Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam , mam zamiar kupić MTZ Pronar 82 - i mam jednego na oku . Na co zwrócić uwagę przy zakupie ? A może lepiej sobie  odpuścić ? Przymierzam się tylko do kupna bo cena trochę mnie kusi poniżej 50 tys. a na portalach nie widziałem , żadnego w tej cenie . Raz go widziałem i most już ma carraro , silnik i wql nie myty i w miarę suche , pierwszy właściciel i na wtorek sie umówiłem na jazdę próbną . 

Opublikowano

Witam, posiadam z tata gospodarstwo oraz oczywiście Pronara 82SA, skrzynia Lux chodzi, odpala od strzała nawet na zimnym. Czego chcieć więcej😃

Z zakupem się warto zastanowić, obejrzeć kilka przed, zobaczyć czym to pachnie itd. Na co zwrócić uwagę to wiadomo czy nie 0brzYg4ny silnik, praca silnika, przejechać się nim, polecam też poczytać na forum jakimś co się często psuje jakie są tego objawy, wypytać właściciela.

To też jest ciągnik który ma z 20 lat i licznik mth się pewnie przekręca 2 raz więc to może być kot w worku.

Opublikowano
14 godzin temu, kingway napisał(a):

Witam , mam zamiar kupić MTZ Pronar 82 - i mam jednego na oku . Na co zwrócić uwagę przy zakupie ? A może lepiej sobie  odpuścić ? Przymierzam się tylko do kupna bo cena trochę mnie kusi poniżej 50 tys. a na portalach nie widziałem , żadnego w tej cenie . Raz go widziałem i most już ma carraro , silnik i wql nie myty i w miarę suche , pierwszy właściciel i na wtorek sie umówiłem na jazdę próbną . 

Ile godzin, ciągnik jak każdy inny mechaniczny, patrzeć czy nigdzie nie popękany, nie spawany, hydraulika, skrzynia jak chodzi 

Opublikowano
14 godzin temu, MarcinKa napisał(a):

Nie myty i w miarę suche....

To nie mtz.

Zależy do jakich maszyn go chcesz w sumie.

Tam hydraulika to taka sobie.

Kilka tysi dołoży i hydraulikę można zmienić

Mechanik chciał mi za 4 tyś zmienić

Opublikowano

Na moje szukaj czegoś zachodniego. Nie pożałujesz. 

Opublikowano (edytowane)

ja mam mtz-a w ,,sportowej"" kabinie czyli małej, jak dla mnie bardzo wygodnie się steruje podnośnikiem dźwigniami przy kierownicy. Co do wycieków wywalić wszystkie metalowe rurki a w ich miejsce założyć węże. A udźwig jak na swoją wagę to i tak ma dobry, chodzi ja do swojego założyłem siłownik C-120 i teraz to już muszę uważać żeby nie wyrwać mocowania pod siedzeniem

Edytowane przez Skowron16
Opublikowano
Godzinę temu, Uziu92 napisał(a):

daj sobie spokój, chyba że lubisz ciągle w garażu siedzieć i naprawiać.

Oj tam... Ty miałeś po prostu egzemplarz składany w poniedziałek po długim weekendzie🫣😂

Opublikowano

Miałem kiedyś do czynienia z pronarem ,zwykły 82.Idz pan w uj z tą hydrauliką, lało się z tego że trzeba mieć beczke oleju w szopie na dolewki w sezonie. Napędu nie szło wyłączyć. Te biegi pojebane. Raz wystartowałem na główną szose i zmieniam te biegi i rura i nastepny bieg wjebałem jakiś wolny mało ciezarowka mi w dupe nie wjechała. Ech stare czasy, weź ty poszukaj coś innego.Uziu dobrze też gada. 

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
  • Podobna zawartość

• Przez zadenrolnik
      Cześć, chcialbym sie przywitać i jednocześnie zadać pytanie. 
      Po pierwsze w ogole nie znam sie na ciągnikach ale musze kupić. 
      Potrzebuje sprzęt który bedzie miał tura o udzwigu 1600kg żeby czasem rozładować palety z tira oraz potrzebuje go do odśnieżania placu, podłączyć solarke, obowiązkowo 4x4. Musze podłączyć zamiatarke zeby umyć droge po budowie i może pociągnąć zwykłą przyczepę. 100% pracy na utwardzonym terenie. Nie bedzie w ogole wykorzystywany w polu. Chyba w okolicy 90-100KM 
      Powiedzcie co wybrać, czego szukać. Nie chcę wydawać ogromnych pieniedzy bo sprzet bedzie używany sporadycznie. Chcialem zeby mial klimę ale w sumie mozna dołożyć aftermarketową.
      Póki co patrze na MF 390, 3090, Deutz dx85, 6.31, case 5130, cs78, renault ergos 100km, pronar 85, 
      Nawet nie wiem czy dobrze patrze. Chcialbym prosty sprzet zeby jak najmniej sie mogło posypać. raczej wole coś do 5t wagi zeby nie trzeba bylo balastu jak bedzie rozładowywał ciężką palete.
      Budżet zakladalem 40000 ale juz jestem czy 70000. A wolałbym wybadać mniej bo ani to nie bedzie zarabiać ani nic. To tylko na własny użytek w kole komina. 
      Bede wdzieczny za wszystkie rady, sugestię itd 
      Pozdrawiam 
    • Przez zadenrolnik
      Cześć, chcialbym sie przywitać i jednocześnie zadać pytanie. 
      Po pierwsze w ogole nie znam sie na ciągnikach ale musze kupić. 
      Potrzebuje sprzęt który bedzie miał tura o udzwigu 1600kg żeby czasem rozładować palety z tira oraz potrzebuje go do odśnieżania placu, podłączyć solarke, obowiązkowo 4x4. Musze podłączyć zamiatarke zeby umyć droge po budowie i może pociągnąć zwykłą przyczepę. 100% pracy na utwardzonym terenie. Nie bedzie w ogole wykorzystywany w polu. Chyba w okolicy 90-100KM 
      Powiedzcie co wybrać, czego szukać. Nie chcę wydawać ogromnych pieniedzy bo sprzet bedzie używany sporadycznie. Chcialem zeby mial klimę ale w sumie mozna dołożyć aftermarketową.
      Póki co patrze na MF 390, 3090, Deutz dx85, 6.31, case 5130, cs78, renault ergos 100km, pronar 85, 
      Nawet nie wiem czy dobrze patrze. Chcialbym prosty sprzet zeby jak najmniej sie mogło posypać. raczej wole coś do 5t wagi zeby nie trzeba bylo balastu jak bedzie rozładowywał ciężką palete.
      Budżet zakladalem 40000 ale juz jestem czy 70000. A wolałbym wybadać mniej bo ani to nie bedzie zarabiać ani nic. To tylko na własny użytek w kole komina. 
      Bede wdzieczny za wszystkie rady, sugestię itd 
      Pozdrawiam 
    • Przez juras390
      John Deere 7600
      Czy ktoś jest posiadaczem bo ja jestem i będę potrzebował porady
      Proszę 
    • Przez raffik4
      Witam zwracam się z prosbą o doradzemie mi jaki mam wybrać ciagnik do 60km na co prawda małà działke 2h na ktorej uprawiam warzywa,jest sad ciagnik miałby słuzyc do ogolnych zastosowań ziemia jest ciezka duzo pracy nie bedzie orka,glebogryzarka,kultywator,czasem koszenie trawy,zalezy mi na prostocie ,trwałosci i dobrego dostepu do czesci dodam iz mam na mysli ciagnik uzywany.
    • Przez lukaszgg
      Witam. Stoję przed wyborem ciągnika na gospodarstwo, wolę kupić coś nowego. I tutaj moje pytanie skierowane do was, co aktualnie polecacie? Coś co by mnie interesowało to przedział w granicach 80 - 110 KM  cena 200 netto 
  • Dodaj nową pozycję...
v