Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Na poplon ozimy mam łubin z gorczycą we wniosku 

Czy mogę do tego duetu dorzucić grykę i wykę bo po prostu mi zostało, agencja się nie nie przyczepi jak więcej jak dwie rośliny deklarowane będą na polu???

Opublikowano
5 godzin temu, ZenekBezSpodenek napisał(a):

... Sprzedałem po 730netto w żniwa, bo kalkulacja; na opłacanie ludzi do pomocy, koszty transportu z pola na gospodarstwo, eksploatacja przyczep i ciągników, totalnie się w dzisiejszym świecie nie kalkuluje. Przyjeżdża tir na pole, ładujemy łajby i do widzenia. Obecnie cena to 630 netto. Więc nie wiem, czy zyskałem czy straciłem? ....

Nie chwal dnia przed zachodem słońca. Do kolejnych żniw jest bez mała rok czasu i tak naprawdę nikt nie jest przewidzieć ceny zbóż w lutym czy kwietniu

Nie wiem jakie masz warunki, ale u mnie nie przejdzie taki "numer z łajbami. Po pierwsze koszone jest bizonem, po drugie cena w okolicy jest poniżej poziomu akceptowalnego.

Najdroższa w tym, to chyba jest eksploatacja przyczepy🤣

Opublikowano
8 godzin temu, ZenekBezSpodenek napisał(a):

co? a pszenice masz po ile? Sprzedałem po 730netto w żniwa, bo kalkulacja; na opłacanie ludzi do pomocy, koszty transportu z pola na gospodarstwo, eksploatacja przyczep i ciągników, totalnie się w dzisiejszym świecie nie kalkuluje. Przyjeżdża tir na pole, ładujemy łajby i do widzenia. Obecnie cena to 630 netto. Więc nie wiem, czy zyskałem czy straciłem? Bo komentarze są zaskakujące, że forumowicze mówią mi że straciłem i jestem idiotą zamiast trzymać i czekać. Ale na co czekać? Że będzie po 900 netto? Nie ma szans, piękne czasy to już były, minęły i już nie wrócą. Pozdrawiam serdecznie.

Piękne czasy = te, kiedy łebki miały po 10ha i strasznie ciągniki po 100KM nowe kupowali, bo myśleli że z 10ha to oni będą całe życie na doopie siedzieć i pachnieć, czekać aż im urośnie.

Sprzedać po 730 i powoływać się na kalkulacje to trzeba mieć pod beretem niżle nawalone , rób tak dalej to będziesz łebkom już niedługo zamiast 3000 zł z łaską za hektar płacić , zapłacisz 3500 z laską 

Opublikowano
5 godzin temu, jacor73 napisał(a):

Nie chwal dnia przed zachodem słońca. Do kolejnych żniw jest bez mała rok czasu i tak naprawdę nikt nie jest przewidzieć ceny zbóż w lutym czy kwietniu

Nie wiem jakie masz warunki, ale u mnie nie przejdzie taki "numer z łajbami. Po pierwsze koszone jest bizonem, po drugie cena w okolicy jest poniżej poziomu akceptowalnego.

Najdroższa w tym, to chyba jest eksploatacja przyczepy🤣

Przelicz kolego jeżdżenie do skupu 40KM przyczepami, gdzie jeden zestaw wiezie około 15 ton, bo większych przyczep nie mam na ten moment. Mając 120 ton ile kursów muszę zrobić? A niech Ci wydupcy opona, zeszłego roku mimo nowych opon, które niestety kosztuja 600 zł /szt(tona owsa). Udało mi się to zrobić na trasie 2 razy, pomimo ze spora część bo ponad pol sprzedałem na łajby i teraz sobie policz czas stracony na zabawę ze zmiana koła i czas stracony z czekaniem na skupie w kolejce. Jak nie wierzysz ze takie rzeczy się dzieją obejrz sobie Mateusza Kulowskiego na YT jednego dnia 3 opony w d*pę. W dziejących czasach liczy się pieniądz, a niestety czas to pieniądz. 

A pakując bezpośrednio na tira nie obchodzi mnie praktycznie nic, bo nie moje koła i nie mój ciągnik siodłowy i nie mój czas poświęcony na zwózkę, a później czas poświęcony na pakowanie z hali i lądowanie na gospodarstwie. 

zgodze się z tym co pisał przedmówca, ze kiedyś trend się odwróci i się zgodzę, bo jeszcze przed szaleństwem covidowym świat był normalny. A teraz są podupcone czasy i na te podupcone czasy, to moim zdaniem się nie opłaca trzymać wiec nie trzymam.

Opublikowano
6 minut temu, ZenekBezSpodenek napisał(a):

Przelicz kolego jeżdżenie do skupu 40KM przyczepami, gdzie jeden zestaw wiezie około 15 ton, bo większych przyczep nie mam na ten moment. Mając 120 ton ile kursów muszę zrobić? A niech Ci wydupcy opona, zeszłego roku mimo nowych opon, które niestety kosztuja 600 zł /szt(tona owsa). Udało mi się to zrobić na trasie 2 razy, pomimo ze spora część bo ponad pol sprzedałem na łajby i teraz sobie policz czas stracony na zabawę ze zmiana koła i czas stracony z czekaniem na skupie w kolejce. Jak nie wierzysz ze takie rzeczy się dzieją obejrz sobie Mateusza Kulowskiego na YT jednego dnia 3 opony w d*pę. W dziejących czasach liczy się pieniądz, a niestety czas to pieniądz. 

A pakując bezpośrednio na tira nie obchodzi mnie praktycznie nic, bo nie moje koła i nie mój ciągnik siodłowy i nie mój czas poświęcony na zwózkę, a później czas poświęcony na pakowanie z hali i lądowanie na gospodarstwie. 

zgodze się z tym co pisał przedmówca, ze kiedyś trend się odwróci i się zgodzę, bo jeszcze przed szaleństwem covidowym świat był normalny. A teraz są podupcone czasy i na te podupcone czasy, to moim zdaniem się nie opłaca trzymać wiec nie trzymam.

Putinowi powinni dać Nobla za wyzwolenie Świata od świrusa covidowego do tej pory h*j wie co by wprowadzili . Paszporty cyfrowe wprowadzali a Putin wyzwolił i chwała mu .

Opublikowano (edytowane)
33 minuty temu, ZenekBezSpodenek napisał(a):

Przelicz kolego jeżdżenie do skupu 40KM przyczepami, gdzie jeden zestaw wiezie około 15 ton, bo większych przyczep nie mam na ten moment. Mając 120 ton ile kursów muszę zrobić? '......

A skąd masz te 120 ton? Podobno obsiewasz 10 ha i sypie ci po 8 ton z ha🤔

image.png

Edytowane przez jacor73
  • Haha 2
Opublikowano (edytowane)
14 godzin temu, Stach123 napisał(a):

niedługo zamiast 3000 zł z łaską za hektar płacić , zapłacisz 3500 z laską 

eee a to dużo? Znajomy 10ha ornego 4 klasy za 2,5k jeszcze na kanwie rekordowych cen 2 lata temu sam dzierżawca zaproponował na nowej umowie z 2k na 2,5k, ja gdybym miał wydzierżawić łąkę to musiałbym właśnie zaśpiewać 3,5k bo niżej mi się nie opłaca. 3,2k mam na czysto z hektara poświęcając 8-10h rocznie pracy, a to liczę ze wszystkim, dojazdem, zaczepianiem maszyn  załadunkiem siana itd, jak by nie było dopłat i w kij programów z których można korzystać to i ceny za dzierżawę by spadły.

Edytowane przez Takeda
Opublikowano
21 minut temu, Stach123 napisał(a):

Dobrze że już niedługo rok szkolny się zacznie i największe biznesmeni rolni  pójdą do gimnazjum 

to ty nie wiesz, że jak skonczyłeś gimnazjum to je zlikwidowano?

• Haha 1
Opublikowano

No bo u nas zostanie tylko garstka dopłatowców z djp. Już niektórzy wstępnie zapytują o użyczenie krowy do djp oczywiście za odpowiednią opłatą, ale nie wiem, czy ich będzie stać bo moja krowa generuje ponad 2 tys. Musieliby oddać prawie wszystko😂

Opublikowano

Nie wiem czemu ludzie nie chcą dać pola w dzierżawę na umowę tylko wszystko na słowo, przecież jak da na umowę to ma nawet lepiej bo nic go nie obchodzi, żadnych kontroli nie będzie miał, co najwyżej w umowie napisać czynsz w wysokości tyle i tyle a pole dać na umowę 

Opublikowano
1 minutę temu, krzysiek277 napisał(a):

Nie wiem czemu ludzie nie chcą dać pola w dzierżawę na umowę tylko wszystko na słowo, przecież jak da na umowę to ma nawet lepiej bo nic go nie obchodzi, żadnych kontroli nie będzie miał, co najwyżej w umowie napisać czynsz w wysokości tyle i tyle a pole dać na umowę 

,.bo pamiętają jak zabierało...nasze państwo właścicielom ..i dawało motłochowi...

Opublikowano
2 godziny temu, 12Pafnucy napisał(a):

A ty?

Ja nie bo dopłaty będą tylko z umową a umowy nikt nie chce podpisać. 

Żeby być aktywnym rolnikiem wystarczy wziąć ekoschemat rolnictwo węglowe czyli będą pisać uprawa bezorka lub wymieszanie słomy a i tak ktoś inny będzie uprawiał i będzie gorzej niż teraz bo teraz przynajmniej część pozwala pisać rolnikowi o dopłaty a czynsz dzierżawny to inna bajka 

56 minut temu, krzysiek277 napisał(a):

Bo umowa wiąże a nie chcą się z niczym wiązać. 

Opublikowano
Godzinę temu, krzysiek277 napisał(a):

Bo sami złożą o dopłatę, akcyzę za paliwko. Od czasu do czasu suszowe, a jak bystry to i do zboża i kukurydzy dopłatę wyciągnie, a jak go wkur*isz, to cie z pola wypi*rdoli bez wypowiedzenia za porozumieniem stron.

• Like 1
  • Haha 1