Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Sprawa jest tego typu będę postawił budynek w którym będzie mieściła się chłodnia, zbiornik na mleko jakieś 600l lub 700litrow, i agregat do tego zlew bojler na ciepłą wodę i odpływ oraz będą mieściły się kany 

Powiedzcie że swojego doświadczenia jaki ten budynek musi mieć wymiary? 

Jak cenowo by wyglądało pobudowanie budynku? Za wszystkie odpowiedzi dziękuję jest to plan który muszę wykonać do lipca żebym miał gdzie wychowywać krowy 😉😃 

I czy muszą być płytki na ścianach czy tylko na podłodze ? I czy musi być zbiornik do wody ? A czy można połączyć zrobić odpływ do obory w rynsztok? I do zbiornika wpadnie do gnojowicy czy będzie spełniał to wymogi?  Poprzez jakie procedury trzeba przejść żeby budynek spełniał wymogi dojarni ? Wiem tylko że musi być nadany numer weterynaryjny i powiatowy lekarz musi przyjść na inspekcję 

Edytowane przez rolnikgospodarny95
Opublikowano

U mnie pomieszczenie 4x5 m . Zaczynał że zbiornikiem 550l później 1260l aktualnie 1850l . W pomieszczeniu jest myjka do hali udojowej ,odzysk ciepła 150l zbiornik okrągły 1.6 średnicy z agregatem długi na 2.5m . Na dłuższej ścianę dodatkowo są 2 drzwi , także inna ustawienie . Od siebie zrób jak najszersze dzwi . Mam dwuskrzydłowe 170cm i z perspektywy jakby były 2m to więcej możliwosci z wstawieniem zbiornika . A znam przypadki że muszą wybić ścianę aby wstawić zbiornik . Dzwi z profila 50x ileś także steropian 5cm wchodzi w grubość profila z dwóch stron blacha ocynk

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
  • Podobna zawartość

• Przez KTJW
      Witam, chciałbym wybudować oborę na krowy mleczne i pojawił się temat hali łukowej/namiotowej. Ale pojawiło się kilka niejasności. Jak wygląda sprawa skraplania w takiej hali, zdaję sobie sprawę że będzie się skraplać ale czy będzie kapać czy może spływać po plandece? Czy to będzie bardzo negatywnie wpływać na krowy? Czy w lato nie zrobi się tam sauna, jak jedna ściana i szczyty będą otwarte? Może ktoś użytkuje taką hale i chciałby się podzielić odczuciami.
    • Przez bartekb6
      Witam. Chcę założyć dojarek przewodowa na 30 sztuk. Dojarka oczywiście używana rury nowe. Cztery aparaty udojowe. Co doradzicie bo każda firma zajmująca się montażem ma odmienne zdanie jeśli chodzi o rury tzn czy zakładać rury mleczne 40 czy 52.mm? Oraz rury podciśnienia maja być 5/4 czy 1.5 (półtora cala)? Będę wdzięczny za wszystkie podpowiedz
    • Przez LUKASZ1455XL
      Witam mam 30 hektarów młodego lasu 6-7 letni i muszę go przeciąć i chcę kupić rębak i nie wiem czy mi będzie i się opłacało czy lepiej te gałęzie zostawić. Albo gdzieś to indziej sprzedać czy to się opłaca. Pozdrawiam
    • Przez Matti
      Planuje wykończeni obory uwięziowej w następujący sposób: krowy na matach legowiskowych bez słomy, a podłoga za stanowiskiem rusztowa. Jak oceniacie ten pomysł? Czy krowy będą się na nich dobrze czuły? Może też z was wie, czy takie rozwiązanie spełnia wymogi weterynaryjne dotyczące dobrostanu zwierząt?
      Czy na samych matach krowy nie będą miały otarć i odparzeń? Dla mnie takie rozwiązanie jest bardzo korzystne ze względu na niedobory słomy po zwiększeniu zasiewów roślinami pastewnymi, a w okolicy są 2 typy rolników: zajmujący się produkcja roślinną i zwierzęcą i oni sami potrzebują słomę, albo uprawiający dopłaty, u których jest słomy jest 1 bela/ha - szkoda paliwa. Wydaje mi się też, że tańszy sposób utrzymania brak nakładów na zbiór słomy i ścielenie, a także mam już sprzęt do usuwania gnojowicy. Jak widać teoria wygląda dobrze, a może ktoś wie jak będzie wyglądać praktyka?
    • Przez Wojtix92
      Witam , stoję przed zakupem śrutownika / gniotownika na nie wielkie gospodarstwo bydła plus trzoda , i moje pytanie czy warto kupić ten nowy , może ktoś ma jakieś opinie , pozdrawiam 

• Dodaj nową pozycję...
v