Skocz do zawartości

dmc przyczepy w dowodzie renault 103 14

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam. Ile powinno być dmc przyczepy z hamulcem w dowodzie rejestracyjnym renault 103 14 ? U mnie jest 5000kg z hamulcem i 1500kg bez. Czy też tak macie? Czy da się to zmienić? Ile powinno być wg producenta?

Opublikowano (edytowane)

Masz w traktorze instalację  pneumatyczną lub hydrauliczną do sterowania hamulcami w przyczepie? Jeśli nie, to O.1 maksymalnie 5000kg.

W DR Ursusa C-325 mam O.1 = 5200 kg a O.2 = 1500 kg.

W dowodzie rejestracyjnym ciągnika nie ma DMC przyczepy, jest tylko:

O.1 maksymalna masa całkowita przyczepy z hamulcem

O.2 maksymalna masa całkowita przyczepy bez hamulca

Edytowane przez bergman31
Opublikowano
47 minut temu, bergman31 napisał(a):

Masz w traktorze instalację  pneumatyczną lub hydrauliczną do sterowania hamulcami w przyczepie? Jeśli nie, to O.1 maksymalnie 5000kg.

W DR Ursusa C-325 mam O.1 = 5200 kg a O.2 = 1500 kg.

W dowodzie rejestracyjnym ciągnika nie ma DMC przyczepy, jest tylko:

O.1 maksymalna masa całkowita przyczepy z hamulcem

O.2 maksymalna masa całkowita przyczepy bez hamulca

Tak mam instalację hamulcy hydrauliczną.

Opublikowano

Skoro masz instalację hydrauliczną do sterowania hamulcami w przyczepie, to MMC przyczepy z hamulcami powinna być większa niż 5000kg. 

Na tabliczce znamionowej traktora nie ma MMC przyczepy?

Opublikowano
45 minut temu, bergman31 napisał(a):

Skoro masz instalację hydrauliczną do sterowania hamulcami w przyczepie, to MMC przyczepy z hamulcami powinna być większa niż 5000kg. 

Na tabliczce znamionowej traktora nie ma MMC przyczepy?

To to?

IMG_20250207_131724166.jpg

Opublikowano

P.T.C. EN kg - to jest maksymalna masa traktora w kilogramach = 6145 - 6650

P.T.R. EN kg - to jest maksymalna masa zestawu pojazdów (ciągnik z przyczepą/przyczepami) w kilogramach  = 25000.

Najłatwiej obliczyć maksymalną masę przyczepy hamowanej:

25000 kg - 6650 kg = 18350 kg.

O.1 = 18350 kg

O.2 = 1500kg

F.3 = 25000kg

Opublikowano
2 godziny temu, bergman31 napisał(a):

P.T.C. EN kg - to jest maksymalna masa traktora w kilogramach = 6145 - 6650

P.T.R. EN kg - to jest maksymalna masa zestawu pojazdów (ciągnik z przyczepą/przyczepami) w kilogramach  = 25000.

Najłatwiej obliczyć maksymalną masę przyczepy hamowanej:

25000 kg - 6650 kg = 18350 kg.

O.1 = 18350 kg

O.2 = 1500kg

F.3 = 25000kg

Czyli na podstawie tej tabliczki diagnosta może wystawić jakiś papier dla wydziału komunikacji?

Opublikowano (edytowane)

Diagnosta w każdej chwili może zmienić/określić parametry techniczne pojazdu. W tym konkretnym przypadku, diagnosta źle określił parametry O.1

Kilka lat temu podczas okresowego badania technicznego samochodu, diagnosta obniżył maksymalną masę całkowitą przyczepy z hamulcem. Auto od kilku lat było już zarejestrowane w Polsce ale OBT było robione przez innego diagnostę w innej stacji kontroli pojazdów.

W zeszłym roku, diagnosta uzupełniał mi parametry F.3, O.1 i O.2 w dowodzie rejestracyjnym traktora, którego mam od kilku lat. Gdy go kupiłem, nie były dostępne te dane, więc rubryki były puste. Teraz mam wartości większe niż chciałem.

3 godziny temu, agromichu napisał(a):

Czyli na podstawie tej tabliczki diagnosta może wystawić jakiś papier dla wydziału komunikacji?

Tak, diagnosta aby zmienić/określić parametry techniczne musi mieć jakiś dokument (np. dostępne katalogi) lub dane z tabliczki pojazdu. Diagnosta wystawi zaświadczenie, z którym należy udać się do Wydziału Komunikacji. Przy jednym, dwóch parametrach może obejdzie się bez wymiany dowodu rejestracyjnego. U mnie w DR traktora uległ zmianie jeden parametr i trzy były uzupełnione, więc pani naczelnik postanowiła wymienić DR na nowy.

W Dowodzie Rejestracyjnym traktora, jaką masz masę w rubryce F.3?

Opublikowano
47 minut temu, bergman31 napisał(a):

Diagnosta w każdej chwili może zmienić/określić parametry techniczne pojazdu. W tym konkretnym przypadku, diagnosta źle określił parametry O.1

Kilka lat temu podczas okresowego badania technicznego samochodu, diagnosta obniżył maksymalną masę całkowitą przyczepy z hamulcem. Auto od kilku lat było już zarejestrowane w Polsce ale OBT było robione przez innego diagnostę w innej stacji kontroli pojazdów.

W zeszłym roku, diagnosta uzupełniał mi parametry F.3, O.1 i O.2 w dowodzie rejestracyjnym traktora, którego mam od kilku lat. Gdy go kupiłem, nie były dostępne te dane, więc rubryki były puste. Teraz mam wartości większe niż chciałem.

Tak, diagnosta aby zmienić/określić parametry techniczne musi mieć jakiś dokument (np. dostępne katalogi) lub dane z tabliczki pojazdu. Diagnosta wystawi zaświadczenie, z którym należy udać się do Wydziału Komunikacji. Przy jednym, dwóch parametrach może obejdzie się bez wymiany dowodu rejestracyjnego. U mnie w DR traktora uległ zmianie jeden parametr i trzy były uzupełnione, więc pani naczelnik postanowiła wymienić DR na nowy.

W Dowodzie Rejestracyjnym traktora, jaką masz masę w rubryce F.3?

F3 mam ---

Opublikowano (edytowane)
51 minut temu, agromichu napisał(a):

F3 mam ---

Ten diagnosta co robił przegląd techniczny to jakiś małokumaty. Ma F.3 na tabliczce a wpisuje ---. Mało tego, nawet dla uproszczenia nie dodał F.2 do O.1 aby wyszło F.3 (chociaż nie zawsze F.2 + O.1 daje F.3 ale takie wyliczenie błędem nie będzie)

Opublikowano

Jak nie chcial to nie wpisał jak nie musial to nie wpisał i nic nie musi dodawać.

Jakby wlasciciel na to zwrócił uwage to by wpisał.

To tylko PL tu co nie trzeba to się pomija...

Opublikowano
10 godzin temu, andrzej78 napisał(a):

A jaką wartość  F.2 ?

F1 9500 F2 9500

Opublikowano
12 godzin temu, bergman31 napisał(a):

Kilka lat temu podczas okresowego badania technicznego samochodu, diagnosta obniżył maksymalną masę całkowitą przyczepy z hamulcem.

A nie był to przypadkiem jakiś francuski samochód? Nie tylko w nich ale tam najczęściej dmc przyczepy z hamulcem jest większe niż wynika z masy zespołu po odjęciu dmc samochodu ( I tak jest w homologacji i powinno być), a niektórzy diagności wpisują co wychodzi z masy zespołu i dmc pojazdu co jest w tym przypadku błędne). Choć taka metodę stosują jak to są jedyne dostepne dane przy pierwszej rejestracji. 

Opublikowano (edytowane)
5 godzin temu, agromichu napisał(a):

F1 9500 F2 9500

No to grubo ,bo na TZ max 6650 😉 Te dane to grubymi nićmi szyte.😁 I teraz porobiły się dopiero schodki , bo i F2 do wyprostowania ,ale jeżeli ta wartość pochodzi z zagranicznego dowodu to do odkręcenia tego stanu trzeba przychylności urzędu.😉

Edytowane przez andrzej78
Opublikowano
5 godzin temu, Alchemik napisał(a):

A nie był to przypadkiem jakiś francuski samochód? Nie tylko w nich ale tam najczęściej dmc przyczepy z hamulcem jest większe niż wynika z masy zespołu po odjęciu dmc samochodu ( I tak jest w homologacji i powinno być), a niektórzy diagności wpisują co wychodzi z masy zespołu i dmc pojazdu co jest w tym przypadku błędne). Choć taka metodę stosują jak to są jedyne dostepne dane przy pierwszej rejestracji. 

Zgadłeś, Renault Megane. 

Tu mam dane techniczne z fabrycznej instrukcji obsługi. 

20250208_150413.jpg