Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam mam taki temat jestem na Vacie od 5 lat i chce sprzedać maszynę a dokładnie ciągnik który zakupiłem na umowę kupna sprzedaży jeszcze przed przejściem na vat, czy teraz przy sprzedaży mam wystawić normalną fakturę? czy sprzedać go na umowę kupna sprzedaży ? wartość ciągnika to ok 70000zł jak kupowałem 8 lat temu był tańszy

• Confused 1
Opublikowano

W dniu w którym  przechodziłeś na wat miałeś prawo do odliczenia części tego watu od zakupionego traktora 3 lata wstecz  2 /5  WAT  i to z tego  powodu z tego co mi wiadomo musisz wystawić fakturę WAT . Ale ty kupiłeś na umowę więc tego watu nie mogłeś odliczyć  . Napisz do KIS nie się wypowiedzą na ten temat 

Opublikowano
13 godzin temu, przybyslawice5211 napisał(a):

Zapytaj w biurze rachunkowym ,zależy czy masz go wciągniętego do środkowe trwałych  

Nie wiesz, to nie wprowadzaj w błąd. Tylko faktura.

10 godzin temu, bizon1 napisał(a):

Ciekawe jak US podszedł by do sprawy darowizny na żonę  lub dzieci i po pół roku sprzedaż na umowę kupna sprzedaży 

Od takiej darowizny musisz zapłacić vat.

Opublikowano

Możesz zrobić jeszcze tak:,,opodatkowania darowizny VAT można byłoby uniknąć, gdyby podatnik wykupił lub wycofał samochód na cele osobiste (zamiast wykupu do działalności gospodarczej).

Opublikowano

Dostać WAT to fajnie , ale już sprzedać traktor i zapłacić WAT  to już dupka piecze i mowa tu tylko o samym WAT 

A ciekawiej  jest jak się płaci podatek w działalności i jest się  WATOWCEM  ,   jak rozwija  się działalność  to WAT  do zwrotu i żeby nie płacić 19 % podatku to inwestycja w kolejny sprzęt i kolejny zwrot WAT , wszystko pięknie ładnie ale jak przyjdzie zakończyć działalność to się okazuje że ta firma  a w zasadzie to co po niej zostało   jest  nie nasza tylko  Urzędu skarbowego , bo jak sprzedasz albo dasz darowizne to 23 WAT do zapłaty , piniążki za maszyne wracają jako zysk firmy i cyk 19 % podatku wtedy to  dopiero dupka piecze takiego wydojoneg................. 

• Haha 1
Opublikowano

Ty jesteś ograniczony umysłowo? Przecież wyraźnie napisał że kupił przed przejściem na vat a ty wypisujesz jakieś historyjki o dochodowym nie związane w ogóle z jego pytaniem. Jak dobrze to rozegra to nie zapłaci ani zł. 

Opublikowano

poosa nie chce pisać  to co myśle o tobie bo będzie ban , któryś z kolei właśnie przez ciebie , powiem tylko tyle że większego barana nie spotkałem na rolniczym padole 

• Haha 1
Opublikowano

"" zwolnienie z VAT przy sprzedaży „starych” maszyn obejmuje tylko łącznie następujące warunki: gdy nie przysługiwało prawo do odliczenia VAT przy ich nabyciu oraz maszyna nie była wykorzystywana do sprzedaży opodatkowanej."""

więc fakt że nie odliczył vatu od zakupu nie decyduje o zwolnieniu ,bo jeśli wykorzystywał ciągnik w gospodarstwie i odliczał tym samym oleje części itp . to sytuacja jest taka że powinien mieć go ewidencji środków trwałych ,więc chyba to nie jest tak piszesz 

20 godzin temu, poosa21 napisał(a):

Naucz się czytać bo myślenia to od ciebie nie wymagam. Przecież napisał że kupił ciągnik przed przejściem na vat i nie odliczył vatu od jego zakupu.

Opublikowano

Rolnik nie prowadzi ewidencji środków trwałych, jeżeli w ostatnim czasie nie zainwestował w niego i nie ma na to faktur to sprzedaż na umowę. Ale najlepiej iść do swojego us i się dowiedzieć. W zeszłym roku tak sprzedałem ursusa ale w ciągu ostatnich 4 lat nie brałem faktur na niego. 

Opublikowano

więc Stach123 miała rację że brak odliczenia vatu przy zakupie nie zwalnia z podatku przy sprzedaży bo muszą być spełnione oba przesłanki razem , więc kolego sam poczytaj a potem pisz bo tak to sam wychodzisz na" ograniczonego umysłowo "

Opublikowano
Godzinę temu, poosa21 napisał(a):

Rolnik nie prowadzi ewidencji środków trwałych, jeżeli w ostatnim czasie nie zainwestował w niego i nie ma na to faktur to sprzedaż na umowę. Ale najlepiej iść do swojego us i się dowiedzieć. W zeszłym roku tak sprzedałem ursusa ale w ciągu ostatnich 4 lat nie brałem faktur na niego. 

possa

Kiedy ty wydojony biznesmenie zrozumiesz że pojęcia nie masz i  nawet nie wiesz co piszesz ? jak ci ktoś wytłumaczy jak krowie na rowie to widzę że edytujesz te swoje mądrości 

bierzesz fakture na olej  i piszesz że wlewasz do skrzyni  ursusa ? albo masz znaczony olej napędowy ?  nie inaczej jest z częściami  zamiennymi tymi mniejszymi , na dodatek możesz mieć kilka traktorów takich samych , albo części pasują od innych modeli 

Kolega który ci tłumaczy wyrażnie napisał  że można sprzedać na umowę kupna sprzedaży jeżeli  temu ursusowi nie przysługiwało odliczenie WAT i   sprzęt nie był wykorzystywany do działalności opodatkowanej wtedy takiego ursusa możesz sprzedać na umowe kupna sprzedaży .

Trudno w to uwierzyć że ciągnik był na gospodarstwie 8 lat i nie był wykorzystywany do działalności opodatkowanej , ale równie trudno udowodnić pewnie również fakt że był wykorzystywany , więc się przyjmuje to co twierdzi właściciel . Nawet fakt kupna nowego silnika do tego ursusa i odliczenie z niego WAT  nie powinno stanowić problemu moim zdaniem przy  sprzedaży tego ciągnika na umowę  [ chociaż może być ciężko ] i  jest  to do obrony moim zdaniem [ tutaj pewnie są widełki cenowe i czasowe  ]  bo to że zainwestowałem w tego ursusa  nie musi oznaczać że był wykorzystywany do produkcji opodatkowanej .

Kolega który zadał pytanie odnośnie tego tematu kupił traktor na umowę kupna sprzedaży [ nie na fakturę WAT ]  tutaj jest też wątpliwość bo przepis mówi że nie ważne czy WAT odliczał czy nie  ,  liczy się czas od zakupu do przejścia na WAT  i  możliwośći odliczenia WAT [ 5 lat wstecz ] ale kupił go 3 lata wstecz przed przejściem na WAT jak by go kupił na fakturę WAT to możliwość odliczenia miał ze względu na okres ten 5 letni , ale kupił go na umowę kupna sprzedaży i defakto nie miał możliwości WATU  odliczyć  a to też pewnie ważne 

Opublikowano
2 godziny temu, onRolnik napisał(a):

więc Stach123 miała rację że brak odliczenia vatu przy zakupie nie zwalnia z podatku przy sprzedaży bo muszą być spełnione oba przesłanki razem , więc kolego sam poczytaj a potem pisz bo tak to sam wychodzisz na" ograniczonego umysłowo "

Kolejny nawiedzony, skoro jest możliwość sprzedaży bez vatu to czemu nie korzystać, u mnie się na to przygotowałem i oleje takie jak do kombajnu, na paliwo mam paragony (szwagier brał jak tankował samochód). 

Naszczęście jestem jeszcze na vacie i korzystam z tego skoro jestem biznesmenem i doje skarbówkę.

Opublikowano

Paragony to masz bo zbierałeś razem z kiepami pewnie na CPN byznesmenie , widać że jesteś żałosny ,  Urząd skarbowy interesuje jaki ty masz rodzaj oleju w kombajnie albo czy masz paragon na napęd , chłopie gdzie ty się uchowałeś ?? 

Opublikowano

to że nie odliczył vatu to nie jest przesłanką do zwolnienia przy sprzedaży ,widzę że nie rozumiesz przepisów i odpisujesz wyłącznie swoje przekręty ,druga sprawa to że ty oszukujesz  US to też nie jest regułą dla innych bo nie każdy musi być takim" biznesmenem"  co dla paru złotych ryzykuje i się podkłada

3 godziny temu, poosa21 napisał(a):

Kolejny nawiedzony, skoro jest możliwość sprzedaży bez vatu to czemu nie korzystać, u mnie się na to przygotowałem i oleje takie jak do kombajnu, na paliwo mam paragony (szwagier brał jak tankował samochód). 

Naszczęście jestem jeszcze na vacie i korzystam z tego skoro jestem biznesmenem i doje skarbówkę.

bardzo ładnie oszukujesz i kombinujesz i się tym jeszcze chwalisz a jest  to przekręt a nie regułą dla innych 

• Haha 1
Opublikowano

To czy odliczał WAT  na ten traktor  albo WAT z części zamiennych lub paliwo  od tego traktora który chce sprzedać na umowę kupna /  sprzedaży  moim zdaniem  nie ma znaczenia  . Skoro muszą być spełnione 2 warunki 1 .  nie odliczał wat przy zakupie i 2.   nie był wykorzystywany do sprzedaży opodatkowanej [  tzn. nie pracował  tak to trzeba rozumieć ]  . Tak że possa proszę wystawić fakturę WAT na ursusa bo ursus pracował   i zapłacić wat należny , a paragonów juz po CPN nie zbieraj . Pierwszy warunek jest oczywisty , drugi już taki nie jest oczywisty  jak się WATOWIEC uprze że nie był wykorzystywany a US mu to nie udowodni [ tutaj chodzi pewnie o te części zamienne dedykowane danej maszynie na który był odliczany WAT  ]  to mu sprzedaż na umowę   kupno / sprzedaż przejdzie .