Skocz do zawartości

Co zasiać oprócz zboża aby się nie narobić i dotacje wziąść dużo.

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Na IV klasie żeby było 8 ton to dwie grzybówki i 140kg N. Czy to tak dużo?

Że się żyta rodzi 4t na takiej ziemi to wina zaniedbań.

6 godzin temu, bamberszol napisał(a):

Co polecacie na mały areał 20hektarow? Nie chcę się narobić bo nie mam za bardzo czasu żeby tyrać w gospodarstwie bo chodzę do pracy na etat. A zaoszczędzony czas przeznaczyć dla rodziny.

🌽 Kukurydza

Jak w maju usługą zasiejesz tak sobie przypomnisz o niej w październiku żeby ją usługą zebrać. Cały nawóz dajesz pod korzeń, tuż po zasiewie chwasty i tyle Twojej roboty. Dodatkowy plus to to że możesz ją siać 10lat w monokulturze. 

Ewentualnie oddać w dzierżawę i zgarniać 3tys zł czynszu do hektara 😝

Opublikowano (edytowane)

140kg N a gdzie P i K? Bez tego 8 ton zrobisz? Od ziela można se darować bo już nie raz tak robiłem na życie, że bez odchwaszczania i ok. Ale jeszcze jakiś anty wylegasz a i tak jak będzie susza albo deszcze gdy będzie plonowało to zapomni o 8 tonach. I potem po 600 na żniwa może dadzą a może i nie dadzą 

Jak jest pełna 4 klasa to oczywiście można siać żyto, rzepak ale trzeba koło tego pochodzić. Jak coś gorzej niż 4 to już coraz mniejszy sens. A jak ktoś nie ma czasu albo nie ma już czym za bardzo robić to tylko dzierżawa albo miododajne. Ale do miododajnych dopłaty obcinają tez już tak fajnie nie wychodzi. 

Edytowane przez hubertuss
Opublikowano

No jasne woda, P i K, a nawet 4 łódki wapna na te hektary. Nie wiedziałem że o takich podstawach trzeba pisać. 

W żniwa sprzedają tylko desperaci, albo gdy jest klęska urodzaju i nie ma gdzie sypać. Sypie się wszędzie, nawet przez okno do pustej obory.

Niestety do gospodarki trzeba mieć trochę zaciecia a nie takie lelum po lelum 

• Like 1
  • Thanks 1
Opublikowano
5 godzin temu, bamberszol napisał(a):

Ale mówię że nie narobić. Się przy rzepaku trzeba być dyżurnym na polu a ja tego nie chce. Nie mam czasu na to ...nic nie wróci czasu przeznaczonego na bawienie się w gospodarkę na czas stracony nie poświęcony rodzinie. Dzisiaj majster ze szpachelka przychodzi i kasuje 120zl/ godzina . A rolnik jak ceni swoją godzinówke?

Sprzedaj to pole w pierony , bo ewidentnie widzć że ci wogule nie po drogdze z tą gospodarką , pójdziesz ze szpachelką do kogoś i będziesz ich kasował po 120 zł czy więcej i nie będziesz myślał o polu , tylko skupisz się w 1005 wówczas na rodzinie 

Opublikowano
42 minuty temu, tytanowyJanusz napisał(a):

No jasne woda, P i K, a nawet 4 łódki wapna na te hektary. Nie wiedziałem że o takich podstawach trzeba pisać. 

W żniwa sprzedają tylko desperaci, albo gdy jest klęska urodzaju i nie ma gdzie sypać. Sypie się wszędzie, nawet przez okno do pustej obory.

To nie chodzi że pisać czy nie pisać tu chodzi o to, że to kosztuje. PK droższe niż N. Może i w żniwa sprzedają desperaci ale nie każdy ma gdzie schować plon z 20 ha. A potem z tej obory wybierać przez te okna to tez praca  Czasami 100 zł na tonie naleci a czasami nie.

22 minuty temu, mysza103 napisał(a):

Sprzedaj to pole w pierony , bo ewidentnie widać że ci wogule nie po drogdze z tą gospodarką , pójdziesz ze szpachelką do kogoś i będziesz ich kasował po 120 zł czy więcej i nie będziesz myślał o polu , tylko skupisz się w 1005 wówczas na rodzinie 

Sprzedać zawsze może. Ja bym najpierw spróbował z dzierżawą może jakiś napaleniec się trafi i dobrze zapłaci albo z obsianiem tymi miododajnymi. Ale jak obcięli na nie dopłaty to już nie takie fajne wychodzi.

Opublikowano
51 minut temu, tytanowyJanusz napisał(a):

Sprzedaż w żniwa czasami wychodzi na jedno co przetrzymanie zboża do wiosny, szczególności jak ma się te kilka kilkanaście ha. A przerzucanie zboża zimą, gdzie wzrost na tonie to jest 50zł. Chyba, że masz możliwość zasypać przyczepy i w zimę tylko zapiąć za ciągnik i do skupu to czemu nie.

Opublikowano

Wszystko zależy gdzie się przechowuje i jakie się ma możliwości załadunku. Ja przechowuje i czasami różnie ten biznes wychodzi. Teraz chyba żyto 650 albo i nie. W żniwa było po chyba 550 czy 600.

Opublikowano
32 minuty temu, tytanowyJanusz napisał(a):

Się mi przypomniało 😄🤭

Kielnią chlap, dychę cap 😄

Rzucam kielnią, gładze pacą, a debile niech mi płacą 😄

Niby rymowanka i zabawne miało być a wyszlo realnie jak metr tynku ręcznego do 60 dych dochodzi i pewnie ta kielnia z 10 zł warta 

Opublikowano

Sprzedaj komuś kto ma pojęcie i wiedze rolnictwie. 4 klasa i 4t żyta, po co to żyto siejesz? Spokojnie rzepak, pszenica, jęczmień urośnie.

• Like 1
Opublikowano (edytowane)
19 godzin temu, hubertuss napisał(a):

To nie chodzi że pisać czy nie pisać tu chodzi o to, że to kosztuje. PK droższe niż N. Może i w żniwa sprzedają desperaci ale nie każdy ma gdzie schować plon z 20 ha. A potem z tej obory wybierać przez te okna to tez praca  Czasami 100 zł na tonie naleci a czasami nie.

No jasne że kosztuje. Gospodarstwo to firma. P, K, Ca to inwestycja w przyszłość zapewniająca dobre plony.

Niech będzie już te 4t/ha to już jest 80t z całości areału. Zmagazynować i dostać za to 8.000 zł więcej niż w żniwa piękna sprawa😎

No chyba że się nie chce robić i się mówi "ale to nic nie daa... " 😄😝

Edytowane przez tytanowyJanusz
Opublikowano
jarecki napisał:

32 minuty temu, tytanowyJanusz napisał(a):

Się mi przypomniało 😄🤭

Kielnią chlap, dychę cap 😄

Rzucam kielnią, gładze pacą, a debile niech mi płacą 😄

Niby rymowanka i zabawne miało być a wyszlo realnie jak metr tynku ręcznego do 60 dych dochodzi i pewnie ta kielnia z 10 zł warta 

ło kurna,majstry w oborze mi za 20 zł zrobili

Opublikowano
21 godzin temu, jarecki napisał(a):

Gdzie tyle płacą? Maszynowy  u nas z towarem poniżej 50, ręczny połowa tego

Opublikowano

Mazowieckie cena za tynki dochodzi do 70 zł z towarem brutto 

6 minut temu, Buszmen11 napisał(a):

Gdzie tyle płacą? Maszynowy  u nas z towarem poniżej 50, ręczny połowa tego

• Thanks 1
Opublikowano
47 minut temu, kris1235 napisał(a):

panowie z tą 4klasa i 8ton to nie przesadzajcie.jaki zysk netto np. jest na zbożu.?

Tutaj nie przesadzają tu u wielu to normalnie rekordy plony biją przynajmniej na tym forum w świecie wirtualnym.

3 minuty temu, tytanowyJanusz napisał(a):

Wcale nie przesadzamy. Zadbana ziemia + opady i jest to do osiągnięcia. 

Zysk każdy ma inny 

A jak opadów nie ma albo pada dzień w dzień jak plonuje to co?

Opublikowano

Panowie dodatkowo kiedyś dawali w łapę żeby 3klasa była 4 itd w okolicy najwięksi gospodarze nie wyciągają plonów powyżej 7t na 4klasie waląc full obornika nkp n grzybowki itd itd więc nie że kwestia zadbania tylko ma znaczenie ale i faktyczny urodzaj gleby