Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano
yacenty napisał:

w tym roku kupiłem 2 duże maszyny w niemczech i 3 różne drobne klamoty.

Nigdy nie jechałem - nie mam czasu na to.

jedna maszyna - mina, mimo ze kupiona od wielkiego dilera, druga maszyna super.

te drobne klamoty wszystkie super

Szkoda czasu na jazde

10 godzin temu, Andrz_ napisał(a):

Płłaciłem w jedną strone . myślisz ze po ile biorą za takie transporty po 2€ za km to standard 

Solitara kawałek za Berlinem - 450km od domu przywiozłem za 350E - tu nawet nie wychodzi 1e za km, a bardziej 3zł

Solitar 2.5t, 3m szeroka maszyna, na byle co nie zapakujesz

na jakich stronach szukałeś jeśli można spytać

Opublikowano
7 godzin temu, 19seba napisał(a):

Kurcze to sporo , znajomy mi mówił że za pół tego w jedną stronę by się udało , a często coś tam puszcza do przewiezienia z tego co wiem , dlatego pytałem czy w obie strony , no nic muszę się sam przekonać 

A nie wiesz czy jest jakiś limit kasy którą można mieć przy sobie w razie kontroli ? Coś czytałem że 10000 euro , niby umowę spiszemy ale jak by się nie udało na ten dzień załatwić transportu to trochę strach zostawić i kombajn i kasę 😃 chyba że to normalne jest i każdy tak robi bo handlarze raczej nie jeżdżą po kilka razy 

Transport niskopodwoziowy

Info@max-cargos.com

Gabaryty.net

781358866

Transport gabarytowy

Kiedyś mi się oferowali może Ci się przyda 

• Thanks 1
Opublikowano
28 minut temu, yacenty napisał(a):

ebay, strony dilerow, giełdy maszyn

na tamtejszych olx dużo oszustów jak u nas można na darmo się przejechać do Niemiec raz tak znajomy miał wszystko okej uzgodniona cena numer telefonu do kontaktu zdjęcia wszystko pięknie ładnie a później pojechał pod adres na umówiona godzinę telefon wyłączony brak kontaktu dlatego giełdy maszyn i dealerzy to najrozsądniej lub kilka maszyn jechać oglądać nigdy jedną 

Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, wojtal24 napisał(a):

ale autor tematu chce przywieść kombajn ziemniaczany o jakim hederze piszesz

Jak ziemniaczny to ok nie doczytałem. Ale te do ziemniaków też potrafią być różne i tez mogą wymagać rozbiórki.

1 godzinę temu, Alpacino napisał(a):

Na fakturę można w ciemno kupić od firmy lub od jakiegoś dealera ale od prywatnego na zakup trzeba uważać tak jak u nas ile było sytuacji że rolnika zrobili na zaliczkę czy inne bliki trzeba być ostrożnym w dzisiejszych czasach bo czasami ludzie zobaczą dobrą cenę i już pieniądze wysyłają bo okazja 

Jak jesteś rolnikiem ryczałtowym to i tak zakup chyba trzeba gdzieś zgłaszać powyżej jakiejś kwoty i wtedy u nas płacisz podatek od zakupu w Niemczech bo jak VAT to wiadomo faktura to inaczej a od prywatnego też inaczej to wygląda 

Jak prywatny to nawet jak się dogadasz i zajedziesz to ci może drzwi nie otworzyć bo się rozmyślił albo sprzedał komu innemu. Jest więcej ryzyka od prywatnego niż od firmy. Może zakup trzeba gdzieś zgłaszać ale w praktyce nikt tego nie robi. Czy to kombajn do ziemniaków czy zboża czy inna maszyna nikt nigdzie nie zgłasza nawet jak jest ryczałtowcem i nic nie płaci. Nawet jak to sprzeda przed upływem pół roku.

Edytowane przez hubertuss
Opublikowano
36 minut temu, hubertuss napisał(a):

Jak ziemniaczny to ok nie doczytałem. Ale te do ziemniaków też potrafią być różne i tez mogą wymagać rozbiórki.

Jak prywatny to nawet jak się dogadasz i zajedziesz to ci może drzwi nie otworzyć bo się rozmyślił albo sprzedał komu innemu. Jest więcej ryzyka od prywatnego niż od firmy. Może zakup trzeba gdzieś zgłaszać ale w praktyce nikt tego nie robi. Czy to kombajn do ziemniaków czy zboża czy inna maszyna nikt nigdzie nie zgłasza nawet jak jest ryczałtowcem i nic nie płaci. Nawet jak to sprzeda przed upływem pół roku.

Dlatego właśnie o tym wspomniałem że trzeba uważać na zakupy bo można się przejechać i wycieczkę sobie zrobić. A zakup w Niemczech od prywatnej osoby jak wygląda to nie wiem czy to jest na zasadzie umowy kupna sprzedaży czy jak w praktyce to wygląda czy płacisz on ci ładuje i sobie wracasz no jakiś dokument chyba trzeba mieć zakupu bo w razie jakaś kontrol na granicy chociażby czy ktoś nie ukradł. Może będzie ktoś tutaj kto robił takie zakupy szczególnie od osób prywatnych z gospodarstwa rolników jak to się przedstawia 

• Root Admin
Opublikowano
1 godzinę temu, Alpacino napisał(a):

na tamtejszych olx dużo oszustów jak u nas można na darmo się przejechać do Niemiec raz tak znajomy miał wszystko okej uzgodniona cena numer telefonu do kontaktu zdjęcia wszystko pięknie ładnie a później pojechał pod adres na umówiona godzinę telefon wyłączony brak kontaktu dlatego giełdy maszyn i dealerzy to najrozsądniej lub kilka maszyn jechać oglądać nigdy jedną 

w minionym roku 5 transakcji, zero problemów

• Root Admin
Opublikowano

solitar 30tys taniej niż podobne ofery w PL.

Hardik 50tys, ale okazał się miną, musiałem mu poświęcić dużo czasu i dołożyć jakieś 15tys, więc jeszcze duzo zostało.

Za te klamoty do siewnika to nawet nie szło tego u nas kupić

20241130_123158.jpg

209d3cd8-017b-4f57-a648-bb3bc3c2db23.jpg

28d158df-cebb-4522-8fcb-40d3dab90c60.jpg

Opublikowano
26 minut temu, yacenty napisał(a):

wiesz, ja nie szukam przygód, jak 5 maszyn kosztuje 100, a jedna 70 to się na nią nie łakomie

a moim zdaniem trzeba być rozważnym większość kupuję ze zdjęcia i jedynie sulky okazał się bardziej skorodowany ale już wstawiona nierdzewka no i kupa roboty przy piaskowaniu i malowaniu

Opublikowano

Jeśli o mnie chodzi to Niemiec się zarzeka że stan igła , ja tam po niemiecku nie umiem ale kolega za mnie z nim rozmawiał to mówił że wszystko wymieniał na bieżąco , zdjęć trochę wysłał , twierdzi że ma drugi kombajn ale dwa mu już nie potrzebne , jedyne nad czym się zastanawiam to czy brać od razu transport czy nie , zastanawiam się jak handlarze kupują od takiego prywatnego , czy wysyłają kasę i kiedyś tam załatwiają transport , bo podobno handlarzy to pełno z Polski dzwoniło 

Opublikowano
56 minut temu, yacenty napisał(a):

w minionym roku 5 transakcji, zero problemów

To tak jak u nas zależy jak trafisz mówię że trzeba uważać i liczyć się z tym że może nie wypalić u nas też co niektórzy nie są słowni nie jeden już przejechał pół Polski a na końcu się dowiaduje że sprzedane.  podobny przypadek miał znajomy co sprowadza samochody dogadał cenę w dniu wyjazdu do Niemiec przegląda ogłoszenia ten sam samochód został dodany drugi raz z wyższą ceną bo oczywiście cena była atrakcyjna i za duże zainteresowanie było i Niemiec wycofał się z transakcji z ładowarką w jednej z firm budowlanych w Niemczech wujek miał identyczną sytuację no wiadomo może to przez to że zainteresowanie było spore a jak wiadomo każdy chce jak najlepiej sprzedać 

3 minuty temu, 19seba napisał(a):

Jeśli o mnie chodzi to Niemiec się zarzeka że stan igła , ja tam po niemiecku nie umiem ale kolega za mnie z nim rozmawiał to mówił że wszystko wymieniał na bieżąco , zdjęć trochę wysłał , twierdzi że ma drugi kombajn ale dwa mu już nie potrzebne , jedyne nad czym się zastanawiam to czy brać od razu transport czy nie , zastanawiam się jak handlarze kupują od takiego prywatnego , czy wysyłają kasę i kiedyś tam załatwiają transport , bo podobno handlarzy to pełno z Polski dzwoniło 

Słuchaj według mnie jeśli to nie firma kasy się nie wysyła jedź na gorąco w samochód się pakuj obejrzyj zapłać niech ci wystawi jakaś umowę kupna sprzedaży czy fakturę żebyś miał dokument że kupiłeś no i wtedy transport załatwisz już na spokojnie. Druga opcja organizujesz transport kasa na miejscu i załadunek przy Tobie i wracasz za lawetą czy tam ciężarówką sobie już do domku 

• Thanks 1
Opublikowano

Właśnie ale taka umowa kupna sprzedaży zabezpieczy mnie jakoś w razie czegoś tylko tak żeby dało się później coś ugrać ? Bo obejrzę , spodoba mi się ale pewnie w tym samym dniu nie da rady załatwić transportu no i zostawię i kasę i kombajn , mogę wziąć transport od razu ugadac wszystko tylko z tego co tu piszecie to żeby nie trafić tak że powie że sprzedany i wtedy co z laweta ? 

Opublikowano

kasy można wysłać np 500 euro przy takim zakupie to żadne pieniądze nawet jakby stracić jeżeli ci zależy i raczej nie rozmawiaj tylko pisz na WhatsApp albo sms  lub e mail pismo to pismo jest forma nacisku 

• Thanks 1
Opublikowano
15 minut temu, 19seba napisał(a):

Właśnie ale taka umowa kupna sprzedaży zabezpieczy mnie jakoś w razie czegoś tylko tak żeby dało się później coś ugrać ? Bo obejrzę , spodoba mi się ale pewnie w tym samym dniu nie da rady załatwić transportu no i zostawię i kasę i kombajn , mogę wziąć transport od razu ugadac wszystko tylko z tego co tu piszecie to żeby nie trafić tak że powie że sprzedany i wtedy co z laweta ? 

Jak spieszcie umowę i swoje dane na miejscu to raczej nikt cię nie oszuka zapłacisz i transport zorganizujesz

• Thanks 1
Opublikowano
7 godzin temu, yacenty napisał(a):

Nie musisz podawać ceny. Laweciarze się bija licytując ceny.

Mój ostatni rekord to wydropak do siewnika. Kupiłem i opłaciłem w piątek o 20. W sobotę o 20 hydropaku był w domu

Koszt 600zl za paletę 

Tylko co tu porównywać transport kombajnu , do trnsportu palety ? Za kombajn trzeba zapłacić pełną stawkę , a za tą paletę to może ktoś przywieść za grosze bo po prostu jak będzie przewoził np ten kombajn to już ma zapłacony kurs , a tą paletę wrzuci gdzieś w kąt i będzie miał taki dodatkowy bonus , a w drugą stronę to nie przejdzie że ktoś już wiezie pełno gratów i ci jeszcze kombajn do tego dorzuci za symboliczne 100 czy 1000 zł 

Opublikowano
18 godzin temu, 19seba napisał(a):

Jak transakcja przebiegnie pomyślnie i będziesz miał u siebie daj znać 😁

Opublikowano

Kombajn dzisiaj przyjechał Wuhlmaus 1433 , transport jednak nie jest tak łatwo załatwić , od poniedziałku do wtorku cisza ,tzn nic konkretnie nie było mówione i nie wiadomo czy przywiozą czy nie , ceny od 1200 euro brutto mówili a na drugi dzien już cisza była,  większość wołała głównie od 1650 brutto do nawet 1800 netto  a wczoraj jak zaczeli szukać powrotów do Polski to coraz więcej osób dzwoniło i ostatecznie dogadałem transport za 1300 euro brutto  :) nawet części zapasowe dojechały wszystkie a leżały luzem na big bagu w zbiorniku

• Like 1
Opublikowano

przedwczoraj mnie wkurwili z vaderstad co tydzień 10 000 w górę - napisałem do Francji i siewnik kupiony -a może zapłacony transport z Francji 900 euro - wszystko to zbyt piękne odetchnę jak będzie na podwórku a tu niech się gonią z ich sprzedażą 

• Like 1
Opublikowano

Rolnik na VAT. Jak wyglądają kwestie podatkowe, jeżeli przykładowo ściągam traktor z Niemiec. Jeżeli na ogłoszeniu cena widnieje 50 000€ netto ,czyli 59 500 brutto. Płacę Niemcowi cenę netto, a w Polsce doliczają mi do tej ceny podatek 23% vat ? Czy jakoś inaczej ? Jakie są dodatkowe koszta związane z importem maszyny ?

• Root Admin
Opublikowano

Co to za manewr z naliczaniem i odliczeniem?

Masz fakturę VAT 0 i tyle.

Oczywiście przy odsprzedaży maszyny w pl trzeba odprowadzić VAT