Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
11 godzin temu, Polarek napisał(a):

Panowie ile kwasku cytrynowego na 100l cieczy 

To zależy od wielu czynników

-jakie ph wody wyjściowe

-jaka twardość wody

-jakie ph chcesz uzyskać

-czy dajesz coś co podnosi ph np bor

-czy dajesz śor które już zawierają kondycjonery wody

-ile wody na ha dajesz.

U mnie idzie od 50g do 200g

• Like 1
  • Root Admin
Opublikowano

Dziś 15l.

35l od siewu, może w końcu powschodzi tak jak trzeba.

Z drugiej strony fajnie że przed wyjazdem na urlop opryskalem ściernisko rzepaczane bo ono już rosło jak wściekle a tak już jest pięknie żółte.

Opublikowano
11 minut temu, yacenty napisał(a):

Dziś 15l.

Z drugiej strony fajnie że przed wyjazdem na urlop opryskalem ściernisko rzepaczane bo ono już rosło jak wściekle a tak już jest pięknie żółte.

talerzówka zniszczylbys tak samo i pobudził kolejne do wschodów ale no lenistwo wygralo

• Root Admin
Opublikowano
Teraz, Mateusz1q napisał(a):

talerzówka zniszczylbys tak samo i pobudził kolejne do wschodów ale no lenistwo wygralo

Talerzowka poszła 10 dni po siewie, drugi raz nie jadę talerzowka tylko zwalczam chwasty i nie przesuszam gleby. Mogę i być leniem.

Opublikowano (edytowane)

Powiat lubelski od strony Kraśnika 17 l ..... Czekamy na więcej 😁😁😁

11 godzin temu, Minkes napisał(a):

U mnie jeszcze nie wyszedł a już zjedzony

IMG20250905142333.jpg

Siałeś swój? Czy z zaprawiony 

Edytowane przez Cezar81
Opublikowano
W dniu 4.09.2025 o 22:06, Agrest napisał(a):

O zamojszyznę właśnie mi chodziło i Andpola

Ja Hrubieszów a do Zamościa mam 50 km

W dniu 4.09.2025 o 22:14, Łukaszek napisał(a):

Andpol to raczej na Hrubieszowie rządzi.

raczej okolice

Opublikowano
7 minut temu, Cezar81 napisał(a):

Sales swój? Czy z zaprawą 

dziś nie ma już zapraw.

Opublikowano (edytowane)
23 minuty temu, Cezar81 napisał(a):

Sales swój? Czy z zaprawą 

Z zaprawa. Nie sieje swojego.

16 minut temu, Tigon napisał(a):

dziś nie ma już zapraw.

To prawda

Edytowane przez Minkes
Opublikowano

Yebana Ukraina trzyma i chmur nie puszcza tylko do Zamościa Chełma a do mnie iść nie chcą . Dziś w tvn 24 Wasilewski mówił że wyż Rosyjski się umacnia i jeszcze posuszy trochę.

Opublikowano

W mojej gminie pchełka sieje spustoszenie , wschody średnie a to co zeszło to dziurawe i nie rośnie.... pryskac rzepach w fazie liścienii  to tak jak by na ziemię oprysk lał... ehhh 

Opublikowano

Witam jaka to faza rozwojowa ma już dwa liście własciwe można go po pryskać ? Mam na myśli samosiewy pszenicy... A kiedy można dać na dwuliścienne? Dodam że to jeden z lepszych egzemplarzy jest takich do 50% reszta mniejsza? Więc mam pytanie kiedy można wieżdżac z opryskiwaczem?

IMG_20250906_090412.jpg

Opublikowano
Godzinę temu, Minkes napisał(a):

U mnie jeszcze nie wyszedł a już zjedzony

IMG20250905142333.jpg

Jak nie wyszedł ? Przecież ładnie powschodziły,  rzadke widać elegancko ? 

1 godzinę temu, yacenty napisał(a):

Dziś 15l.

Trochę tego nie rozumiem,  samosiewy rosły jak wściekłe , czyli wody musiały mieć,  a to co zasiałeś nie może powschodzić z braku wilgoci ? 

U nas po innych latach samosiewy były prawie w kolano , a w tym roku może na 5- 7 cm wysokie i widać że usychają, tak było przynajmniej do wczoraj , bo wczoraj wieczorem i w nocy trochę deszczu spadło to wszystko ruszy 

• Root Admin
Opublikowano

Najwyraźniej płytko puszczona talerzowka i wał robią lepszą robotę od siewnika.

Poza tym talerzowka była dużo dużo wcześniej niż siew rzepaku.

Kolejną sprawą talerzowka to 1 uprawa. Siew rzepaku to 3 przejazdy więc też dużo bardziej przesuszona gleba

Tak wyglądał ten rzepak tydzień temu. Na najgorszym kawałku. Na lepszym było go dużo wiecej

20250831_195138.jpg

20250831_195148.jpg

20250831_195151.jpg

Opublikowano

Jak Ty liczysz te 3 przejazdy przy sianiu

1 orka  lub bezorkowiec

2 siew agregatem

16 minut temu, mysza103 napisał(a):

Jak nie wyszedł ? Przecież ładnie powschodziły,  rzadke widać elegancko ? 

Trochę tego nie rozumiem,  samosiewy rosły jak wściekłe , czyli wody musiały mieć,  a to co zasiałeś nie może powschodzić z braku wilgoci ? 

U nas po innych latach samosiewy były prawie w kolano , a w tym roku może na 5- 7 cm wysokie i widać że usychają, tak było przynajmniej do wczoraj , bo wczoraj wieczorem i w nocy trochę deszczu spadło to wszystko ruszy 

Jak można dopuścić samosiewy rzepaku żeby tak urosły 5-7 cm to powinny być zniszczone

Opublikowano (edytowane)
2 minuty temu, wilkołak napisał(a):

1 orka  lub bezorkowiec

2 siew agregatem

Jak można dopuścić samosiewy rzepaku żeby tak urosły 5-7 cm to powinny być zniszczone

A talerzowka po kombajnie?

Edytowane przez kamil800
Opublikowano

Samosiewy kiełkują bo leżą na nieruszanym ściernisku gdzie cały czas jest podsiąk I parowanie gleby. A dodatkowo resztki słomy łuszczyn po omłocie przykrywają te nasiona stwarzając stabilne warunki i chroniąc przed wysychaniem

• Root Admin
Opublikowano
22 minuty temu, wilkołak napisał(a):

1 orka  lub bezorkowiec

2 siew agregatem

W twojej wyliczance brakuje 0. Talerzowka na ściernisko.

Stąd 3 przejazdy 

7 minut temu, Agrest napisał(a):

Samosiewy kiełkują bo leżą na nieruszanym ściernisku gdzie cały czas jest podsiąk I parowanie gleby. A dodatkowo resztki słomy łuszczyn po omłocie przykrywają te nasiona stwarzając stabilne warunki i chroniąc przed wysychaniem

U mnie było ruszone

20250807_185107.jpg

20250807_185019.jpg

Opublikowano

Ale kiedy ile po omłocie?

Ja komentuję zdziwienie że w żniwa upadnie na ziemię i kiełkujący, a po pierwszym ruszeniu czy siewie już tak chętnie nie kielkują.