Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
5 godzin temu, Roxer napisał(a):

A ja z kolei z Derricka rezygnuję. Coś mu nie pasuje u mnie. Drugi rok z rzędu mam porównanie Derrick, DK Excentric i drugi rok z rzędu sypie pół tony z hektara słabiej. Derrick 3,8t/ha, Excentric 4,3t/ha, a agrotechniki w obydwu latach wszędzie identyczne

Pola porównywalne? Bo u mnie na 1 odmianie nawet 900 kg różnicy bo pola mocno się różnią klasą jak i położeniem.

U mnie Derrick też z reguły wychodził słabiej względem hybrydy ale siałem go świadomie na polach z mniejszym potencjałem. 

Opublikowano

hmmm, nie wiem. kuzyn mial na dobrych ziemiach hybrydy, 4.5 wyszły, derrick sypal podobnie. na jednym kawalku wyszlo mu pod 5 ton, u mnie derrick na lepszej ziemi tak samo. tam gdzie mamy zanizenia, przy rowach, kawalki czarnej ziemi sypie lepiej. u nas nie ma roznicy, czy hybryda czy populacja. przewaga derricka taka, ze sieje swoim i jest b.niski.

• Like 1
Opublikowano
2 godziny temu, FarmerDyzio napisał(a):

cały rok płaczesz, że największą suszę masz. Powinieneś się cieszyć i z 3t.

W tym na opady nie narzekałem (jedynie połowa kwietnia była sucha)  

Zresztą u nas ludzie kosza od 2t do 4. Zależy jak i gdzie wymrozilo.

A co Dyziu d*pa Cię coś piecze ?

Opublikowano
10 godzin temu, Claas88 napisał(a):

Pytanie trochę z innej beczki robi ktoś tu ścieżki na 12m siewnikiem 3m?

Zapewne ci co mają opryskiwacze 12 metrów i chcą mieć ścieżki to wszyscy robią , sam przez 10 lat robiłem pod opryskiwacz 12 metrów 

Opublikowano

zgodze sie z kolega, derrick jest wrazliwy na silby wiatr i grad. w. zeszlym roku tornado wymlocilo polowe. gosc z ubezpieczenia powiedzial, ze to traba powietrzna podobno byla. slupy lamala, drzewa, potrafila przeniesc sierdnie drzewo kilkanascie metrow. takie cos derricka wymloci na pewno.

• Like 1
Opublikowano
6 godzin temu, ahten napisał(a):

wyszlo kolo 120 zl/tona, wilgotnosc kolo 16

To taki gnój kosiłeś , rzepak 16% to inaczej nazwać się nie da jak gnój 

12 minut temu, andrzej224 napisał(a):

rzepak zszedł z 9,5 o 13 do 9 o 17. może pod koniec tygodnia sie wykosi

To co on nie dojrzały jeszcze , bo z doświadczenia wiem że jak słońce świeci i rzepak dojrzały to w godzinę powinno być zdecydowanie poniżej 9%

Opublikowano (edytowane)
Godzinę temu, mysza103 napisał(a):

To taki gnój kosiłeś , rzepak 16% to inaczej nazwać się nie da jak gnój 

Kombajnista mnie w chu zrobil, bo nawet nie sprawdzil ile ma w trakcie tylko na koniec. Taki  kolega. A oni aby tylko ha robic. Po wysypaniu wyszlo 14, po 2 dniach 15.5-16.

14% nie wyczujesz bez miernika

A smial sie, krzurzy sie to jest suchutki...

Edytowane przez ahten
dopisek
  • Sad 1
Opublikowano
8 godzin temu, ahten napisał(a):

@Tomek90 a co polecasz na lekkie ziemie na wschodzie polski, ale dobrze nawozone. Kws kiedys bylo ok ale ostatnie 2 lata sie nie sprawdza. 

Jaki bisytmulator?

A co brałeś z kws? Na słabszych batis i karly z pioniera ok u mnie byly. 

Opublikowano
40 minut temu, mysza103 napisał(a):

To co on nie dojrzały jeszcze , bo z doświadczenia wiem że jak słońce świeci i rzepak dojrzały to w godzinę powinno być zdecydowanie poniżej 9%

wszystkie w okolicy takie, u 3 znajomych wilgotność mierzyliśmy dzisiaj to każdy między 9 a 10%

Opublikowano
57 minut temu, Siedzacybyk napisał(a):

zgodze sie z kolega, derrick jest wrazliwy na silby wiatr i grad. w. zeszlym roku tornado wymlocilo polowe. gosc z ubezpieczenia powiedzial, ze to traba powietrzna podobno byla. slupy lamala, drzewa, potrafila przeniesc sierdnie drzewo kilkanascie metrow. takie cos derricka wymloci na pewno.

A który rzepak nie wrażliwy na grad czy trąbę powietrzną? 

Ponad 4t i przymrozki 52% zabrały 🙆‍♂️ co by było jak pogoda by dopisała 🤔

• Like 1
  • Thanks 1
Opublikowano
31 minut temu, Tomek90 napisał(a):

A co brałeś z kws? Na słabszych batis i karly z pioniera ok u mnie byly. 

Laurosa mialem rokordy ponad 6 ton, ale to 2 lata temu riccardo wtedy stabilnie kolo 4 ton na piachach

W poprzednim roku laurosa i riccardo 1-2 tony... najpierw mroz uwalil, pozniej przymrozki, susza i robaki

w tym riccardo kolo 2.5 - przymrozki 19%, oraz robaki. Ziarno drobniutkie i lekkie

Opublikowano
21 minut temu, ahten napisał(a):

Laurosa mialem rokordy ponad 6 ton, ale to 2 lata temu riccardo wtedy stabilnie kolo 4 ton na piachach

W poprzednim roku laurosa i riccardo 1-2 tony... najpierw mroz uwalil, pozniej przymrozki, susza i robaki

w tym riccardo kolo 2.5 - przymrozki 19%, oraz robaki. Ziarno drobniutkie i lekkie

Widocznie poprostu takie lata sie trafiły. Ja ten sezon w kws, 5 rok przyjeżdża przedstawiciel i tak zachwala to zobaczymy co to warte. Lauros i hiberia

Opublikowano

4,1ha średni plon 4,9t. Rok temu srednia 4,5 i myślałem że raczej ciężko będzie pobić wynik ale miłe zaskoczenie. Co najlepsze na jesieni nie było regulacji ale siew pasowy zrobił robote. Odmiana ilona