Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano
36 minut temu, yacenty napisał(a):

W najbliższym tygodniu 2 noce z -7. Mam się tym przejmować?

czemu średnio widzisz na zawieszanym?

20250201_132121.jpg

Niby z jakiego powodu masz się przejmować ?

52 minuty temu, arnoldino napisał(a):

Trzeba będzie zainwestować w końcu w rsm, gdzieś poszukać jakieś "podlewaczki", trochę średnio widzę to w zawieszanym. Jak tak patrzę na prognozy to się w najbliższym czasie na jakiekolwiek opady nie zanosi to sypać granule to tak nie bardzo

12 lat lałem zawieszanym 400 litrowym na 30 ha i jakoś lałem bezproblemowo na 

Godzinę temu, yacenty napisał(a):

Rzepak 6 dni po rsmie 

20250206_073555.jpg

Raczej 5 dni po , bo jechałeś 1 lutego 

Nie popaliło go praktycznie wcale

Opublikowano
2 godziny temu, wilkołak napisał(a):

Ziemia jest wilgna i będą przyrozki to ładnie ziemia przyjmie , myślisz że RSM nie potrzebuje wody do przemiesczenia

Na przemieszczenie się azotu w glebie z rsm potrzeba mniej wody niż na granule gdzie najpierw musi się rozpuścić a potem przemieścić. Poza tym poludniowa wielkopolska od 1,5 tygodnia brak opadów i co najmniej drugie tyle też bez konkretnego deszczu a wiatr codziennie i mocno wysusza. Dzisiaj trochę mżawi co jakiś czas ale to za mało żeby jechać.

2 godziny temu, yacenty napisał(a):

W najbliższym tygodniu 2 noce z -7. Mam się tym przejmować?

czemu średnio widzisz na zawieszanym?

20250201_132121.jpg

Krukowiak heros 600 te starsze modele mocną ramą nie grzeszyły, już tak była wzmacniana a i pojemność pod rsm nie powala no i ciężar pusty to jest jakieś 600 kg a różnie to bywa wiosną. Może się uda znaleźć jakiś ciągany w dobrych pieniądzach albo zostanie tego przezbroić.

• Root Admin
Opublikowano
35 minut temu, anto napisał(a):

dodawałeś ureaze?

Tak, inhibitor ureazy dodany

2 godziny temu, mysza103 napisał(a):

Niby z jakiego powodu masz się przejmować ?

12 lat lałem zawieszanym 400 litrowym na 30 ha i jakoś lałem bezproblemowo na 

Raczej 5 dni po , bo jechałeś 1 lutego 

Nie popaliło go praktycznie wcale

Pochmurno było i w sobotę i niedzielę więc nie miał od czego się przypalić 

Opublikowano

Rosa na saletrosan to trochę mało zwłaszcza że nie ma jeszcze oficjalnego pozwolenia na wjazd i lepiej żeby jak najkrócej leżało na wierzchu. Po co ma ludzi w oczy kłuć. Życzliwych nie brakuje.

Opublikowano

Saletra to chwila moment znika, rozsypie się ma suchym betonie to i wilgoć z powietrza ją rozpuści, obecnie do 20 lutego prognozy dla mojego reginu bez deszcze, aczkolwiek 2 tyg do przodu to może się zmienić, z saletra czekam jeszcze.

Opublikowano
Godzinę temu, yacenty napisał(a):

Tak, inhibitor ureazy dodany

Pochmurno było i w sobotę i niedzielę więc nie miał od czego się przypalić 

a jakby w nocy polał rsm na zmrożone rośliny , a w dzień było słonecznie . czy warto ? jka może być z przypaleniem

Opublikowano

Ja też czekam, raz że brak jakichkolwiek deszczy to nic z działania tego nawozu a poza tym przy takiej temp rośliny i tak jeszcze nie rosną. Warunki fajne do nawożenia bo delikatny mrozik trzyma do południa to nie musiałby zarywać nocy tylko przez pare dni na luzie sobie pykać po trochu,,, ale na razie czekam.

• Root Admin
Opublikowano
45 minut temu, anto napisał(a):

a jakby w nocy polał rsm na zmrożone rośliny , a w dzień było słonecznie . czy warto ? jka może być z przypaleniem

To przypalisz rośliny 

Opublikowano
6 godzin temu, mysza103 napisał(a):

O tym florovicie już była dyskusja z rok temu . Ogólnie wyszło tak że sporo kasy trza zapłacić za wodę,  bo składników odżywczych to tam jest jak kot napłakał 

Nie była o tym mowa. 

Opublikowano (edytowane)
6 godzin temu, wilkołak napisał(a):

Tam coś zostało , kto tak zniszczył , wcześniej nie widziałeś żeby coś zrobić, płoszyć 

Zostały szyjki, sarenki całymi rodzinkami żywiły się. 

Trzebaby zatrudnić kogoś z namiotem 24/7, żeby skutecznie je płoszyć, wokół na łąkach widać nocne legowiska...

A tak było w październiku

Snapchat-1012591276.jpg

Edytowane przez Karkol94
  • Sad 4
Opublikowano
4 godziny temu, Siedzacybyk napisał(a):

Granula saletry rozpusci sie w rosie. wody do przemieszczenia pitrzebuje kazdy nawoz. w płynie powinien byc relatywnie tanszy,bo suszenie i granulacja sa drogie. tym sie to w sumie rozni.

Jak zaczynałem stosować rsm ok 15 lat temu toróżnica była spora między saletrą a rsm , bo jednostki go tylko stosowały(rsm) , pamiętam jak pytałem wówczas o rsm to na 8 składów w koło to 5 wogule nie wiedziała co to jest , w 2 słyszeli ale nigdy tym nie handlowali , a tylko w jednym mieli na stanie w mauzerach , bo i zbiorników żaden skład na około nie miał bo po prostu tym nikt nie handlował , mieli tylko 7 mauzerów , bo ktoś też pierwszy raz brał więc mu zamówili . U mnie na wsi przez 3-4 lata tylko ja stosowałem rsm , dopiero potem trochę zaczynali , 

1 godzinę temu, Karkol94 napisał(a):

Zostały szyjki, sarenki całymi rodzinkami żywiły się. 

Trzebaby zatrudnić kogoś z namiotem 24/7, żeby skutecznie je płoszyć, wokół na łąkach widać nocne legowiska...

A tak było w październiku

Snapchat-1012591276.jpg

Niemożliwe żeby tak ojebały taki rzepak do gołej ziemi chyba że zdjęcie tego zjedzonego to jakieś kółko zjedzone ? bo jak całe pole to tych saren musiało być naprawdę opór