Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Dziś o 4.15 obudziły mnie ciągniki z rozsiewaczami i z lawetami, kizeryt wieżli. Super przymrozek był, teraz już się maże..

Opublikowano (edytowane)
16 godzin temu, yacenty napisał(a):

tak ten typ bakterii

Bakterie i azot, , jak dajesz azot to po co bakterie

U nas dziś -1, ale można siać bez przymrozku nawet

Edytowane przez wilkołak
Opublikowano
16 godzin temu, SawekBraczyk napisał(a):

Ja bo rozlewałem RSM. Ale jednak szybciej i wygodniej mi z granula robić i tak teraz już drugi rok będzie wszystko w granuli. 

Za mało haków masz żeby podać jako argument szybkość rozlania, chodź ja leje z prędkością 15km/h l, siejesz szybciej? 

21 godzin temu, wilkołak napisał(a):

Niema różnicy to co tańsze , wole mocznik bo ma inhibitor, a latem wiadomo że parowanie duże, no i szybciej rozsieje i tak rozsiewacz juz zachaczony , bo dap i corncali sieje na ściernisko

A tam pleciesz głupoty, ja ponad 30ha załatwię na jednym baniaku, a Ty ile na jednym plecaku? 

Opublikowano (edytowane)

Mi chodziło co u mnie szybciej wychodzi a nie u ciebie. Rozlewać ta 400l opryskiwacz to więcej pieprzenia jak roboty. Może jak uda się kupić większy opryskiwacz to się to zmieni. 

Edytowane przez SawekBraczyk
Opublikowano (edytowane)
13 minut temu, Tomek90 napisał(a):

Za mało haków masz żeby podać jako argument szybkość rozlania, chodź ja leje z prędkością 15km/h l, siejesz szybciej? 

A tam pleciesz głupoty, ja ponad 30ha załatwię na jednym baniaku, a Ty ile na jednym plecaku? 

Też 30 ha , ale rozsiewacz i tak zaczepionu po potas i fosfor sieje , nawóz przywioza ,a po RSM musze jechać , ziornik za drogo , bo ogólnie nie leje RSM , jedynie pod kukurydze , sieje niecałe 18 km/h

Edytowane przez wilkołak
  • Root Admin
Opublikowano

rsm podjezdza ciezarówka, ustawia co ma ustawić, pijesz kawe z kierowca i po pół godzinie towar zrzucony. Póżniej tez wygodnie stosujesz

Opublikowano
2 godziny temu, wilkołak napisał(a):

Też 30 ha , ale rozsiewacz i tak zaczepionu po potas i fosfor sieje , nawóz przywioza ,a po RSM musze jechać , ziornik za drogo , bo ogólnie nie leje RSM , jedynie pod kukurydze , sieje niecałe 18 km/h

Przy 2 autach w tym roku i baniak 22tys zwrócił się. 

Opublikowano (edytowane)

Ja nie kupie u siebie tak taniego jak TY z Litwy, miedzy RSM a saletra mała różnica i nie lubie palić rzepaku, jakim cudem zmieściłeś dwa auta w zbiornik 22 tyś

Edytowane przez wilkołak
Opublikowano
1 godzinę temu, yacenty napisał(a):

rsm podjezdza ciezarówka, ustawia co ma ustawić, pijesz kawe z kierowca i po pół godzinie towar zrzucony. Póżniej tez wygodnie stosujesz

Zbiornik za darmo dostałeś

Nie piernicze są dwa gospdarstwa co leją Rsm i pali im rzepak , jak raz polali na przymrozku to katastrofa była

Opublikowano
Godzinę temu, wilkołak napisał(a):

Ja nie kupie u siebie tak taniego jak TY z Litwy, miedzy RSM a saletra mała różnica i nie lubie palić rzepaku, jakim cudem zmieściłeś dwa auta w zbiornik 22 tyś

Saletra też jest importowana także co za różnica. 300zl na tonie ponad. 

39 minut temu, wilkołak napisał(a):

Kilka lat i nie nuczyli sie , papraczami nie są

Skoro, pala to są partaczami. Saletra też pali na przymrozku jak wyjdzie w dzień słońce 😉

• Root Admin
Opublikowano
59 minut temu, wilkołak napisał(a):

Kilka lat i nie nuczyli sie , papraczami nie są

jak widać nie nauczyli się, mi wystarczył 1 sezon, żeby połączyć kropki.

Opublikowano (edytowane)

To powiedz jak i kiedy siać żeby nic nie palł, tylko nie mów że w deszczu , lub przed , bo prawie nieraalne, jak dasz dobra rade to może coś spróbóje, końcówki mam 5 otworowe, 

Na przymrozku sieje saletrosan, saletre na suche rośliny

Edytowane przez wilkołak
Opublikowano (edytowane)

5 otworówe to jakie?  Siejesz tak żeby nie było "soczewki". 

Może być na przymrozku aby nie było słońca potem, może być na mokre rośliny aby potem nie było słońca, może być na suche rośliny i może być słonecznie, wiadomo nie pełne słońce. 

Może być też w deszczu wiadomo. 

Belka raczej wyżej, pilnować ciśnienia żeby sikało jak przy postacie, a raczej kapało. 

Edytowane przez Tomek90
  • Like 1
  • Root Admin
Opublikowano
21 minut temu, wilkołak napisał(a):

To powiedz jak i kiedy siać żeby nic nie palł, tylko nie mów że w deszczu , lub przed , bo prawie nieraalne, jak dasz dobra rade to może coś spróbóje, końcówki mam 5 otworowe, 

Na przymrozku sieje saletrosan, saletre na suche rośliny

jak nie w deszcz ani przed to rozlewasz bez słońca, jak rozlejesz przed słońcem to zrobisz tak jak ja kiedyś

pochmurny dzień i jest petarda

zobacz te dwa zdjęcia, mniej więcej po 10 dni po rozlewaniu rsm.

Tak jak @Tomek90 pisze:

1. Belka do góry

2. ciśnienie: 1.5 bara

20230312_091709.jpg

20220316_161555.jpg

20230223_193753 (2).jpg

12 minut temu, Tomek90 napisał(a):

Może być na przymrozku aby nie było słońca potem, może być na mokre rośliny aby potem nie było słońca, może być na suche rośliny i może być słonecznie, wiadomo nie pełne słońce. 

nawet na suchej roślinie jak dasz rsm i przyświeci słońce to poparzysz

Opublikowano

Właśnie, nie w tamtym roku lałem w słoneczny na odpowiedzialność @XTRO dzień i było w ok. 

Wiadomo całkowicie nie wyschły i gdzie łapneło wody to brzegu przypalone, ale dlamnie znośnie. 

Opublikowano (edytowane)

Na drugim zdjęciu jest przypalony, to belke masz półtora metra od ziemi ?

RSM trzeba lać w lutym czyli przeważnie na przymrozku i też nie pali wam wtedy

Za tydzień chyba pójdzie saletrosan

Edytowane przez wilkołak
  • Like 1
Opublikowano
10 godzin temu, tomek73 napisał(a):

10 dni przeważnie. 400 na raz nie  nie podoba mi się to. A ja raz dziennie nie jem. 

2 czy 3 razy przez całą wiosnę też nie jesz , więc wychodziło by z tego co piszesz że trzeba by cykać azot dolistnie co parę dni ,żeby się rzepak nie przejadł porównójąc go z odżywieniem człowieka 

• Root Admin
Opublikowano
2 minuty temu, wilkołak napisał(a):

bardzo czesto przymrozek = piękna pogoda tego samego dnia,

jak łapiesz pochmurny dzień -> nie ma przypaleń!!! Słońce robi przypalenia

9 minut temu, wilkołak napisał(a):

na 2 zdjęciu polałem w słoneczny dzień

Opublikowano
24 minuty temu, yacenty napisał(a):

jak nie w deszcz ani przed to rozlewasz bez słońca, jak rozlejesz przed słońcem to zrobisz tak jak ja kiedyś

pochmurny dzień i jest petarda

zobacz te dwa zdjęcia, mniej więcej po 10 dni po rozlewaniu rsm.

Tak jak @Tomek90 pisze:

1. Belka do góry

2. ciśnienie: 1.5 bara

20230312_091709.jpg

20220316_161555.jpg

Tyle że leje się zazwyczaj na przymrozku , żeby się w błocie nie ciapać , a jak wiemy w większości po przymrozkach jest słońce , bo jak jest pochmurno to i tych przymrozków za bardzo nie ma 

U mnie różnie jest leje kiedy trzeba i nie patrzę czy będzie słońce , bo jak bym czekał na pochmurny dzień to znowu by nie było przymrozku , a z przypaleniami to różnie wychodzi raz jest bez przypaleń , innym razem tak jak u ciebie na 2 zdjęciu , a czasami jest popalony dosyć bardzo , ale z tego co zauważyłem w żadnym przypadku nie odbija się to na plonie