Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
3 godziny temu, arnoldino napisał(a):

Poplony ozime itp. wpisane, zawsze marzec/kwiecień były przelewy, ze dwa tygodnie temu przelali końcowe ale z podstawy to mi się by zgadzało a tu taka niespodzianka. Ten rząd to jednak o nas dba jak mało kto😂😉

Chyba tylko 1 roku bylo osobno ekoschematy wyplacane a pozniej juz razem z podstawowymi 

Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, STACH1234 napisał(a):

W marcu / kwietniu wcześniej miedzyplony miałeś w rolnośrodowiskowych , teraz są w ekoschematach i wypłacają w zaliczkach i końcowych dopłatach 

Weź nie pie...dol. idź trolluj w nawozach a poważne tematy zostaw dla poważnych użytkownikow

Edytowane przez arnoldino
Opublikowano

Co się pajacu ciskasz ? przed ekoschematami były międzyplony w rolnośrodowiskowych potem je rozpatrywali razem z ekoschematami dobrostanowymi , aż w końcu rozdzielili dobrostanowe od pozostałych i jest 2 decyzje stawki za dobrostan jeszcze nie podali 

Opublikowano
37 minut temu, kamil800 napisał(a):

Chyba tylko 1 roku bylo osobno ekoschematy wyplacane a pozniej juz razem z podstawowymi 

Eko schematy jak ten co mam gdzie okres utrzymania roślin jest do 15 lutego to pomijając zaliczkę na niego co była w listopadzie razem z zaliczka na podstawę, rozliczenie końcowe dopłat w zeszłym roku było marzec/ kwiecień a w tym roku te same zasady co w zeszłym a już wypłacone prawdopodobnie wszystko. I nie trzeba czekać do 15 lutego żeby sprawdzić czy są faktycznie spełnione warunki. 

2 minuty temu, STACH1234 napisał(a):

Co się pajacu ciskasz ? przed ekoschematami były międzyplony w rolnośrodowiskowych potem je rozpatrywali razem z ekoschematami dobrostanowymi , aż w końcu rozdzielili dobrostanowe od pozostałych i jest 2 decyzje stawki za dobrostan jeszcze nie podali 

Nie osmieszaj się bardziej niż to robiłeś do tej pory

Opublikowano

Po wystawieniu decyzji nie jest możliwe kontrolowanie i nakaz  zwrotu . Tych co nie kontrolują to decyzje wystawiają i płacą , tych  co kontrolują podobnie tylko zależy od wyników kontroli 

Opublikowano
13 minut temu, arnoldino napisał(a):

Eko schematy jak ten co mam gdzie okres utrzymania roślin jest do 15 lutego to pomijając zaliczkę na niego co była w listopadzie razem z zaliczka na podstawę, rozliczenie końcowe dopłat w zeszłym roku było marzec/ kwiecień a w tym roku te same zasady co w zeszłym a już wypłacone prawdopodobnie wszystko. I nie trzeba czekać do 15 lutego żeby sprawdzić czy są faktycznie spełnione warunki. 

Napisałeś wypracowanie  i nic z tego nie wynika , wystarczyło pare krzyżyków zrobić 

5 minut temu, kamil800 napisał(a):

Ciekawe bo ja jakos musialem zwrocic za 2ha pare lat temu jak jeszcze były rolnosrodowiskowe ;)

Dostałeś decyzje do środowiskowych i płatność , a potem kontrolowali i kazali zwracać ?

Opublikowano (edytowane)
8 minut temu, STACH1234 napisał(a):

Napisałeś wypracowanie  i nic z tego nie wynika , wystarczyło pare krzyżyków zrobić 

Dostałeś decyzje do środowiskowych i płatność , a potem kontrolowali i kazali zwracać ?

Nie pamietam jak to bylo bo to juz z 6 albo 7 lat temu ale mialem juz wyplacone wszystko, potem bylem wzywany do "wyjaśnień", a finalnie skonczylo sie na tym, ze mialem zwrócić za te 2 ha w ktorych sie nie zgrywało 

Edytowane przez kamil800
Opublikowano

Z tego co pamiętam to też miałem rolnośrodowiskowe międzyplon i decyzje wystawiali po zakończeniu okresu w którym ten międzyplon miał być na polu [ chyba również 15 luty ]  i nie bardzo były podstawy do tego żeby wracać kasę bo miedzyplon mogłem już mieć zlikwidowany 

Opublikowano
1 minutę temu, tobago napisał(a):

A jak do wiosny ten nawoz zostanie jeszcze przykryty grubą warstwą śniegu to nie spłynie przy roztopach? 

Nie 

Opublikowano
11 godzin temu, kamil800 napisał(a):

A to dla nich nie jest zaden problem, ze ci wyplaca nawet w grudniu a kontrole zrobia w lutym. W razie nie spelnienia warunkow po prostu ci wystawia "kare", nakaz zwrotu i tyle.

W zeszłym roku były postulaty izb rolniczych żeby przyspieszyć wypłaty końcowe to się agencja tłumaczyła że nie mogą dla tych co mają niektóre eko schematy bo terminy i najpierw kontrola a potem ewentualna wypłata. A w tym wypłata przed terminem granicznym dla kontroli czy się działania wykonało i już przepisy nie przeszkadzają. To jest ciekawe.

Opublikowano
Godzinę temu, wilkołak napisał(a):

Wedlug mnie spłynie , jak ziemia nie puści na 5 cm 

pamietam pare lat temu tak było, ziemia głęboko zmarznięta i szybki roztop, cały topniejący śnieg płynął potokami jak po burzy bo ziemia nic nie przyjmowała,, głęboko skuta gleba puściła dopiero jak cały snieg stopniał i słońce ogrzewało grunt.byli tacy co wtedy rozsiali już nawozy to wszystko poszło w Bałtyk. 

Opublikowano
14 godzin temu, mysza103 napisał(a):

Chyba wyjątek żeby ktoś pisał że mu za dużo kasy przelali 

Mi kiedyś przelali dopłatę podwójne bo była poprawka we wniosku i byl drugi raz wysłany i przyszło 200 tys więcej 😂 ale odrazu zobaczyłem co jest grane  i zadzwoniłem to wyjaśnić panie grzecznie podziękowały bo prędzej czy później ktoś by się dopatrzył gdzie pomyłka poszła ;) mówiły że kiedyś była taka sama sytuacja ale gość wyciągnął pieniądze z konta i udawał że nie widział i żadnej pomyśleć koniec końców pieniedze oczywiście odzyskali ale ktoś robotę w agencji za to wtedy stracił 

Opublikowano
5 godzin temu, wilkołak napisał(a):

Wedlug mnie spłynie , jak ziemia nie puści na 5 cm 

Zależy jak się będzie topiło , jak na nawóz dopada śniegu i potem przy roztopach np. będą deszcze i zrobi się wysoka temperatura że będzie się to topić szybko to spłynie na 100%, albo jak nie spadnie deszcz , a za tydzień -2-3 będzie większy deszcz to również spłynkie bo ziemia nie wciągnie bo zmarznięta na skałe , 

A jak będzie to przebiegało powolutku to se będzie wolno rozmarzać ziemia i nawóz wchodzić w głąb z gleby 

4 godziny temu, kamil800 napisał(a):

Moze warto poczekać troche bo wyglada na to, ze idzie odwilż pełna gębą 

Screenshot_2026-01-22-10-14-05-927_com.android.chrome.jpg

Jak by faktycznie tak było jak tu wstawiłeś , i bez deszczu to tam gdzie nie ma śniegu to można by rozsiać , choć ja póki co się nie będę wyrywał , najpierw niech troszkę póści zamróz żeby się dało coś wykuć z ziemi i sprawdzić na ile te rośliny żyją 

Opublikowano
10 godzin temu, tobago napisał(a):

Sypiecie już jakieś nawozy? Cała Zachodnia Polska bez śniegu z przymrozkami więc dobre warunki by rzucić choćby kizerytu. 

Ja myślę w sobotę coś zaatakować. Dolnoslaskie

Opublikowano

Rzepaki które miały jesienią nie dobory azotu to bardzo kiepsko wyglądają lub pózniej siane miejscami goła ziemia. U mnie rzepak był dożywiony to wygląda ok. Najwięcej było -16 śniegu coś było ale bez rewelacji.

Opublikowano
8 godzin temu, Raptus902 napisał(a):

Rzepaki które miały jesienią nie dobory azotu to bardzo kiepsko wyglądają lub pózniej siane miejscami goła ziemia. U mnie rzepak był dożywiony to wygląda ok. Najwięcej było -16 śniegu coś było ale bez rewelacji.

Też mam podobne odczucia. W tym roku opóźniony siew nie zadziałał. Sam siałem chyba 28.08. u mnie późny siew rzepaku to 12.09-25.09 i tak ludzie sieja

Jakbym miał taki rzepak, to bym już jutro siał z grubej rury azot

Opublikowano (edytowane)

Ja czekam do końca lutego, własne nasiona nie spieszę się i średnio co roku grubo ponad 4. Do tego u nas teren nie równy Ziemia zmarznięta nie wiem co teraz ten azot miałby robić? Chyba sobie by popłynął do Bałtyku.

Edytowane przez Tigon