Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano (edytowane)

Jutro jadę z toprexem, zastanawiam się czy ma sens dodać litr Labradora, samosiewów trochę wyskoczyło 

Edytowane przez Cezar81
Opublikowano

Jutro pojadę z mikro + bor w celu wyczyszczenia opryskiwacza - zastanawiam się czy dołożyć coś na poprawkę regulacji? Czy dać mu już rosnąć? Na 4- liście poszło po 0,5 tebukonazolu i zamiennika Carycy

Na stanie mam tebukonazolu i metkonazol

IMG_20251004_172903.jpg

Opublikowano

Witam. 2,5 tygodnia temu zabieg na dwuliścienne metazachlor 1,55 l + navigator 0,28 l/ha. Chwasty niby ładnie się zwijały, bodziszki tylko nie ruszone, a dzisiaj widać że te chwasty jakby odżyły. Robi się na polu zielono, czy teraz to już tylko Corvetto? 

Opublikowano
50 minut temu, wilkołak napisał(a):

25 % roztwór, ryzykowne ja dałem 12,5 %, czyli 25 kg mocznika na hektar

Nie stosowałem ale mozna rozbić na 300l? Przecież wczesna faza. 

2 regulacja, w sumie 2 zabiegi z odżywkami i szkodnikami za około 150zl 

IMG_20251007_152840.jpg

IMG_20251007_153344.jpg

Opublikowano

Panowie rzepak u mnie pierwszy raz na gospodarstwie. Jak byście rozwiązali regulację na takie plantacji lub co na ten moment należałoby tu podziałać? Rozbieżność wzrostu bardzo duża myślę, że ze względu na warunki pogodowe. Na ten moment była zrobiona doglebówka, jeden zabieg insekcydowy i samosiewy. Podpowiecie jakieś konkretne rozwiązania na regulację, grzybówkę no i pewnie jakaś odżywka do tego. Człowiek się dopiero uczy tego a rok chyba trafił się dosyć trudny przynajmniej u nas. Za wszelkie podpowiedzi szczerze dziękuję pozdrawiam

IMG_20251004_111905683.jpg

IMG_20251004_111400624.jpg

IMG_20251004_111141201.jpg

Opublikowano

Coś "wycina" rośliny na szyjce korzeniowej, widać tylko mrówki, które chętnie gryzą w tych miejscach. Na foto też są widoczne. Miał  ktoś taki przypadek, jakieś pomysły jak temu zaradzić??

20251007_180534.jpg

20251007_180052.jpg

20251007_180631.jpg

Opublikowano

No i nie dało się dziś zrobić regulacji. Dziś były kompletnie mokre rosliny. Wcześniej przymrozki albo wiatr albo deszcz. Rzepak ma chyba już 6-8lisci. Kolejny tydzień wiatr i deszcz. Będzie już dużo za późno. Ciekawe czy w ogóle się da jeszcze zrobić

Opublikowano
21 minut temu, GRZES1545 napisał(a):

Taki gesty czy wyrosniety ? 

Grześ ani jedno ani drugie. 

Siane 40szt gdzieś, a ile jest to różnie 10-50.

Stożek dość wciągnięty, ale liście tutaj akurat nie leżą po tej regulacji, caryx tebu już tak. 

Opublikowano
9 godzin temu, Damianek20 napisał(a):

U was też dziś na - było ? 

LHR/LZA 

Miałem skracać ale chyba odpuszczę sobie bo i jakiś deszcz nadają 

LHR +2 najmniej przy gruncie 

Opublikowano
56 minut temu, LsGelu napisał(a):

Panowie rzepak u mnie pierwszy raz na gospodarstwie. Jak byście rozwiązali regulację na takie plantacji lub co na ten moment należałoby tu podziałać? Rozbieżność wzrostu bardzo duża myślę, że ze względu na warunki pogodowe. Na ten moment była zrobiona doglebówka, jeden zabieg insekcydowy i samosiewy. Podpowiecie jakieś konkretne rozwiązania na regulację, grzybówkę no i pewnie jakaś odżywka do tego. Człowiek się dopiero uczy tego a rok chyba trafił się dosyć trudny przynajmniej u nas. Za wszelkie podpowiedzi szczerze dziękuję pozdrawiam

IMG_20251004_111905683.jpg

IMG_20251004_111400624.jpg

IMG_20251004_111141201.jpg

20-25 kg mocznika dolistnie 

7 kg siarczanu magnezu 

Odżywka azotowo fosforowa np. Plonvit Phospho, osd fosfor lub fosforan monoamonowy -jakieś 3 kg

Ja ta recepturę przeczytałem tu pare dni temu i naprawdę widzę efekty 

Możesz jeszcze dorzucić 1l rootstar

• Like 1
Opublikowano
51 minut temu, Tomek90 napisał(a):

Grześ ani jedno ani drugie. 

Siane 40szt gdzieś, a ile jest to różnie 10-50.

Stożek dość wciągnięty, ale liście tutaj akurat nie leżą po tej regulacji, caryx tebu już tak. 

W każdym razie dobrze wygląda, u nas takich w tym roku jeszcze nie uświadczyłem.🙆‍♂️

Opublikowano (edytowane)
16 minut temu, ervyn napisał(a):

Z czym ta mieszanka taka dobra? Siarczan magnezu i mocznik. Cenowo podejrzewam że wychodzi gorzej niż mocznik i siarczan rozpuścić.

Azot N całkowity: 37%

Azot N amidowy: 37%

Tlenek magnezu MgO rozpuszczalny w wodzie: 6,5% (3,9% Mg)

Trójtlenek siarki SO3 rozpuszczalny w wodzie: 12,8% (5,1% S)

Znalazłem na internecie gdzieś cene jedną worek 20kg - 55 zł 

Dawka niby 20kg/ha. Tak otrzymany roztwór roboczy w dawce na 1 hektar dostarcza roślinom 7,4 kg N, 2,6 kg SO3 i 1,3 kg MgO.

Edytowane przez ROLOMAZ
Opublikowano
23 minuty temu, ROLOMAZ napisał(a):

Azot N całkowity: 37%

Azot N amidowy: 37%

Tlenek magnezu MgO rozpuszczalny w wodzie: 6,5% (3,9% Mg)

Trójtlenek siarki SO3 rozpuszczalny w wodzie: 12,8% (5,1% S)

Znalazłem na internecie gdzieś cene jedną worek 20kg - 55 zł 

Dawka niby 20kg/ha. Tak otrzymany roztwór roboczy w dawce na 1 hektar dostarcza roślinom 7,4 kg N, 2,6 kg SO3 i 1,3 kg MgO.

16kg mocznika i 8kg siarczanu magnezu siedmiowodnego.

Mocznik Pulrea 220zł/100kg x 0,16 = 35zł

Siarczan magnezu  140zł/100kg x 0,08 = 11,2zł 

46,2zł jeśli tamto kosztuje koło 55 to w sumie spoko no, nie trzeba dwóch rozpuszczać. 

Opublikowano
8 godzin temu, Tomek90 napisał(a):

Nie stosowałem ale mozna rozbić na 300l? Przecież wczesna faza. 

2 regulacja, w sumie 2 zabiegi z odżywkami i szkodnikami za około 150zl 

IMG_20251007_152840.jpg

IMG_20251007_153344.jpg

Jakie to tam odżywki dajesz? Pisałeś ze rzepak jasny że coś tam, co ty chcesz od tego rzepaku? Jest git