Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano
W dniu 2.10.2025 o 10:15, ervyn napisał(a):

Najtaniej to wypada fosforan monoamonowy, polecam z ICL

Co na drugą regulację dość wyrośniętego rzepaku? Pierwsza była trochę spóźniona poszło 0,65 Caryx + 0,7 tebu + 0,15 metko. Chciałbym dać Moddus i protio tylko w jakich dawkach?

Jak dawkujesz ten fosforan ?
Ja widzę jakiś tam efekt nawet tej odżywki mocznika z fosforem i chyba planuję poprawkę :D
Miałem dodawać bor ale w ostatniej chwili mi się ręka zawahała może i dobrze.

Opublikowano
12 godzin temu, ervyn napisał(a):

Ja takie rzepaki będę robił w środę tebukonazolem 250g/ha. Miałem zakupiony Caryx ale zostawiam go na wiosnę.

Litr tebu to 30zl netto, to chyba nie tak niewiele drożej 

Też zamiarowalem w środę podać po 0.8 l tebu , ale czy coś z tego bedzie to nie wiem , niby na jutro mówią pogodę ale póki co coś tam z nieba cały czas leci

Opublikowano
12 minut temu, Lubeelskirolnik napisał(a):

Jak dawkujesz ten fosforan ?
Ja widzę jakiś tam efekt nawet tej odżywki mocznika z fosforem i chyba planuję poprawkę :D
Miałem dodawać bor ale w ostatniej chwili mi się ręka zawahała może i dobrze.

2-3kg/ha

6 minut temu, mysza103 napisał(a):

Też zamiarowalem w środę podać po 0.8 l tebu , ale czy coś z tego bedzie to nie wiem , niby na jutro mówią pogodę ale póki co coś tam z nieba cały czas leci

No i wczoraj też 8 litrów. Takie 8 litrów w październiku to 3 dni widać. W lipcu to rano 8 litrów a wieczorem kombajny jadą próbować 😅

Opublikowano (edytowane)

Zauwazyłem na jednym kawałku rdest plamisty  takimi gniazdami. Czym go skasować?

Sam chlopyralid wystarczy?  ewentualnie mozna połączyc to z mikro? czy nie bardzo?

Edytowane przez Okisz
Opublikowano (edytowane)

Chlopyralid nie weźmie Ci ani komosy ani przytulii. 

Godzinę temu, Okisz napisał(a):

Zauwazyłem na jednym kawałku rdest plamisty  takimi gniazdami. Czym go skasować?

Sam chlopyralid wystarczy?  ewentualnie mozna połączyc to z mikro? czy nie bardzo?

Powinien wziąć w dawce 0,4 l/ha, ale może bez mikro.

Edytowane przez Fugeo
Opublikowano
45 minut temu, Fugeo napisał(a):

Chlopyralid nie weźmie Ci ani komosy ani przytulii. 

Powinien wziąć w dawce 0,4 l/ha, ale może bez mikro.

Dzieki. To zrobie osobno. Ile poczekac po aplikacji chlopyralidu z wjazdem z mikro? 2-3 dni bedzie ok? 

Opublikowano

Witam , Panowie mam dylemat będę zaczynał odchwaszczanie rzepaku późno siane plan jest taki:

Nawigator 0.25 + 1.5l mezzo , czy do tego mogę dorzucić Robak ?

W następnym tygodniu 

Lablador 1l na hektar + caryx ewentualnie z tebu po 0.5l na hektar + śm***dziel od robaków + bor+ mocznik 20kg na hektar , jaki odstęp czasowy między tymi zabiegami zachowac ?

Na niektórych kawałkach gdzie będę atakował nawigator + mezzo rzepak jest malutki słabiutki uszkodzi go ,? Z góry dzięki za odpowiedź i pomoc 

Opublikowano (edytowane)

Normalny, jedynie bor z robakiem może się gryźć jezeli chodzi o ph i te jednoliścienne z tym wszystkim, aczkolwiek przy 1l/ha nic bardzo złego się stać nie powinno.

Edytowane przez PTrend
Opublikowano
1 godzinę temu, Okisz napisał(a):
2 godziny temu, Fugeo napisał(a):

Dzieki. To zrobie osobno. Ile poczekac po aplikacji chlopyralidu z wjazdem z mikro? 2-3 dni bedzie ok? 

Myślę że tak, mikro najlepiej jak będzie ciepło.

Mocznik z siarczanem może przypalić rzepak przy aktualnej pogodzie tzn pełne słońce i jakieś 15 stopni?

Opublikowano
4 godziny temu, Lubeelskirolnik napisał(a):

I ile razy robisz takie dokarmianie mocznik + fosforan słabych rzepaków ? 

W tantym sezonie poszło raz na jesień i dwa razy wiosna. Teraz na jesień pójdzie raz i na wiosnę pewnie też raz.

Opublikowano

Ja dałem 0,5 caryks i 0,50 tebu do tego 10kg mocznika i 2kg odżywki  a w piątek poszło 12 kg mocznika i 3 kg odżywki boru trochę cynku molibdenu i aminokwasy 

Zrobiłem dziś 1,40h reszta jutro bo nie wiem czy nie będzie pod kreską 

Opublikowano

Pół dnia człowiek chodził wokół opryskiwacza, aż zebrało się na odwagę :D wjechała regulacja. Pogoda na następny tydzień mocno średnia, nie dość że opady to spadki temperatur - teraz nie były to idealne warunki, ale myślę że będzie dobrze.

IMG-20251007-WA0029.jpeg

Opublikowano
Zetix napisał:

Pół dnia człowiek chodził wokół opryskiwacza, aż zebrało się na odwagę :D wjechała regulacja. Pogoda na następny tydzień mocno średnia, nie dość że opady to spadki temperatur - teraz nie były to idealne warunki, ale myślę że będzie dobrze.

IMG-20251007-WA0029.jpeg

jakie środki lub substancje poszły ?

Opublikowano
dexter1908 napisał:

U mnie jeszcze bez oprysków. Ladiva czeka. Jak nie przymrozki to teraz ciągle pada. Miejscami rzepak już zakrywa ziemie. . .

to już lepiej odpuścić la dive i dać na wiosne korvetto

PTrend napisał:

Normalny, jedynie bor z robakiem może się gryźć jezeli chodzi o ph i te jednoliścienne z tym wszystkim, aczkolwiek przy 1l/ha nic bardzo złego się stać nie powinno.

z lenistwa też zrobilem taka miksturę i już dwa tygodnie pewnie minęło a pszezyto rosnie bez najmniejszych oznak,i dziś poszła mikstura ale bez labladora

Opublikowano
Godzinę temu, Zetix napisał(a):

IMG-20251007-WA0029.jpeg

Ja też zaatakowałem popołudniem dwa kawałki. Myślę to samo co Ty