Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano (edytowane)

Ja właśnie skończylem, trochę wiało ale belka w dół mniejsza prędkość i jazda. Poszło 0,2 Proleaf Aqua + Caramba 0,5 + Tobias Pro 0,5 + Sherpa 0,25 + Proleaf Max 1,0 + PROCAM Bor 1,0 + PROCAM Mangan 1,0. 

Stożek w Auckland 10-15cm, Triathlon, Batis 5-10cm przymrozek dopiero w niedziele rano, powinno być ok. 
Robaka w naczyniu zero. 

Edytowane przez ervyn
Opublikowano
5 godzin temu, robi57362 napisał(a):

holera wie co robić, jechać po południu z toprexem i pakietem micro czy czekać do po ochłodzeniu,w niedzielę w dzień-2 noc -4 i tak koło zera pare dni od niedzieli

Podbijam, następny tydzien u mnie zimny bez warunków

Opublikowano
1 godzinę temu, arnoldino napisał(a):

Wszędzie wieje tylko u jednych słabiej a u innych mocniej. Eżektory zakładasz i lecisz z robotą, przerzuciłem się na nie i nie mam zamiaru wracać do zwykłych.

No przy porywach do 40-50 km to eżektor nie pomoże 🤣 nie będę pylil w atmosferę 

Opublikowano (edytowane)
30 minut temu, ervyn napisał(a):

Ja właśnie skończylem, trochę wiało ale belka w dół mniejsza prędkość i jazda. Poszło 0,2 Proleaf Aqua + Caramba 0,5 + Tobias Pro 0,5 + Sherpa 0,25 + Proleaf Max 1,0 + PROCAM Bor 1,0 + PROCAM Mangan 1,0. 

Stożek w Auckland 10-15cm, Triathlon, Batis 5-10cm przymrozek dopiero w niedziele rano, powinno być ok. 
Robaka w naczyniu zero. 

Bardzo podobnie u mnie poszlo tylko trocho wiecej metkonazolu 40g i i 150g tebu, bor, aminokwasy i robal. I to poszlo na ten co ma 15cm a ten co ma 5-10cm zostawilem. I tak maly wiec ten akurat moze sie uda zrobic po tej "zimie"

Cala sroda ciepla, caly czwartek i piatek pod 20 stopni. Sobota 10 stopni. No i noce min 7 stopni. Przez tyle dni i tak cieplych musi sie to juz "przemielic" i nie zaszkodzi. Jedynie co tu zaszkodzi to ten całodobowy mroz (jezeli sie sprawdzi) rozsadzi kazda roslinke 🙈 na niedziele nadaja u mnie caly dzien snieg. To by byla dobra opcja jakby troche go przysypalo

Edytowane przez kamil800
Opublikowano

Jak populacja to uciec przez te dni nie powinna, gorzej z hybrydą. Kolega ma obok rzepak populacyjny siany w terminie też nie oszczędza na nawożeniu i ochronie i w stosunku do mojej hybrydy jakieś 10 cm niższy i bardziej na spokojnie sobie rośnie. 

Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, arnoldino napisał(a):

Wszędzie wieje tylko u jednych słabiej a u innych mocniej. Eżektory zakładasz i lecisz z robotą, przerzuciłem się na nie i nie mam zamiaru wracać do zwykłych.

Eżektory robią duża krople . Nie odbiją się od liści?

Edytowane przez Kamilmok
Opublikowano (edytowane)
9 minut temu, arnoldino napisał(a):

Jak populacja to uciec przez te dni nie powinna, gorzej z hybrydą. Kolega ma obok rzepak populacyjny siany w terminie też nie oszczędza na nawożeniu i ochronie i w stosunku do mojej hybrydy jakieś 10 cm niższy i bardziej na spokojnie sobie rośnie. 

Wszystko hybryda. Tylko jedna stracila 100% lisci i sie bardzo dlugo zbiera. Ta co tylko polowe stracila wyrwala jak z procy 🤷 

@Kamilmok zalezy jakie. Moje robia srednia krople a jak jedzie sie mniej niz 3 bary to gruba kropla. Nic sie nie odbija, ladnie pokrywa rosliny. Zawsze mozna dodac tez adiuwant

Edytowane przez kamil800
Opublikowano (edytowane)

Duże krople z pęcherzykami powietrza wewnątrz i rozbijają się na mniejsze po spotkaniu z przeszkodą typu liść itp. 

Yacenty mnie przekonał żeby na nich spróbować i nie żałuję zabieg na dwuliścienne w rzepaku poprawka na to co przeżyło i dosięgło nawet niektóre te co były pod lisciami schowane. 

Dzisiaj poprawka tebu + mikro i zamykamy temat oprysków do poprawy pogody.

Edytowane przez arnoldino
Opublikowano (edytowane)

Miałem  też dzisiaj lecieć toprexem plus mikro ale wiatr pizga a zaraz wieczór i zimno więc przekładam na jutro popołudnie ,jutro ma być spokojniej według prognoz +16° i lekki wiaterek, w pt podobnie ciepło ,  w sobotę jako tako,  chłód od niedzieli dopiero zima więc mi się wydaje że się wchłonie i roślina przerobi to już 

Edytowane przez marulekk
  • Like 1
Opublikowano
4 godziny temu, robercikj100 napisał(a):

No przy porywach do 40-50 km to eżektor nie pomoże 🤣 nie będę pylil w atmosferę 

Chyba gdzieś w górach albo po flaszce takie wiatry, jakoś prognoza na dziś nie przewiduje takiej prędkości wiatru to nie wiem skąd takie informacje

Opublikowano
4 godziny temu, arnoldino napisał(a):

Hybryda karłowy też nie ucieknie.

Opublikowano

Wyobraź sobie że lokalnie może wiać bardziej niż wskazują na to prognozy. 

Wielokrotnie ktoś pisał że zapowiadali 3 stopnie na plusie w nocy, a u niego lokalnie pojawił się przymrozek.

16 minut temu, arnoldino napisał(a):

Chyba gdzieś w górach albo po flaszce takie wiatry, jakoś prognoza na dziś nie przewiduje takiej prędkości wiatru to nie wiem skąd takie informacje

• Like 1
Opublikowano
19 minut temu, arnoldino napisał(a):

No tak bo ty wiesz jakie mam dysze, jakie warunki ? Ty to chyba wszystko wiesz 🤣🤣

Opublikowano
1 godzinę temu, Andpol napisał(a):

Hybryda karłowy też nie ucieknie.

Ucieknie jak każda hybryda jak tylko trafi na warunki, a w przypadku karła wysokość rośliny nie oznacza fazy rozwojowej. Tam już trzeba patrzeć na międzywęźla.

1 godzinę temu, robercikj100 napisał(a):

No tak bo ty wiesz jakie mam dysze, jakie warunki ? Ty to chyba wszystko wiesz 🤣🤣

Nie wiem wszystkiego, a warunkami to się chwaliłeś parę godzin temu, to zluzuj. 

1 godzinę temu, polskatk napisał(a):

Wyobraź sobie że lokalnie może wiać bardziej niż wskazują na to prognozy. 

Wielokrotnie ktoś pisał że zapowiadali 3 stopnie na plusie w nocy, a u niego lokalnie pojawił się przymrozek.

No, prognoza u mnie wiatr do 18 km w porywach do 28km i patrząc po wiatrowskazach na pobliskim zakładzie to się sprawdzało tylko że one są na wysokości 30 metrów nad ziemią. Takie gadania że wieje 50 czy 60 to tak się mi wydaje bez własnej stacji meteo jest jak wróżenie w fusów 

Opublikowano

@arnoldino no przecież sam powiedziałeś że ty nigdzie w Polsce takiego wiatru nie widziałeś ?🤣 Może nie mam takiego wiatraczka jak ty ale jak łeb na polu urywa to nie potrzebuje wróżb a nie twojego "wiedzectwa" że pryskać się nie da nawet na ezektorach 

Opublikowano
Godzinę temu, arnoldino napisał(a):

Ucieknie jak każda hybryda jak tylko trafi na warunki, a w przypadku karła wysokość rośliny nie oznacza fazy rozwojowej. Tam już trzeba patrzeć na międzywęźla.

Karły miałeś? Ja tak i zawsze kilka dni mają opóźnienia w rozwoju.

Opublikowano (edytowane)

Dlaczego wy uważacie, ze polska to jedno województwo? To, ze u was np świeci slonce i jest 15 stopni nie znaczy, ze 600km dalej tak jest. U mnie np wczoraj caly dzien bylo zimno, pochmurno i przez 3/4 dnia padal deszcz. A dla innego przykładu w sobote na jednym krańcu jest prognozowane 5 stopni a na drugim 20 ;)

Edytowane przez kamil800