Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
4 minuty temu, Okisz napisał(a):

Na chowacza planuje Acetamiprydem leciec. Dodać jeszcze deltametryny albo cypermetryny?

Zwykła kontaktowka wystarczy tylko trzeba się wstrzelić dokładnie w okienko 

Opublikowano (edytowane)
28 minut temu, Okisz napisał(a):

Na chowacza planuje Acetamiprydem leciec. Dodać jeszcze deltametryny albo cypermetryny?

Nie zaszkodzi, zawsze to większa ochrona a różnica w cenie niewielka. Sam zamierzam taką mieszankę zapodać na pierwszy zabieg.

Edytowane przez arnoldino
Opublikowano
11 minut temu, arnoldino napisał(a):

Nie zaszkodzi, zawsze to większa ochrona a różnica w cenie niewielka. Sam zamierzam taką mieszankę zapodać na pierwszy zabieg.

acetamipryd w jakiej dawce? 0,25 czy 0,3?

Opublikowano

Sivanto ktoś rozważa w tym sezonie ?

Opublikowano
14 minut temu, Okisz napisał(a):

acetamipryd w jakiej dawce? 0,25 czy 0,3?

0,3 i deltametryny 0,078. Po akcjach ze strąkowcem w grochu daje max dopuszczalne. Na drugi jakiś  pyretroid pójdzie, tylko nie pamiętam nazwy

Opublikowano
1 minutę temu, arnoldino napisał(a):

0,3 i deltametryny 0,078. Po akcjach ze strąkowcem w grochu daje max dopuszczalne. Na drugi jakiś  pyretroid pójdzie, tylko nie pamiętam nazwy

Akurat mam zakupiony cyperkill max. Czekam na deltametryne jeszcze.

Opublikowano
4 godziny temu, mysza103 napisał(a):

Daj droższe micro - przecież to raptem 50 kg rzepaku 

daj droższy fungicyd- tralala 

daj jeszcze to ,daj tamto i tych 50 kg rzepaku przekształca się w 500-1000 kg , a w efekcie może urośnie wiecej te 100-200 kg rzepaku , albo i nie 

To po co dajesz mikroelementy? Przecież bez tego też urośnie. Dla mnie możesz stosować tebukonazolem 500, ja wiem ze to porażka zauważalna gołym okiem podczas oprysku. Od taki przykład. 

1000kg rzepaku to obecnie u mnie połowa kosztów. 

• Root Admin
Opublikowano
Godzinę temu, arnoldino napisał(a):

Na razie w pojemnikach pusto, nic się nie pojawiło. Robił ktoś robaka na końcówkach eżektorowych? 

ja tylko eżektorami jadę

Opublikowano

Żeby stwierdzić czy coś sie opłaca czy nie trzeba zastosować, zrobić kontrolę i zważyć. Tak to możemy sobie gadać. Ja stosuje 180N, nie każdy uważa taka ilość. 

Opublikowano
6 minut temu, Okisz napisał(a):

Akurat mam zakupiony cyperkill max. Czekam na deltametryne jeszcze.

To akurat handlowiec miał na stanie, pierwotnie chciałem dać inazume ale nie miał to zrobił mieszankę z tego co posiadali na magazynie. Cyperkill też nie był by zły do acetamipiridu.

Opublikowano
4 minuty temu, arnoldino napisał(a):

To akurat handlowiec miał na stanie, pierwotnie chciałem dać inazume ale nie miał to zrobił mieszankę z tego co posiadali na magazynie. Cyperkill też nie był by zły do acetamipiridu.

Mam tez Karate zeon na stanie. To nie wiem w sumie czym lepiej. Acetamipryd z Karatem czy deltametrya lub cypermetryna

Opublikowano
2 godziny temu, Okisz napisał(a):

Mam tez Karate zeon na stanie. To nie wiem w sumie czym lepiej. Acetamipryd z Karatem czy deltametrya lub cypermetryna

Tak szczerze to różnicy nie ma który dasz w mieszaninie, trzeba by tylko zwrócić uwagę żeby ten stosowany jako ostatni nie poszedł jako pierwszy na kwiat i łuszczyne. 

Opublikowano
11 minut temu, arnoldino napisał(a):

Tak szczerze to różnicy nie ma który dasz w mieszaninie, trzeba by tylko zwrócić uwagę żeby ten stosowany jako ostatni nie poszedł jako pierwszy na kwiat i łuszczyne. 

Nie no raczej w planie na każdy zabieg coś innego w miarę możliwości. 

Opublikowano
11 godzin temu, slonju77 napisał(a):

A jakie dawki dawałeś?normalnie litr korvetto i jaka dawka labradora

Korvetto litr a labradora na jednej działce poszła nawet dawka perzowa

Opublikowano
8 godzin temu, Daniel770 napisał(a):

Kolego ile dać siarki i miedzi?

Czy Morzna razem wymieszać?

Mieszać. Dawki zależne od produktu. Heptaglukonian miedzi litr i ~4kg siarki 80%

3 godziny temu, arnoldino napisał(a):

Dopóki nie będzie odpowiedniej wody to zwiększenie nie robi wielkiej roboty

Godzinę temu, wilkołak napisał(a):

Na pryszczarka 

A wjedziesz po całkowitym przekwitnięciu? Flupyradifuron wcześniej to dobry miód w okolicy 

Opublikowano (edytowane)

N1 wysiane. Saletrosan 300kg/ha. Druga dawka może w kolejnym tygodniu jak może jakiś deszcz się pojawi. Myślałem może o jakimś T0 z miedzią systemiczną, ale chyba to oleje jak będzie chowacz na koniec tygodnia to tylko to a do T1 niech se czeka. 

IMG_4884.jpeg

Edytowane przez SawekBraczyk
Opublikowano
21 godzin temu, Sawyer021 napisał(a):
22 godziny temu, odrion napisał(a):

Źle spojrzałem. Za taką cenę to tym bardziej bym nie kombinował. Architekt powinien być najlepszym rozwiązaniem, toprex budżetowym, a 0.5l protio I tebu super budżetowym. To co Jacek podał wyżej powinno być lepsze niż Architekt, ale czy da efekt warty dodatkowego zachodu, tego nie wiem. 

Sądzisz że opłacalna jest 3 zabiegowa ochrona? Jeśli tak to co byś zaproponował? 

Sądzę, że problem jest utrzymanie rzepaku przed zgnilizna twardzikowa i czernią krzyżowych od płatka do zbioru. Nie mam idealnego rozwiazania. Ja wspomagam się Contansem dawanym przed siewem więc stosuje ochronę 2zabiegowa: toprex i płatek propulse. Ale być może zabieg na luźny żółty pak priotio i opóźnienie delikatne płatka mogłoby też zrobić dobry efekt. 

Opublikowano (edytowane)
37 minut temu, STIG13 napisał(a):

Mieszać. Dawki zależne od produktu. Heptaglukonian miedzi litr i ~4kg siarki 80%

A wjedziesz po całkowitym przekwitnięciu? Flupyradifuron wcześniej to dobry miód w okolicy 

A nie jest już zarejestrowany na kwiat , mieli to zmienić

A tak wogóle w hybrydzie widzisz pszczoły

Edytowane przez wilkołak
Opublikowano
1 godzinę temu, wilkołak napisał(a):

Na pryszczarka 

Stosowałeś juź wcześniej ?  Odkąd wycofano Proteusa, na łuszczynowe daje acetamipryd (najczęściej Carnadine) i jestem jak najbardziej zadowolony. Na chowacze wiosną wiadomo czym się leciało, ale się skończyło i trzeba coś innego kombinować.. W zeszłym roku w okolicy właśnie duźo ludzi stosowało to Sivanto i z kim by nie gadać, to każdy narzekał w ciul na to 🤔

Opublikowano (edytowane)
Godzinę temu, Okisz napisał(a):

Nie no raczej w planie na każdy zabieg coś innego w miarę możliwości. 

Któryś się pewnie powtórzy, mamy teraz taki wybór że masakra.

44 minuty temu, STIG13 napisał(a):

Rozwiń myśl z tą wodą, święcona ma być czy jak🤔

Edytowane przez arnoldino
Opublikowano (edytowane)
22 minuty temu, wilkołak napisał(a):

A nie jest już zarejestrowany na kwiat , mieli to zmienić

A tak wogóle w hybrydzie widzisz pszczoły

Jest zarejestrowany po przekwitnięciu. Zależy od roku ale bywa dużo pszczół. 

IMG_20220721_151505.jpg

17 minut temu, arnoldino napisał(a):

Rozwiń myśl z tą wodą, święcona ma być czy jak🤔

Odczyn cieczy

4 godziny temu, boogie7 napisał(a):

Sivanto ktoś rozważa w tym sezonie ?

Używałem dwa sezony. Dobrze zakwaszona woda i działanie było bardzo dobre u mnie.

Edytowane przez STIG13
  • Like 1