Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
3 godziny temu, boogie7 napisał(a):

Zaczyna się sraczka, że za mokro może być 😆 Dwa dni temu zapowiadała się "katastrofalna" susza, do końca marca 🤣

U mnie nadmiaru wody nie ma, kto ma wilgoć niech się cieszy. 

Opublikowano
29 minut temu, Fugeo napisał(a):

Teraz jeszcze z 10 litrów żeby się przemieścił azot. Ja jutro jadę z pierwszą i ostatnią dawką azotu. Na czwartek noc pokazuje jakiś opad.

Najlepiej mto z 30-40 mm

• Like 1
Opublikowano
46 minut temu, Agrest napisał(a):

Słuchajcie, wszystkie rzepaki w okolicy miękkie i wiotkie o strukturze gąbki.

To normalne po mrozach czy uszkodzone?

Mój też dzisiaj. Na wszelki wypadek przed chwilą zgłosiłem ujemne skutki przezimowania w PZU 

Opublikowano

Jeszcze nie siałem rzepaku ale dla mnie dziwna sytuacja. Liście wszystkie odcięło, środek fajny zielony ale zero turgoru. W przekroju zieleń bez brązu.

Opublikowano (edytowane)
23 minuty temu, Agrest napisał(a):

Jeszcze nie siałem rzepaku ale dla mnie dziwna sytuacja. Liście wszystkie odcięło, środek fajny zielony ale zero turgoru. W przekroju zieleń bez brązu.

U mnie też jest tak samo, znajomy z aF mówi że powinno być ok. Ale tak jak pisze jakieś takie kruche to jeszcze i bez wigoru. Może trzeba czasu i ciepła jeszcze...

20250225_121935.jpg

Edytowane przez GRZES1545
Opublikowano

Przekroić na pół wzdłuż i jeśli stożek jest jasno zielony i twardy, to żyje. Jeśli ciemno zielony i "gumowaty" , to przemrożony, w co szczerze wątpię.

Opublikowano

Jeszcze tak nie robiłem to się okaże czy to dobry da efekt czy wtopie ale jutro saletra 230 kg na ha ( dzisiaj miała być ale lepiej koła i nie szło, poczekam i jutro po południu powinno być kapkę lepiej) No i w czwartek rsm po południu and o 17 gdzieś ma zacząć padać więc pod tym względem petarda 

Opublikowano
17 minut temu, Raptus902 napisał(a):

U mnie w naczyniu pusto. Nie wiecie może o której godzinie jest aktualizacja mapy IMGW?

To zależy którego modelu numerycznego. U nas niestety padać nie będzie w czwartek, i piątek, wszystko przejdzie wschodem. 

Opublikowano
1 godzinę temu, Rafi1979 napisał(a):

Można jechac saletra na rzepak jak jest troche mokry (po mżawce)? 

Ja dziś dałem 400 kg saletrosanu na rzepaki w trakcie mżawki i deszczu, a na zboża 230 saletry I myślę że była to dobra decyzja.  

Opublikowano
36 minut temu, Raptus902 napisał(a):

Chodzi mi o wcześniejsze nawożenie bo nadal czekam a to moj rzepak po mrozach

IMG_20250225_210226.jpg

Ta jakby luksusowy 

Opublikowano
3 godziny temu, Agrest napisał(a):

Słuchajcie, wszystkie rzepaki w okolicy miękkie i wiotkie o strukturze gąbki.

To normalne po mrozach czy uszkodzone?

i mocno czuć kiszonką, ale środek jakby zdrowy

Opublikowano
racic napisał:

36 minut temu, Raptus902 napisał(a):

Chodzi mi o wcześniejsze nawożenie bo nadal czekam a to moj rzepak po mrozach

Ta jakby luksusowy 

Tylko na innym polu myszy sie do niego dobrały... Rozrzucenie trutki coś pomoże pierwszy raz w okolicy mamy z tym problem

Opublikowano
2 godziny temu, wilkołak napisał(a):

A masz inne wyjście

Pewno że ma , czekać aż będzie suchy , bo skoro nie siał jak był rzepak suchy , to teraz niech czeka znów aż wyschnie 

Opublikowano (edytowane)

Uderza ktoś Podkarpacie z saletrą? Mówią coś na piątek o deszcze, jutro możliwe tylko mrzawka więc jak coś jutro bym siał jeżeli deszcz się potwierdzi

A co mają mokrawe liście do pierwszej dawki? Jest wczesna wiosna do tego saletra też ma właściwości że nie lepi się specjalnie do roślin, ja co roku albo na oszronione rośliny albo lekko mokrawe wysiewamy i nie przypala

Edytowane przez Tigon
  • Like 1
Opublikowano
1 godzinę temu, Tigon napisał(a):

Uderza ktoś Podkarpacie z saletrą? Mówią coś na piątek o deszcze, jutro możliwe tylko mrzawka więc jak coś jutro bym siał jeżeli deszcz się potwierdzi

A co mają mokrawe liście do pierwszej dawki? Jest wczesna wiosna do tego saletra też ma właściwości że nie lepi się specjalnie do roślin, ja co roku albo na oszronione rośliny albo lekko mokrawe wysiewamy i nie przypala

Wczoraj chciałem ale lepiło i dzisiaj wjeżdżam z saletrą a jutro rsm przed deszczem i tyle 

Opublikowano (edytowane)
13 godzin temu, Rafi1979 napisał(a):

A nic mu nie bedzie ? 

Najwyżej troszke przypali , u nas mgły , małe mżawki , to na okragło mokry,może coś do niedzieli popada , to chodż troche sie przemieścWole lekko przypalic niz siać w sucha ziemie, mniejsza strata

Edytowane przez wilkołak
Opublikowano
10 minut temu, wilkołak napisał(a):

Najwyżej troszke przypali , u nas mgły , małe mżawki , to na okragło mokry,może coś do niedzieli popada , to chodż troche sie przemieścWole lekko przypalic niz siać w sucha ziemie, mniejsza strata

Czyli rozumiem że siejesz azot na mokre rośliny rzepaku i większych strat nie ma ? U mnie też mokry rzepak bo była mżawka a dziś mgła. Nie wyschnie szybko