Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano
19 minut temu, wilkołak napisał(a):

No masz racje , będzie leżała dwa tyg, na polu i zero strat

A jakie mogą być starty z saletry poza wymyciem? Wyducie przez wiatr? Mocznik czy rsm to wiadomo że w atmosferę, a saletra gdzie w okresie suszy?? 

Opublikowano

Może się myle ale pamietam jak gdzieś na szkoleniu mówili że saletra też ulega stratą jeśli długo leży na słońcu, jest chyba jakiś proces który rozbija forme azotanową przez co azot ucieka- lecz być może sie myle.

Opublikowano
4 godziny temu, Okisz napisał(a):

Panowie takie pytanie z innej beczki trochę bo ciągle nawozy tylko :)

Na t1 chce w rzepaku jechać toprexem w dawce okolo 0.45l/ha tak mniej wiecej wychodzi mi z opakowań. 

czy dodawac do tego jeszcze coś na regulacje (chlorek mepikwatu w jakiejś zmniejszonej dawce 0.3 ?) albo jakiś inny fungicyfungic (metkonazol)?

jesienią poszedł tylko litr tebukonazolu. 

Jak chcesz dodawać coś innego to lepiej dokup toprexu aby wychodziło Ci 0,5l/ha - pewnie Ci wyjdzie cenowo lepiej i skuteczniej

Jak wiosna będzie sucha (co prognozują) to i te 0.45 powinno sobie poradzić 

• Thanks 1
Opublikowano
4 godziny temu, polskatk napisał(a):

@Tomek90 Ale to wynika z ogromnego problemu z niedoborem wody. To nie jest rozwiązanie idealne, ale obecny sezon nie jest standardowy i trzeba wyjść poza pewne schematy.

Czytam wypowiedzi prof. Szczepaniaka, prof. Potarzyckiego i kilku innych mądrych głów i wszyscy jak jeden mąż twierdzą że rzepak głoduje i koniecznie potrzebuje azotu. Jednocześnie krytykując kompletnie niezyciową ustawę azotanową. 

A ten Szczepaniak to gdzie ma te swoje plantacje ? 😎

Opublikowano
35 minut temu, boogie7 napisał(a):

Nie trzeba mieć drużyny siatkarskiej żeby znać się na siatkówce. 🙃

35 minut temu, boogie7 napisał(a):

• Haha 4
Opublikowano
6 godzin temu, polskatk napisał(a):

Jasne że zawsze musisz się dopasować do pogody, ale pamiętaj że zanim to co rzucamy w granuli na pole przekształci się w coś dostępnego dla roślin muszą w glebie zajść określone procesy chemiczne. Dlatego nie na darmo mówi się że to azot ma czekać na roślinę, a nie na odwrót. U mnie dzisiaj w nocy było -10, ale jutro w dzień już zapowiadają 8. A w kolejnym tygodniu mogą być nawet dwucyfrowe temperatury na plusie. Wegetacja ruszy z kopyta i najbardziej będzie to widać w rzepakach. Tym bardziej że rośliny mocno dostały w kość najpierw przez długą jesień z pełzającą wegetacją, później przez potężne mrozy bez okrywy śnieżnej. Kolejny stres w postaci głodu azotu jest kompletnie niepotrzebny.

Zgadza się tylko na razie u mnie przez całą dobę na - 

Będę siał saletrę to powinna zadziałać szybciej. A jeżeli chodzi o pomoc to raczej bez dolistnego mocznika i asahi się nie obejdzie 

Opublikowano
rocco0987 napisał:

Może się myle ale pamietam jak gdzieś na szkoleniu mówili że saletra też ulega stratą jeśli długo leży na słońcu, jest chyba jakiś proces który rozbija forme azotanową przez co azot ucieka- lecz być może sie myle.

ten proces to denitryfikacja przeprowadzana przez bakterie betlenowe, zabieraja tlen , a azot ulatnia sie do atmosfery. wykorzystuje sie to przy oczyszczaniu sciekow z azotanow. nalezy jednak zaznaczyc, ze to robia bakterie, a one potrzebuja ciepla by funkcjonować. 

Opublikowano

Planuje w poniedziałek z rana rozsiać saletrę na rzepak i pszenicę bo mają być większe temperatury w dzień i odwilż nadają przez tydzień, tylko co mnie martwi to że przez 7 -10 dni nie nadają deszczu. Co byście doradzili siać  czy nie siac? Czy czekać na deszcz

Opublikowano
8 godzin temu, polskatk napisał(a):

Będziesz się znał ale trochę,tak jak przyjechał do mnie kiedyś żywieniowiec do krów pochodzący z miasta  wiedza ksiazkowa co później nie równało się z praktyką

• Haha 2
Opublikowano
11 godzin temu, Jarek22B napisał(a):

Jak chcesz dodawać coś innego to lepiej dokup toprexu aby wychodziło Ci 0,5l/ha - pewnie Ci wyjdzie cenowo lepiej i skuteczniej

Jak wiosna będzie sucha (co prognozują) to i te 0.45 powinno sobie poradzić 

Zamiast toprexu  dovoto jest to samo i będzie taniej 

• Haha 1
  • Root Admin
Opublikowano
6 godzin temu, androproteam napisał(a):

Planuje w poniedziałek z rana rozsiać saletrę na rzepak i pszenicę bo mają być większe temperatury w dzień i odwilż nadają przez tydzień, tylko co mnie martwi to że przez 7 -10 dni nie nadają deszczu. Co byście doradzili siać  czy nie siac? Czy czekać na deszcz

U nas już 2 dni pod 10 w dzień. W nocy 2 na plusie.

Całe szczęście kizerytu już nie widać na polu więc tym samym rsm wciągnięty głębiej.

Ja bym siał nawóz czym prędzej 

• Like 4
Opublikowano
yacenty napisał:

6 godzin temu, androproteam napisał(a):

Całe szczęście kizerytu już nie widać na polu więc tym samym rsm wciągnięty głębiej.

a opady jakieś miałes po siewie nawozu ? czy mróz puszczający i odwilż rozpuściła ?

Opublikowano (edytowane)

U nas kto posial kizeryt to leży kuka na ziemi , jak sie ją dotknie to rozysypie sie na proszek , nie padało w lutym , jedynie dwa razy po 1 mm z lekkiego  opadu śniegu, saletry leżą od trzech dni i nie rozpuszczaja się

Edytowane przez wilkołak
Opublikowano
1 godzinę temu, yacenty napisał(a):

U ciebie i tak tego śniegu trochę było,  bo u mnie w lutym to chyba raczej opadów póki co nie było 

Godzinę temu, wilkołak napisał(a):

U nas kto posial kizeryt to leży kuka na ziemi , jak sie ją dotknie to rozysypie sie na proszek , nie padało w lutym , jedynie dwa razy po 1 mm z lekkiego  opadu śniegu, saletry leżą od trzech dni i nie rozpuszczaja się

Ja siałem  siarczan magnezu z siarkopolu końcem stycznia i po tygodniu na polu go już nie było widać mimo braku opadów,  więc rozpuszczalność ma dobrą,  bo niektórzy piszą znów że kizeryt to chwilą moment się rozpuści a siarczan magnezu długo zalega na glebie nie rozpuszczony

• Root Admin
Opublikowano
1 minutę temu, mysza103 napisał(a):

U ciebie i tak tego śniegu trochę było,  bo u mnie w lutym to chyba raczej opadów póki co nie było 

Ja siałem  siarczan magnezu z siarkopolu końcem stycznia i po tygodniu na polu go już nie było widać mimo braku opadów,  więc rozpuszczalność ma dobrą,  bo niektórzy piszą znów że kizeryt to chwilą moment się rozpuści a siarczan magnezu długo zalega na glebie nie rozpuszczony

Taki widok mam teraz za oknem

20250223_095852.jpg

Opublikowano

Jeżeli ktoś się zastanawiał i nie posiał nawozów, jak były mróz i śnieg, to teraz na taką suchą ziemie i brak opadów może sobie sypać... jeszcze tak suchej warstwy wierzchniej o tej porze to chyba nie było. 

IMG-20250223-WA0006.jpg

Opublikowano (edytowane)

2018 bez zimy był podobny (czy to 2020 był bo już nie pamiętam ) ale mimo to nie aż tak suchy. Tam aktualne wartości były na początku marca. Dobrze że prawie cały azot na rzepak dałem 3 lutego na błoto. Może to i 2020 był🤔 to wtedy takie wartości były kwietniu..

Screenshot_20250223_100922_Chrome.jpg

Screenshot_20250223_101821_Chrome.jpg

Edytowane przez STIG13
Opublikowano
2 godziny temu, STIG13 napisał(a):

To jest produkt zawierający te substancje a nie to samo. Po zwrocie 15% z Syngenta niewielka różnica 

Zanim coś napiszesz to sprawdź dokładnie   nie wprowadzaj ludzi w błąd aktualnie  toprex wychodzi  dwa razy drożej, a płacisz tylko za markę  

• Haha 3
Opublikowano
12 minut temu, racic napisał(a):

Zanim coś napiszesz to sprawdź dokładnie   nie wprowadzaj ludzi w błąd aktualnie  toprex wychodzi  dwa razy drożej, a płacisz tylko za markę  

W internetowym sklepie w którym się zaopatruję 1l Dovvo 209zł 1l Toprex 248zł.Dwa razy drożej?

• Like 2
Opublikowano
3 godziny temu, STIG13 napisał(a):

To jest produkt zawierający te substancje a nie to samo. Po zwrocie 15% z Syngenta niewielka różnica 

Ale dlaczego namawiasz do zakupu produktu Syngenty, a nie polskiego... ?! 

A tak poza tematem, to gdzie podział się patriotyczny Rolnik Ryszard ?

Opublikowano
18 minut temu, Zetmar napisał(a):

W internetowym sklepie w którym się zaopatruję 1l Dovvo 209zł 1l Toprex 248zł.Dwa razy drożej?

Na 10 L ok 600 rożnicy  sorki  dopatrzyłem cen co sklep to inne ceny