Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
2 godziny temu, boogie7 napisał(a):

Stosowałem zarówno jeden jak i drugi, i różnicy w działaniu nie zauważyłem (pomimo tego, że nie jestem "fanem" Innvigo) 😉

Ja część tym część tym i od tamtego sezonu tylko carnadine biorę 

Opublikowano

Czy ma ktoś w planach lub praktykował już wcześniej zabieg na płatek i łuszczynę środkiem Propulse w dawkach 2x po 0,6-0,65 l/ha? 
Dodam, że działka 20 lat rzepaku nie widziała.

Opublikowano
10 godzin temu, jezyk_nh napisał(a):

Takie pytanko, miałby ktoś na sprzedaż może wentylator BIN , ten z silnikiem 7.5 kW?

Mam taki tylko coś jest z nim nie tak bo wywala bezpiecznik. Miałem do niego zajrzeć ale już drugi sezon tak stoi to mogę sprzedać jak jesteś zainteresowany

Opublikowano

W piątek wystawiam pojemniki, ma być niby delikatne ocieplenie i w nocy bliżej zera, zobaczymy co się złapie. Tak patrzyłem na ceny to różnica między Inazuma a mieszaniem tego samemu to różnica wychodzi jakieś 8-10 zł na hektar. Jak ktoś ma dużo to jeszcze się będzie kalkulować a przy moich 3 rzepaku to trochę za mała różnica żeby się tak bawić. 

Opublikowano (edytowane)
29 minut temu, Zetmar napisał(a):

Na ile hektarów wysiewacie jednostkę F1?,Ja sieję na 3-3.5h,ale co poniektórzy u mnie w okolicy 4-4,5 a nawet na 5 hektarów.

Punktowo siane. Pole tylko 4 ha i starczyło na luzie, jeszcze mały zapas został. 1,7 kg/ha przy jednostce 8,9 kg F1.

Na upartego myślę, że punktowo+hybryda idzie zrobić 5ha.

Edytowane przez pawelpapp
  • Like 1
Opublikowano

od 2 lat albo 3 daje do 400 kg saletry jednorazowo, jestem b zadowolony. mysle ze 400 to juz duzo, a 450 to bialo bedzie 😃 moze inaczej - 380 jest przetestowane, sprawdzilo sie u mnie. chcialem dac 400 , ale nie wiem czy zwiekszac.

Opublikowano

Lepiej na dwa razy, z azotem jak z naszym jedzeniem lepiej mniej a częściej niż raz a kopiec kreta na talerzu.

Osobiście to daje jednostkę na 3 hektary przy rozstawie  na 25 cm siewnikiem mechanicznym a ustawiam jak na 3,5-4. Na końcówce zawsze mechaniczny nie dosieje, jak masz pneumatyczny to już znacznie łatwiej.

Opublikowano (edytowane)

Co lepiej zabezpieczy rzepak od grzyba... toprex 0.5l czy protio 125g +tebu 125g (taki mocny tilmor) Jakieś przemyślenia ? Dodam że nigdy nie stosowałem toprexu

Edytowane przez jezyk_nh
Opublikowano

z ttm azotem porownanie nie jest dokladne. mu zjadamy wszystko z talerza. rzepak jak dostanie 200 nie zjada go na kolację w ten sam dzien. pobieranie azotu bedzie trwalo z jakos predkoscia, ciagle. czy wsypiemy 200 czy 300, on powoli sobie go pobiera. raczej bym to porownal do samochodu i paliwa. lejemy i jedziemy, gdy braknie stoimy,a to by oznaczało glod dla rzepaku, czego nie chcemy. juz pisalem, ze dzielenie dawek moze jedynie byc wentylem bezpieczenstwa, dla nadmiaru soli. saletra to sol, ktora w suszy moze zaburzyć osmoze, jak kazda sol. moze gdybysmy sypneli 700 kg doprowadzilibysmy do smierci rosliny poprzez zasolenie srodowiska! to byly piekne czasy, 400 kk saletrosanu i 250saletry 😂

Opublikowano (edytowane)

Takie nawożenie że "na raz" przy tych cenach na obecną chwilę to już tylko na YouTube można zobaczyć. Bardziej mi chodziło czy ziemia będzie w stanie taka ilość wchłonąć i przetrzymać dla rośliny. Bardziej bym się skłaniał do dwóch dawek w odstępie do tygodnia czasu. O ile jest odpowiednia ilość wody. W mojej okolicy jak na razie to nadmiaru nie mamy a i na opady się tak średnio zapowiada.

Edytowane przez arnoldino
Opublikowano

kiedys tak sypalem, ale pamietam saletre po 850 zl 🤪 no coz , bylo minelo. szkoda,ze plon byl nizszy niz teraz przy samej saletrze 380 kg! przy takiej suszy, takie dawki juz moga zasolic glebe dosc mocno. mam znajomego, gospodaruje na 5 i 6 kl. mowil mi, ze gdyby za duzo posypal przy suszy, to by upalil rosliny. wnioskuje,ze w suszy trzeba uwazac na ilosc soli podawanej, bo zamiast przyniesc wymierna korzysc, poniesiemy strate.

Opublikowano

Hodowla Saatbau ma dobre odmiany na mozaiki. Biorę tam od nich większość zbóż, rzepak mam ich dopiero drugi rok i wygląda lepiej niż wcześniejszy z kws na tych samych działkach. Teraz odmiana Richmond i sobie radzi nawet na plackach  gdzie jest sam piach, poprzednie tam zawsze biednie wyglądały. Zobacz ofertę to może coś wybierzesz dla siebie.