Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
8 godzin temu, Uziu92 napisał(a):

Wszystko wywalone 😁 nawet katalizator. 

To i nie dziwota że sobie chodzi , 

Silniki się  rzadko psują,  najgorsza jest ta cała ekologia która pierdzieli się często 

4 godziny temu, wilkołak napisał(a):

To ile elektrykiem mozna przejadchać na jednym ładowaniu

Za dużo niewiadomych żeby na to pytanie odpowiedzieć,  zależy jaka bateria , jaka  pogoda , jaka jazda i pewnie jeszcze wiele innych , ale przyjmując że producent deklaruje np że można przejechać na ładowaniu 500 km , to w realu można przejechać od 250 do 550 km zależnie od wspomnianych wyżej okolicznosci 

Ogólnie jeśli ktoś ma sporo paneli foto i magazyn energi z 15-20 kwg to w lato jeździ za darmo jak nie jeździ jakoś strasznie dużo 

Przepatrzyłem te elektryki to niektóre wychodzą sporo taniej niż odpowiedniki spalinowe , jeśli uwzględnimy że dają spore rabaty + można skorzystać z 40 tys dofinansowania rządowego na elektryki

Opublikowano

Uwzględnij jaki popyt jest na używane elektryki, jak szybko można sprzedać, ilu chętnych do kupna będzie w porównaniu do zwykłego auta.. ciekawe czy ktoś zrobił porównanie utraty wartości elektryka i spalinówki

Opublikowano
1 minutę temu, PAN88 napisał(a):

ideologię lewactwa jakie to elektryki dobre 

Mają swoje wady i zalety, jak każdy rodzaj napędu. I bardzo dobrze, że pojawiają się takie możliwości wyboru, niepotrzebna jest tylko walka z spalinówkami ...

• Like 1
  • Thanks 1
Opublikowano

Najwięcej o elektrykach mają do powiedzenia Ci którzy go nie mają. Jako 2 samochód do domu idealnie pasuje. Potrzebujesz gdzies podjechać to dizla szkoda. Ja mam fotowoltaike na starych zasadach to jeżdżę za darmo na ten moment.

Opublikowano (edytowane)
1 minutę temu, jaco512 napisał(a):

ciekawe ile tego darmowego prądu masz teraz w krótkie pochmurne dni?

Jak ma stare zasady to nie ma aż takiego znaczenia. Może odebrać 80 lub 70% nadprodukcji z lata ...

Edytowane przez Tomasz0611
  • Thanks 2
Opublikowano
Godzinę temu, Tomasz0611 napisał(a):

Mają swoje wady i zalety, jak każdy rodzaj napędu. I bardzo dobrze, że pojawiają się takie możliwości wyboru, niepotrzebna jest tylko walka z spalinówkami ...

Dokładnie, to tylko kwestia czasu jeżeli coś się będzie sprawdzać to z czasem będzie ich coraz więcej.

Opublikowano
39 minut temu, kibix napisał(a):

Najwięcej o elektrykach mają do powiedzenia Ci którzy go nie mają. Jako 2 samochód do domu idealnie pasuje. Potrzebujesz gdzies podjechać to dizla szkoda. Ja mam fotowoltaike na starych zasadach to jeżdżę za darmo na ten moment.

Na koniec napisałeś najlepsze fotowoltanika na starych zasadach. Gadałem z kumplem ostatnio i tłumaczył że już teraz na tych zasadach już by nie założył. Ma elektryka i żona nim co dziennie po 60 km do pracy jeździ tylko dlatego że fotowoltanika na starych zasadach 😁.

Pamiętaj szkoda to jak teściowa do studni wpadnie i wodę zatruje 

• Confused 1
Opublikowano
1 minutę temu, PAN88 napisał(a):

Na koniec napisałeś najlepsze fotowoltanika na starych zasadach. Gadałem z kumplem ostatnio i tłumaczył że już teraz na tych zasadach już by nie założył.

Dlaczego ?? Mam i jestem bardzo zadowolony. 4 lata się zwracała a teraz mam prąd praktycznie za darmo oprócz niewielkiej faktury raz na pół roku ...

Opublikowano

Odnośnie fotowoltaiki wszystko zależy kiedy jest zużycie (zależy od roku ale ok. 50% to autokonsumpcja), mam na nowych zasadach i jestem zadowolony.

Na nowych zasadach założy magazyn i też będzie jeździć za "darmo".

Ten rok był słaby na fotowoltaikę ale i tak nie było źle, początkowo liczyłem oszczędności z każdego miesiąca teraz tego nie robię ale po 3-3,5 roku powinna zacząć już zarabia. Więc pokażcie mi inwestycję która w takim czasie się zwróci?

Opublikowano
22 minuty temu, Tomasz0611 napisał(a):

Dlaczego ?? Mam i jestem bardzo zadowolony. 4 lata się zwracała a teraz mam prąd praktycznie za darmo oprócz niewielkiej faktury raz na pół roku ...

Jemu nie tłumacz bo on tak z zazdrości piszę bo się na stare zasady nie załapał i gul go ściska jak ktoś ma .

Mam dwie instalacje na starych zasadach rachunki przychodzą tylko opłaty stałe .

• Like 1
Opublikowano
13 godzin temu, wilkołak napisał(a):

dla samochodu klasy B można przyjąć 20 kw na 100 km latem i zimą podobna wartość 

Opublikowano
1 godzinę temu, kibix napisał(a):

Można wiedzieć co masz? Nowy czy używany? Dla żony po bułki bysię taki przydał...mały na zakupy 

Opublikowano
13 godzin temu, wilkołak napisał(a):

Na autostradzie jak dobrze przyciśniesz to 150km, przy spokojnej jeździe 300 do 400km. Latem dużo klima ciągnie a zimą ogrzewanie. Najgorsze jest to że jak naładujesz i przez tydzień nie używasz i jest mróz to tracisz kilkadziesiąt %.

2 godziny temu, kibix napisał(a):

Nigdy nie będziesz jeździł za darmo bo mógłbyś tą energię sprzedać.

Opublikowano
W dniu 25.10.2025 o 07:49, robi57362 napisał(a):

go..o tam maja, najwiekszym problemem calej elektroniki jest bateria i gdyby ktos wymyslil to zbil by na tym kokosy w mgnieniu oka

Wszystko jest...są patenty nie tylko na baterie. Silnik na wodę, generatory prądu itd. Prawdziwej taniej energii nie dadzą ludziom bo elitom to się nie opłaca, tak samo jak dobre metody leczenia chorób. Jest sporo dokumentów w necie o różnych wynalazcach i słuch o nich nagle zaginął🤷‍♂️

3 godziny temu, PAN88 napisał(a):

Na koniec napisałeś najlepsze fotowoltanika na starych zasadach. Gadałem z kumplem ostatnio i tłumaczył że już teraz na tych zasadach już by nie założył. Ma elektryka i żona nim co dziennie po 60 km do pracy jeździ tylko dlatego że fotowoltanika na starych zasadach 😁.

Pamiętaj szkoda to jak teściowa do studni wpadnie i wodę zatruje 

Dziwne ja też mam i za rok będzie przynosić tylko zysk. 

2 godziny temu, Sadek napisał(a):

Odnośnie fotowoltaiki wszystko zależy kiedy jest zużycie (zależy od roku ale ok. 50% to autokonsumpcja), mam na nowych zasadach i jestem zadowolony.

Na nowych zasadach założy magazyn i też będzie jeździć za "darmo".

Ten rok był słaby na fotowoltaikę ale i tak nie było źle, początkowo liczyłem oszczędności z każdego miesiąca teraz tego nie robię ale po 3-3,5 roku powinna zacząć już zarabia. Więc pokażcie mi inwestycję która w takim czasie się zwróci?

Magazyn ma sie zwrócić? Wątpię...zanim sie zwróci to będzie nadawał się na przetop bo, są za drogie j krotka żywotność...Takie opinie znam od ludzi co w tym siedzą . Jak już to autokonsumpcja jest obecnie w miarę korzystna. 

• Like 1
Opublikowano
33 minuty temu, GRZES1545 napisał(a):

Wszystko jest...są patenty nie tylko na baterie. Silnik na wodę, generatory prądu itd. Prawdziwej taniej energii nie dadzą ludziom bo elitom to się nie opłaca, tak samo jak dobre metody leczenia chorób. Jest sporo dokumentów w necie o różnych wynalazcach i słuch o nich nagle zaginął🤷‍♂️

Dziwne ja też mam i za rok będzie przynosić tylko zysk. 

Magazyn ma sie zwrócić? Wątpię...zanim sie zwróci to będzie nadawał się na przetop bo, są za drogie j krotka żywotność...Takie opinie znam od ludzi co w tym siedzą . Jak już to autokonsumpcja jest obecnie w miarę korzystna. 

Na samym początku zakładałeś? Koło Błonia gość zakładał ponad 10lat temu z nastawieniem że w tamtym roku się spłaci spłaciła się wcześniej bo ceny prądu wzrosły 

Opublikowano
21 minut temu, PAN88 napisał(a):

Na samym początku zakładałeś? Koło Błonia gość zakładał ponad 10lat temu z nastawieniem że w tamtym roku się spłaci spłaciła się wcześniej bo ceny prądu wzrosły 

4 lata będzie w grudniu 

Opublikowano
6 godzin temu, Tomasz0611 napisał(a):

Jakim cudem zimą najwicej prądu idzie na ogrzewanie, wtedy panele nie produkują W gospodarstwie w żniwa  OK , ale zbicie temperatury w nocy trzeba, wtedy niema produkcji , teraz jesień suszenie kuku, 215 KW na dobe,jak maja panele to zrobić , suszarnia chodzi na okrągło

Opublikowano (edytowane)
10 minut temu, wilkołak napisał(a):

Jakim cudem zimą najwicej prądu idzie na ogrzewanie, wtedy panele nie produkują W gospodarstwie w żniwa  OK , ale zbicie temperatury w nocy trzeba, wtedy niema produkcji , teraz jesień suszenie kuku, 215 KW na dobe,jak maja panele to zrobić , suszarnia chodzi na okrągło

Mając stare zasady oddajesz nadmiar do sieci i potem kiedy chcesz to odbierasz 80% lub 70% w zależności od tego jak dużą masz instalacje. Latem produkujesz a zimą to odbierasz ...

Edytowane przez Tomasz0611