Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
37 minut temu, Badwolf napisał(a):

Właśnie powinni ale np na sobotę, to już może nie być takiej średniej. 

Ale jest tam napisane że 5 dni poprzedzające dzień w którym ma być opublikowana mapka. Czyli jak 1 lutego mają uruchomić tą mapkę to będą wzięte dni z przed 1 lutego. Skąd niby np o 8 rano gdy będą publikować mapkę będą wiedzieli jaka będzie temperatura przez kolejne godziny. Skoro mogą znać tylko prognozę. 
A orientuje sie ktoś czy nawozy naturalne też będzie można stosować ? Nigdzie nie znalazłem informacji. Na chłopski rozum powinno być można 

Opublikowano
12 minut temu, kibix napisał(a):

jak jest plan w trakcie to jeszcze się da wszytko przepchnąć. Jak będziesz miał w planie grunt pod budowe turbin to już masz pozamiatane bo nigdy nic tam nie postawisz. Któryś rolnik podpisał umowe na wiatrak i teraz firma, która go będzie budowała cichaczem próbuje przepchnąć plan zagospodarowania. Jak na tym etapie tego nie zablokujecie to już nigdy nic na tych polach nie postawicie

Cala gminę z brzega w brzeg pod turbiny puszczają 

Opublikowano
43 minuty temu, boogie7 napisał(a):

Skąd ku.wa możecie wiedzieć, jakie warunki zapanują za np. 3 tygodnie, ok. 20 lutego ?

Tutaj z roku na rok coraz większa sraczka z tymi nawozami, tak jakby pierwszy raz w życiu to robili, siedzą napaleni żeby tylko wyjechać jako pierwszy, tak jakby to jakąś różnicę mialo zrobić. 

• Like 1
  • Haha 1
Opublikowano
boogie7 napisał:

Skąd ku.wa możecie wiedzieć, jakie warunki zapanują za np. 3 tygodnie, ok. 20 lutego ?

To nie ma znaczenia jak już będzie żółto czy tam zielono tak już zostanie do końca. Rok temu 1 lutego już parę powiatów mogło siać więc liczą się ostatnie dni stycznia

mi tam też się nie spieszy ale lepiej niech pozwolą 1 lutego i bedzie można sobie już spokojnie czekać na warunki

• Like 1
Opublikowano

Większym problemem od koloru mapki jest brak opadów

Podejrzewam że np u mnie wchodzimy w wiosnę z historycznie najmniejszymi zapasami glebowymi wody.

Opublikowano (edytowane)

Jeszcze może śniegu nawalić jak w 2014r czy ostatnio w 21 cz 22 w kwietniu,wcześniej tez jeździłem po najgorszych zamoklinach. A jednego roku na majówkę nawaliło ze drzewa się łamały.

Edytowane przez Strongman
  • Like 1
Opublikowano
9 minut temu, Agrest napisał(a):

Podejrzewam że np u mnie wchodzimy w wiosnę z historycznie najmniejszymi zapasami glebowymi wody.

W zeszłym roku w połowie lutego było sucho, a 20 marca topiłem się z saletrą w ozimym ...

Opublikowano
16 minut temu, Gimmeshelter napisał(a):

Tutaj z roku na rok coraz większa sraczka z tymi nawozami, tak jakby pierwszy raz w życiu to robili, siedzą napaleni żeby tylko wyjechać jako pierwszy, tak jakby to jakąś różnicę mialo zrobić. 

Mnie też to śmieszy. Ci którzy mają zwierzęta to nie robią o to jebania, praca jak każda inna do zrobienia. Rok temu widzę wyjechał jeden drugi trzeci. Następnego dnia jeszcze kilku to mówię chyba wyciągamy z garażu sprzęty. A tutaj już ludzi pozapinani minuty liczą. A potem na forum każdy sypnął 200n. Połowę wymylo to powiedzą słaby rok, pogoda nie dopisała. I lament jak to ziemia się nie oplaca

Opublikowano (edytowane)

Jeden dobry opad się trafi i kicha bo w maju to już wszystko szybko wysycha ,aby przed tymo opadem dać na podmokłe pola.

Ja siałem 2 lutego kredę,juz byłem pierwszy ,zresztą kto na to patrzy.Lub wie co siałem

Edytowane przez Strongman
Opublikowano
16 minut temu, Agrest napisał(a):

Ile mm opadów w styczniu? 

Opublikowano
15 minut temu, Agrest napisał(a):

Ta. A u mnie nie dość że glina to opadów dużo. I w sumie coroczna tradycja wysiew nawozu w okienku od godziny 5 do 7 bo akurat zamarznięta ziemia 

Opublikowano
15 minut temu, Agrest napisał(a):

U mnie najsuchsza zima jaką pamietam. Jeszcze nigdy w zimę nie mogłem sobie bez przedniego napędu i bez zostawiania kolein jeździć po łąkach torfowych . No chyba że był duży mróz to wtedy jak po asfalcie. Ładując kłody drzew zerwałem trochę darni łyżka ładowacza i ku mojemu zdziwieniu jest warstwa około 4-6 cm suchego jak pieprz torfu. Wody jeszcze potrzeba bardzo dużo a w lutym praktycznie nic nie nadają 

Opublikowano
23 minuty temu, Agrest napisał(a):

Co mi z tych zapasów wody ostatnie lata (zimy) jak w maju nic nie padało? W 2020 też zimy nie było zapasów też nie narobiło, marzec jakiś symboliczny opad, kwiecień 0, ale w maju co parę dni fajnie padało, w czerwcu też i lepszego roku u nas nie bylo

Opublikowano
39 minut temu, krzychu121 napisał(a):

Ale jest tam napisane że 5 dni poprzedzające dzień w którym ma być opublikowana mapka. Czyli jak 1 lutego mają uruchomić tą mapkę to będą wzięte dni z przed 1 lutego. Skąd niby np o 8 rano gdy będą publikować mapkę będą wiedzieli jaka będzie temperatura przez kolejne godziny. Skoro mogą znać tylko prognozę. 
A orientuje sie ktoś czy nawozy naturalne też będzie można stosować ? Nigdzie nie znalazłem informacji. Na chłopski rozum powinno być można 

Nawozy naturalne to nie ma raczej szans żeby średnia osiągnęła 5 stopni 

Tak z ciekawości @yacenty tu tam masz tą stację meteo , to jak się przedstawia średnia temperatura za ostatni tydzień.  Gdyby jutro czy pojutrze uaktualnili mapkę to lapał być się na żółto? I jak byś mógł napisać,  jakie temperatury srednie dzienne miałeś w ostatnich dniach ? 

Opublikowano
28 minut temu, kampl napisał(a):

Ta. A u mnie nie dość że glina to opadów dużo. I w sumie coroczna tradycja wysiew nawozu w okienku od godziny 5 do 7 bo akurat zamarznięta ziemia 

Najpierw piszesz że cię śmieszy że ludzie wypatrują czy mapka wpadnie na kolor żółty,  po czym piszesz że musisz siać po przymrozku , a jeśli nie wpadnie teraz kolor żółty,  to potem jak się patrzy to po przymrozku na legalu nie zasiejesz . No chyba że w marcu 

11 minut temu, krzychu121 napisał(a):

Czemu 5 stopni ? 

Bo przy nawozach naturalnych mapka musi się pokazać na zielono 

• Like 1
  • Root Admin
Opublikowano
2 godziny temu, mysza103 napisał(a):

Nawozy naturalne to nie ma raczej szans żeby średnia osiągnęła 5 stopni 

Tak z ciekawości @yacenty tu tam masz tą stację meteo , to jak się przedstawia średnia temperatura za ostatni tydzień.  Gdyby jutro czy pojutrze uaktualnili mapkę to lapał być się na żółto? I jak byś mógł napisać,  jakie temperatury srednie dzienne miałeś w ostatnich dniach ? 

https://www.wunderground.com/dashboard/pws/IWOJEWDZ56/graph/2025-01-30/2025-01-30/weekly

Poklikaj sobie tutaj ostatnie dni

Ten tydzień średnia temp to 6.5st więc teoretycznie można lać rsm.

Poprzedni tydzień 3.5 stopnia więc też można było lać rsm zgodnie z warunkiem przekroczenia 3stopni przez 5 kolejnych dni.

U nas wegetacja idzie a głupie przepisy nie pozwalają podać azotu.

Dobrze że u nas azot podany jesienią. Nie mogę się już doczekać na wyniki nmin 

Screenshot_20250130_005037_Chrome.jpg

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez yacenty
      Witajcie w nowym sezonie 2026! 🌱
      Wchodzimy w ten rok z wieloma niewiadomymi dotyczącymi kosztów produkcji. Tradycyjnie, jednym z największych kosztów w naszych gospodarstwach są nawozy. Dlatego otwieram oficjalny wątek zbiorczy, który – mam nadzieję – pomoże nam wszystkim w podejmowaniu decyzji zakupowych.
      Poniżej lista pytań, które nurtują nas wszystkich na starcie roku. Postaramy się w tym wątku wspólnie na nie odpowiedzieć:
      Jakie są ceny nawozów na początku 2026 roku?
      Ile kosztuje saletra amonowa (Pulan, Zaksan, Anwil) w 2026?
      Jak kształtują się ceny mocznika (z inhibitorem i bez)?
      Ile zapłacimy za Polifoskę 6 i 8 oraz inne NPK?
      Po ile chodzi RSM i saletrzak?
      Czy warto kupować teraz, czy czekać na korekty cenowe?
      Zapraszam do wymiany konkretnych informacji. Abyśmy mieli jasny obraz rynku (detal vs hurt), proszę o wpisywanie cen według sprawdzonego schematu:
      Województwo / Powiat:
      Produkt (Nazwa handlowa):
      Cena (netto/brutto):
      Opakowanie (BigBag / Worek / Luz):
      Ilość (detal / całe auto 24t):
      Warunki (płatność, dostawa w cenie?):
      Przykład: Powiat świdnicki, Saletra Zaksan 33,5 – cena 1300 zł netto – zakup całosamochodowy, płatność przy odbiorze.
      Ważna uwaga: Nawozy to temat, który budzi emocje ze względu na powiązania z polityką i cenami gazu. Proszę jednak, abyśmy w tym wątku skupili się na merytoryce i cenach. Unikajmy wycieczek politycznych i kłótni – szanujmy się nawzajem i swój czas.
      Jaka jest sytuacja u Waszych lokalnych dystrybutorów? Magazyny pełne czy braki towaru? Zapraszam do dyskusji!
    • Przez DW88663311
      Witam 
       lamborghini premium 950dt 
      Miga kontrolka wykrzyknik w trójkacie 3 razy wolno i 5 razy szybko(pewnie bląd 35?i kompletnie nie reaguje rewers przód tył.nie jedzie kompletnie

• Przez AgroMinerał
      Zainteresowanych proszę o kontakt pod numerem telefonu 577177974. Możliwy dowóz na terenie całej Polski. Produkt, suchy idealnie nadający się jako nawóz naturalny pod wszystkie rodzaje upraw.
       Chętnych zapraszam do kontaktu.
       Pozdrawiam 
      AB
    • Przez chabo
      Witam czy RSM 32 trzeba rozcieńczać wodą przed aplikacją w zbożach ?
    • Przez Bartek933
      Ceny nawozów utrzymują się nadal na bardzo wysokim poziomie. Cena i dostępność nawozu sprawia trudności z zaplanowaniem zakupów. Ciężko przewidzieć czy ceny będą spadać czy nieoczekiwanie będziemy obserwować ich wzrost

Jak myślicie? czy ceny będą spadać? jaki nawóz najlepiej kupić? 
      Proszę o podawanie cen, miejsca zakupu i wolumenu ton dla której sprzedający zaoferował tą cenę 
      Temat jest kontynuacją: 

• Dodaj nową pozycję...
v