Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
1 godzinę temu, Strongman napisał(a):

Albo zacząć chodować..

to już wole zostać przy zbożu , bydło mięsne opłacalność mniejsza niż zboże jak dla mnie . Przyrost na poziomie średnio 1,2 kg dziennie przy cenie 10 pln daje nam 12 pln na obsługę jednego zweirzaka dziennie ? To gdzie widzicie ten zysk ? Przecież jak przy 100 szt będzie robiło 2 os to lepiej iść na etat i więcej się wyciągnie na czysto niż z tych reniferów . Mi z pszenicy zostaje na czysto ok 3 tyś z ha to myślę że takich reniferów to z 4 za każdy hektar bym musiał chować przy dobrych wiatrach aby było to samo . Myślę że na daną chwile bydło mięsne to jako dodatek dla tych co mają krowy i nadmiar lub odpady pasz ewentualnie jak ktoś ma możliwość wypasu to może może ...

• Haha 1
Opublikowano
2 minuty temu, Soltys85 napisał(a):

Trzeba zacząć cały rok pracować a nie miesiąc wtedy cały rok wpływy przecież to logiczne. 

W hodowli też są górki i dołki. Jak się policzy że z tej górki zasypywało się dołki to szału nie ma. Na końcu jak wygląda ten hodowca i jego ciało od samych kilometrów zrobionych wokół tych zwierząt. Wiem że u niektórych to samo rośnie bez doglądania...

Teraz, Zefir napisał(a):

to już wole zostać przy zbożu , bydło mięsne opłacalność mniejsza niż zboże jak dla mnie . Przyrost na poziomie średnio 1,2 kg dziennie przy cenie 10 pln daje nam 12 pln na obsługę jednego zweirzaka dziennie ? To gdzie widzicie ten zysk ? Przecież jak przy 100 szt będzie robiło 2 os to lepiej iść na etat i więcej się wyciągnie na czysto niż z tych reniferów . Mi z pszenicy zostaje na czysto ok 3 tyś z ha to myślę że takich reniferów to z 4 za każdy hektar bym musiał chować przy dobrych wiatrach aby było to samo . Myślę że na daną chwile bydło mięsne to jako dodatek dla tych co mają krowy i nadmiar lub odpady pasz ewentualnie jak ktoś ma możliwość wypasu to może może ...

Masz wodę i dobrą glebę to można ponarzekać a jak nie masz niczego to musisz zapier.....

• Like 2
Opublikowano

Sama cena podstawowych środków do bydła w moim rejonie odstrasza od hodowli , Lucerna 250-300 , sianoikiszonka 220-250 , siano 150-180  i słoma 100-120 . 

Opublikowano
6 minut temu, wilkołak napisał(a):

Jak się ma hodowle , to musi być własna pasza , przy bydle

Czyli to nie bydło się opłaca a produkcja paszy. W takim razie po co przepuszczać to przez jelita jakiegoś zwierzaka, sprzedać pasze i gotowe ...

• Like 1
Opublikowano

Bydło i zboże byłoby bardziej opłacalne jeżeli zachowalibyśmy strukturę zasiewów i hodowli z lat 90 , jakby pogłowie świń wynosiło 20 mln a nie 9 i uprawa ziemniaka nie 400 tyś ha a 3 mln to obecnie ceny mielibyśmy troszkę inne . No ale co tam niemieckie gazety i tv woli informować o asf , bakteriozach i  innych dziwolągach niż reklamowac rodzime produkty . A potem w sklepach wielu z nas nawet bierze ziemniaki a to z egiptu a to z cypru , mięsko holandia i dania i sami siebie załatwiamy . Bydło mięsne mamy ale ile realnie zjedliście kg wołowinki w tamtym roku ?

• Like 2
Opublikowano (edytowane)
3 minuty temu, Zefir napisał(a):

Bydło mięsne mamy ale ile realnie zjedliście kg wołowinki w tamtym roku ?

Miasto i młodzież nie chce wieprzowiny, wołowiny coś tam jeszcze zjedzą, tam idzie drób. Kiedyś ludzie jeśli w Polsce dużo więcej wieprzowiny, teraz dużo mniej. Za to spożycie drobiu ciągle rośnie.

Edytowane przez Tomasz0611
Opublikowano
6 minut temu, Tomasz0611 napisał(a):

Czyli to nie bydło się opłaca a produkcja paszy. W takim razie po co przepuszczać to przez jelita jakiegoś zwierzaka, sprzedać pasze i gotowe ...

Jak można dać za sianokoszonke ponad 200 zł , nie może sie opłacać 

Opublikowano
26 minut temu, Tomasz0611 napisał(a):

dwa ostatnie lata mimo wysokich cen bydła lepiej wyszedł bym na sprzedaży paszy z tym żę to ostatnie dwa lata suszy podbiły ceny pasz objetosciowych w przeciętnych latach po kilka ha łąk kosiłem i niezbierałem bo rynek na sprzedaż siana nie istniał .

Opublikowano
32 minuty temu, wilkołak napisał(a):

Jak można dać za sianokoszonke ponad 200 zł , nie może sie opłacać 

na podlasiu krowiarze 250 dają na luzie a że ja sąsiednie woj to i do nas dotarła ich ekspansja cenowa 

Opublikowano
3 godziny temu, Tomasz0611 napisał(a):

Się można pośmiać, kilka domów dalej chłop ma papużki, sprzedaje to miastowym, żyje lepiej niż krowiarze ...

Kolega z sąsiedniej wsi, krowiarz ze stadem ok. 200 dojnych, a kupił solidny gołębnik za kilkanaście tys. wraz z wyposaźeniem i zajął się hodowlą gołębi, bo jak twierdzi - "mleko go już nie bawi" 🤣

Opublikowano

Większy cios to dla zachodniego rolnictwa niż dla nas, mleko ani produkty mleczarskie nie są zagrożeniem, najgorzej mogą wyjść producenci cukru, wołowina od nas i tak jedzie głównie na araby.

8 godzin temu, wilkołak napisał(a):

Większość nie stać na wołowinke

I całe szczęście bo w krajowych pułkach ląduje sam syf tj najtańsze mięso wołowe.

Opublikowano (edytowane)

Jedzie ale jechać nie musi. Zaraz TVN coś rozkręci i arab z Argentyny ściągnie

Edytowane przez Agrest
Opublikowano
12 minut temu, wilkołak napisał(a):

Skoro z bele sianokiszonki dają 250 zł

Jakby sprzedawali po 100 zł to by po tyle kupowali. Ale jak koszt zrobienie to minimum 150 zl to o czym mowa 

Opublikowano
24 minuty temu, Tigon napisał(a):

Większy cios to dla zachodniego rolnictwa niż dla nas, mleko ani produkty mleczarskie nie są zagrożeniem, najgorzej mogą wyjść producenci cukru, wołowina od nas i tak jedzie głównie na araby.

I całe szczęście bo w krajowych pułkach ląduje sam syf tj najtańsze mięso wołowe.

w Czechach i Austri juz zaplanowane zamkniecie po 1 cukrowni z powodu nieopłacalność  pewnie bedą buraki wozić do innych cukrowni ale za kilka lat się okażę żę transport jest niopłacalny 

Opublikowano
10 godzin temu, Zefir napisał(a):

Sama cena podstawowych środków do bydła w moim rejonie odstrasza od hodowli , Lucerna 250-300 , sianoikiszonka 220-250 , siano 150-180  i słoma 100-120 . 

10 godzin temu, wilkołak napisał(a):

Jak się ma hodowle , to musi być własna pasza , przy bydle

U nas na południu polski (świętokrzyskie ) to te ceny jakby przełamał przez pół to przy podpisaniu z kimś umowy , to by ktoś siał specjalnie np lucernę pod klienta