Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
11 godzin temu, paktofonikas1987 napisał(a):

Agrest to 1 z niewielu użytkowników który pisał z sensem i chciało się to czytać.

Miejmy nadzieję że wróci w nowym wcieleniu. 

Edytowane przez Michał18
Opublikowano (edytowane)
13 godzin temu, nunu85 napisał(a):

Netto za całe auto z dostawą na podwórko.

To ja miałem 1360

Więc albo podwyszka albo marża zwiększa

Edytowane przez bravo2
Opublikowano
2 godziny temu, jacek1296 napisał(a):

Niestety, ostatnio bardzo zgorzkniały. Wiedzę ma, ale od jakiegoś czasu jego wpisy były takie nie jego. Szkoda. Nauczmy się szanować ludzi. Tych, którzy na to zasługują. Bo coraz ich mniej.

Obecnie nie można porozmawiać spokojnie chłopy wk...ne - znajomi co mają tylko zboża zachowują się jakby miał wulkan wy...ć .W tym  rok wd...li mają po 50 ha jeden więcej inny mniej . Kapitał zjedzą nerwowość zapanowała i prędko nie opuści chłopów .

• Haha 3
Opublikowano
33 minuty temu, galan99 napisał(a):

Obecnie nie można porozmawiać spokojnie chłopy wk...ne - znajomi co mają tylko zboża zachowują się jakby miał wulkan wy...ć .W tym  rok wd...li mają po 50 ha jeden więcej inny mniej . Kapitał zjedzą nerwowość zapanowała i prędko nie opuści chłopów .

A czemu się stresują 🤔

Posiane i czas do roboty iść 😁

Czas przywyknąć że 30 czy 50 hektarów ziarka to na boku się robić będzie 

• Like 2
  • Sad 1
Opublikowano
15 godzin temu, tytanowyJanusz napisał(a):

Dokładnie tak, czy to w temacie upraw, czy to w temacie polityki zawsze powiedział mądre słowo. Ma wiedzę skubany. 

Teraz zobaczymy czy będzie na tyle zawzięty żeby nie wrócić w nowym wcieleniu 

Ojj, nie zgodzę się z Tobą 

w poltyce to bardzo madre....nawet madre inaczej..

mialem z nim niejedna spine- widac ze buzowalo pod czajnikiem..klopoty ze zdrowiem fizycznym zle na niego wplynely..

polifoska 6 -2900

npk - 5 cos tam .bialoruskie zapewie, z bialegostoku. 2400,

sol potasowa dodana do reszty, nawoz patriotyczny bialo-czerwony.

Opublikowano
2 godziny temu, HF86 napisał(a):

A czemu się stresują 🤔

Posiane i czas do roboty iść 😁

Czas przywyknąć że 30 czy 50 hektarów ziarka to na boku się robić będzie 

I CO DALEJ ? wiem czytałem temat ja 200 ha jeden obrabia , według mnie da sie pogodzic etat i 50 ha tylko trzeba patrzyc na metryke ile lat sie ma bo w wieku 20 lat to mozna i dwa etaty i gospodarke obrabiać ale w wieku 30 to juz jeden etat i gospodarka a w wieku 40 trzeba coś wybrać .............

• Like 3
Opublikowano
2 minuty temu, jarecki napisał(a):

I CO DALEJ ? wiem czytałem temat ja 200 ha jeden obrabia , według mnie da sie pogodzic etat i 50 ha tylko trzeba patrzyc na metryke ile lat sie ma bo w wieku 20 lat to mozna i dwa etaty i gospodarke obrabiać ale w wieku 30 to juz jeden etat i gospodarka a w wieku 40 trzeba coś wybrać .............

w wieku 40 to już trzeba mieć tyle odłożone żeby pracować tyle ile się chce. giełda, pasywny dochód 

• Haha 6
Opublikowano (edytowane)
3 minuty temu, jarecki napisał(a):

etat i 50 ha tylko trzeba patrzyc na metryke ile lat sie ma bo w wieku 20 lat to mozna i dwa etaty i gospodarke obrabiać ale w wieku 30 to juz jeden etat i gospodarka a w wieku 40 trzeba coś wybrać .............

A co za problem w obecnych czasach 50ha ziarka obrobić, z dobrym sprzętem to miesiąc roboty, licząc po 8h od poniedziałku do piątku ... Jakieś zboże, kukurydza, może rzepak jak masz wolne popołudnia na opryski spokojnie ogarniesz ... Sąsiad na etacie normalnie robi od pon do pt 8h, do tego ogarnia 15ha ziarka i 3ha wiśni ...

Edytowane przez Tomasz0611
  • Like 1
  • Haha 2
Opublikowano
9 minut temu, jarecki napisał(a):

Pomyśl że cały czas hilterowcy, zabojadki itd mieli podobne ceny skupu produktów rolnych, przy wysokości ich dochodów. 

Większość maszyn sprowadzanych do pl było z upadających gospodarstw lub takich, których nikt nie chciał przejąć. Drobnego sprzętu też się wielu pozbywało, gdyż praca tym była nie efektywna i lepiej wynająć usługę i zamiast się grzebać to zapłacić 

• Thanks 1
Opublikowano (edytowane)

TOMEK da sie tylko czy obecnie warto to jest jakimś kosztem .

12 minut temu, Mateusz1q napisał(a):

w wieku 40 to już trzeba mieć tyle odłożone żeby pracować tyle ile się chce. giełda, pasywny dochód 

to nie jest tak łatwo bo koszty życia rosną , wtej chwili trzeba mieć minmum 5 tys miesiecznie żęby przeżyć z rodziną , dochód pasywny z giełdy czy lokaty obligacji odpada bo to trzeba by mięć minmum 1 mln albo i 2 mln , jedynie co to wynajem nieruchomośći daje przyzwoity dochód 

Edytowane przez jarecki
Opublikowano
15 godzin temu, Strongman napisał(a):

A co miał się z tymi choć juz ich większość się uzerać,widocznie mało zarobiony ze zaglonda,ja tez żadko ale jak mam czas to zaglondqm jak nie mam to nie,ale co raz tu nowych przybywa i z takimi harekterami według mnie nie za bardzo.

Słownk poprawnej polszczyzny w wolnym czasie szlachcicu herbu tanie szczyny piwne sprawdź 😁

16 godzin temu, Tomek90 napisał(a):

Same zjeby zostają trzeba też uciekać 

Podobno zawsze się mierzy ludzi po sobie. Także wystawiłeś sobie opinię 😂

• Haha 1
Opublikowano (edytowane)
8 minut temu, jarecki napisał(a):

TOMEK da sie tylko czy obecnie warto to jest jakimś kosztem .

Wszystko jest jakimś kosztem, ale w tym roku więcej na wiśniach na czysto wygenerował niż cały rok jeżdżąc do roboty. Fajne, kilkuletnie Volvo XC60 sobie przyprowadził i jeszcze na koszty spokojnie zostało ...

• Haha 1
Opublikowano
44 minuty temu, Tomasz0611 napisał(a):

A co za problem w obecnych czasach 50ha ziarka obrobić, z dobrym sprzętem to miesiąc roboty, licząc po 8h od poniedziałku do piątku ... Jakieś zboże, kukurydza, może rzepak jak masz wolne popołudnia na opryski spokojnie ogarniesz ... Sąsiad na etacie normalnie robi od pon do pt 8h, do tego ogarnia 15ha ziarka i 3ha wiśni ...

Kiedyś też tak myślałem. 50ha to jest 100-150 tys. wkładu w inwestycję na rok, przy zysku ok. 50-75 tys.(niekiedy już z dopłatami) I od tego jeszcze trzeba odliczyć amortyzację. Uwierz, że są lepsze formy dochodu, które np. nie są zależne od pogody.

• Like 2
Opublikowano (edytowane)
4 minuty temu, toooomaszewski napisał(a):

Kiedyś też tak myślałem. 50ha to jest 100-150 tys. wkładu w inwestycję na rok, przy zysku ok. 50-75 tys.(niekiedy już z dopłatami) I od tego jeszcze trzeba odliczyć amortyzację. Uwierz, że są lepsze formy dochodu, które np. nie są zależne od pogody.

Ale to jest tylko dodatkowy dochód, podstawę masz z etatu. A jak nie chcesz to nie musisz tego robić, dajesz jakiemuś  który lubi dłubać w ziemii i te 1500 czynszu rocznie z ha w każdym rejonie ogarniesz jak to niegłupie kawałki po kilka ha z tą IV klasą ziemii ... Ziemię nadal masz, a i te 75 tys rocznie wpada na konto ...

U mnie ziarko to na szczęście tylko dodatek, z którego raz więcej, raz mniej zostaje. Przy moich ha jakbym miał tylko ziarko to już dawno bym siedział na etacie, a ziemię albo obrabiał, albo jakbym dostał te 1500 czynszu rocznie to bym komuś oddał i niech sobie obrabia.

• Like 1
Opublikowano
2 godziny temu, PAN88 napisał(a):

Słownk poprawnej polszczyzny w wolnym czasie szlachcicu herbu tanie szczyny piwne sprawdź 😁

Podobno zawsze się mierzy ludzi po sobie. Także wystawiłeś sobie opinię 😂

A gdzie to takije teori? 

Opublikowano
21 godzin temu, Tomek90 napisał(a):

Jak się nie umie gospodarować woda to potem plug nie wchodzi 🤭🤭

Z wodą jest tak samo jak z pieniędzmi, do pewnego poziomu "choćbyś d..pą na dach wchodził" to i tak nie zaoszczędzisz.

18 mm za sierpień z czego 12 na samym początku, wrzesień nie lepszy. 

Opublikowano

Rolnicy mają pomysł .

Nowy postulat rolników: tanie kredyty na nawozy zamiast pożyczek płynnościowych .

Rolnicy skupieni w Oddolnym Ogólnopolskim Proteście Rolników przedstawili kolejny z 22 postulatów przekazanych do ministra rolnictwa Stefana Krajewskiego. Tym razem chodzi o uruchomienie specjalnej linii kredytowej na zakup nawozów .

https://www.farmer.pl/fakty/nowy-postulat-rolnikow-tanie-kredyty-na-nawozy-zamiast-pozyczek-plynnosciowych,167100.html

• Haha 2
Opublikowano
7 godzin temu, galan99 napisał(a):

To niech idą na etat albo otwierają hodowle🤷‍♂️. Skończyły się dobre czasy. Pisałem o tym kilka lat temu, że tak będzie.W wiosce u mnie został jeden gospodarz z hodowlą krów mlecznych ale powoli wygasza, w drugiej jest jeden młody oporowiec, zobaczymy na ile czasu starczy sił(rodzicom). Reszta tylko hektary plus etat lub emerytura.

4 godziny temu, Tomasz0611 napisał(a):

50 ha ziarka przy dobrych maszynach to nie ma co robić.

• Like 2
Opublikowano

Samej roboty w polu to niedużo na 50ha faktycznie, ale liczyvktos czas spędzony na czynnościach nie związanych z uprawa? Remonty, konserwacja itp? Na tym też sporo schodzi. Teraz wracasz do domu o 16 po robocie, jakiś obiad, kawa i przed 17 zaczynasz. Po 19 już noc to tak wiele narobisz? 

• Like 1
Opublikowano

No i jeszcze trzeba te 50 ha odziedziczyć 😅 bo startując z 10 zawsze będzie mało kasy na zakup ziemi i sprzętu, mało kasy na dzierżawę, mało czasu i przedewszystkim wiedzy. I właśnie jak jest mało wiedzy, to wówczas powszechnie się nie opłaca.

3 minuty temu, paktofonikas1987 napisał(a):

Samej roboty w polu to niedużo na 50ha faktycznie, ale liczyvktos czas spędzony na czynnościach nie związanych z uprawa? Remonty, konserwacja itp? Na tym też sporo schodzi. Teraz wracasz do domu o 16 po robocie, jakiś obiad, kawa i przed 17 zaczynasz. Po 19 już noc to tak wiele narobisz? 

Dużo zależy od klasy ziemi, bo 50 ha piochów to na wiosne się sieje miododajne, a nie rzepak, buraki czy pszenice.

I taką ziemię to patykiem się uprawia.

• Like 3